ŽESTOKA RASPRAVA

‘HDZ-OVCI, PA VI STE U 10 GODINA U FUNKCIJU STAVILI TEK 30% ZEMLJE!?’ Ministar Jakovina u Saboru branio Zakon o poljoprivrednom zemljištu

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ovo je zakon o cvjetanju korupcije koji pogoduje velikima, a uništit će obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedini mu je cilj da vladajući svojim pulenima dodjele zemljište - samo je dio kritika koje je oporba danas u saborskoj raspravi uputila na račun novog Zakona o poljoprivrednon zemljištu.

Prema tom zakonu raspolaganje sa državnim zemljištem iz nadležnosti općina i gradova prelazi u nadležnost države odnosno Agencije za poljoprivredno zemljište, a zemljište će se moći davati u zakup i bez javnog poziva. Od 898 tisuća državnih hektara u funkciji je tek 262 tisuće, pa ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi kako će novi Zakon ubrzati proces okrupnjavanja i davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta te da će sve biti transparentnije.

Oporbeni HDSSB čak je ministra Jakovinu nazvao elementranom nepogodom za poljoprivredu. To je posebno naljutilo SDP-ovce koji su oštro uzvratili.

- Jedina elementrana nepogoda za hrvatskog seljaka je HDSSB. Zašto? Zato jer radite samo za svoje džepove - poručio je Domagoj Hajuković, a njegov kolega Peđa Grbin tvrdi kako je HDSSB protiv zakona jer se njime sprečavaju manipulacije koje su njihovi dužnosnici provodili na terenu.

No, oproba nije lijepih riječi imala niti o zakonu.

- Tko je pisao ovaj zakon? Neki bivši pomoćnici ili zamjenici ministra koji se danas nalaze u velikim hrvatskim gospodarskim divovima - naglasio je uime HDSSB-a Zoran Vinković.

HDZ HSS odlučno su odbacili ministrova objašnjenja kako će sada cijeli proces dodjele zemljišta biti transparetniji.

Znači netrasparanetno je kada o zemljištu odlučuje tisuće vijećnika i kada je sve pod nadzorom lokalnih medija i DORH-a, a transparetno će biti kada će troje ljudi odlučivati o zemljištu za kojeg ne znaju niti gdje se nalazi - rekao je predsjednik HSS-a Branko Hrg. HDZ-ovac Josip Đakić poručuje kako zakon ima samo jedan cilj - pulenima vladajućih podjeliti zemljište.

Laburisti smatraju kako je prije Zakona o poljoprivrednom zemljištu trebalo donijeti poljoprivredu strategiju kako bi se točno znalo što treba proizvoditi te sukladno tome davati zemlju u zakup.

U državi bez privredne i poljoprivredne strategije ovim se zakonom želi na nešto uglađeniji način pogodovati i korporativnim intresima. Zakon koketira sa nakaradnim, divljačko-neoliberalnim, a nikad od Vlade osporenim konceptom: ono što je dobro za Todorića, dobro je za Hrvatsku - kazao je Branko Vukšić.

Ministar Jakovina neprestano se branio od optužbi oporbe replicirajući na gotovo svako njihovo izlaganje.

Ponavljao je da dosadašnji model prema kojem je lokalna samouprava dodjeljivala zemljište nije bio transparentan o čemu svjedoči velik broj prigovora, žalbi i prijava zbog nepravilnosti u postupanju. Na primjedbe da će ubuduće o zemljištu odlučivati tri čovjeka u Agenciji objasnio je kako će u povjerenstvima svog predstavnika imati i jedinice lokalne samouprave.

A imao je odgovor i za HDZ-ovce i njihov model raspolaganja zemljištem.

- Pa vi ste u 10 godina stavili u funkciju samo 30 posto zemljišta - podsjetio je Jakovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:52