K1 i Boks

Ustanite i naklonite se Oleksandru Usyku! Ukrajinac je apsolutni svjetski prvak u teškoj kategoriji!

Oleksandr Usyk

 Kevin Quigley/dmg media/Profimedia
Fantastični Ukrajinac porazio je Furyja u meču o kojem će se jako, jako dugo pričati

Meč između Oleksandra Usyka i Tysona Furyja najavljivan je kao meč stoljeća. Prvi puta nakon 1999. godine imali smo borbu za apsolutnog prvaka svijeta u teškoj kategoriji. Lennox Lewis tada je porazio Evandera Holyfielda i držao je istovremeno tri svjetske titule u svom vlasništvu.

No, naknadno je uveden i WBO-ov pojas, a teška kategorija nije imala apsolutnog svjetskog prvaka u eri četiri pojasa, sve do danas! Oleksandr Usyk od danas nosi status apsolutnog, neprikosnovenog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Fantastični Ukrajinac okrunio je svoju fantastičnu karijeru preotevši WBC-ov pojas koji je dosad bio u vlasništvu Tysona Furyja.

Obojica su u meč ušli kao neporaženi boksač, ali samo je Usyk napustio ring kao neporažen boksač. Nakon 12 fantastičnih rundi, Usyk je podijeljenom sudačkom odlukom porazio Tysona Furyja (115-112, 114-113, 113-114) i time je došao do 22. pobjede u profesionalnoj karijeri.

Prije svega, moramo reći kako su Usyk i Fury apsolutno opravdali, čak i nadmašili očekivanja meča stoljeća. Teško se sjetiti ovako dobrog teškaškog meča za titulu i uistinu smo uživali u ratu ove dvojice velikih šampiona.

Oleksandr Usyk borbu je otvorio jako dobro. Ukrajinac je nametnuo svoj tempo, pritiskao je Furyja koji se mučio s kontrolom distance i Usykovom brzinom. Dominacija Usyka potrajala je šest minuta, ali nakon toga kreće nagli preokret. Tyson Fury sve češće pogađao je tijelo Usyka, a jako dobro radio je i prednjim direktom kojim je Usyka držao na sigurnoj distanci. Fantastično je Fury izgledao od treće do sedme runde, a posebno dobar bio je u šestoj rundi.

Bila je to najteža runda za Oleksandra Usyka. Fury je dvaput odlično pogodio desnim aperkatom, uzdrmao je Usyka i činilo se kao da ‘‘Gypsy King‘‘ krupnim koracima grabi ka pobjedi i statusu apsolutnog prvaka svijeta. Povlačio se Usyk i čekao je kraj te runde kako bi uhvatio minutu oporavka. Komentatori DAZN-a isticali su kako je Usyk bio uzdrman i u revanšu s Anthonyjem Joshuom, ali pokazao je šampionski mentalitet i vratio se u puno jačem tempu.

Upravo to dogodilo se i ovaj put. Usyk se oporavio između rundi i počeo je izgledati kao Usyk kojeg smo gledali tijekom prve dvije runde. Neprekidno je Oleksandr vršio pritisak i sve je više umarao Tysona Furyja. Ključni segment meča dogodio se u devetoj rundi.

Usyk je vezao desni kroše i lijevi direkt nakon čega je Fury ostao vidno uzdrman. ‘‘Gypsy King‘‘ doslovno je spašavao glavu do kraja runde, a u trenucima je izgledalo kao da bi sudac mogao prekinuti borbu. Usyk je kanonadom udaraca ‘‘izrešetao‘‘ Furyja i desetak sekundi prije kraja sudac je odlučio brojati Furyju. To brojanje možda je čak i spasilo Furyja da ne završi nokautiran, a odmah po završetku brojanja oglasilo se zvono za kraj runde i Fury je dobio toliko željeni predah.

Podsjetio nas je i Tyson Fury kakav je borac i šampion. ‘‘Gypsy King‘‘ uspio se oporaviti nakon tako teške runde, pružio je solidne posljednje tri runde, ali Usyk je u potpunosti preokrenuo meč i zasluženo je došao do pobjede na bodove.

Tyson Fury bio je vidno razočaran nakon meča, izjavio je kako smatra da je zaslužio pobijediti, ali činjenica je da Usyk zasluženo odlazi u Ukrajinu kao pobjednik. Za nijansu spremniji, za nijansu odlučniji bio je ovaj nevjerojatni ukrajinski boksač.

Isticao je Tyson Fury tijekom ‘‘fight weeka‘‘ kako će pobjedu odnijeti borac koji nešto više bude htio tu pobjedu. Upravo to se i dogodilo. Usyk je prebrodio jako teške trenutke, izvukao je iz sebe nešto što možda ni sam nije znao da posjeduje i pokazao je kako izgleda maksimalna želja za pobjedom. Naklon zaslužuje i Tyson Fury. Sudjelovao je u fantastičnom meču, pokazao je kako definitivno pripada samom vrhu teške kategorije, ali morat će se pomirit s prvim porazom u 36. profesionalnom nastupu.

Ukrajinac je sada među najvećima u povijesti ovog sporta!

Oleksandr Usyk ovom pobjedom upisao se u povijest, ali i stavio je svoje ime ‘‘za stol‘‘ s najvećim velikanima ovog sporta. Još kao amater, Usyk je osvajao zlata na Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i Europskom prvenstvu. Osvojio je Usyk sve što se osvojiti moglo u amaterima, a uspjehe je ponovio kao profesionalac.

Nakon što je postao apsolutnim prvakom svijeta u kruzer kategoriji, Usyk se otisnuo među teškaše. Iako je za teškaše na skromnih stotinjak kilograma, Usyk je pokazao kako veličina nije presudan faktor unutar ringa. Njegova tehnička vještina na nevjerojatnoj je razini, ali ono što Usyka izdvaja nad drugima, definitivno je njegov pobjednički mentalitet, njegova upornost i disciplina. Oleksandr Usyk oličenje je profesionalca i danas je postao drugim muškim boksačem koji je ujedinio četiri pojasa u dvije različite težinske kategorije. Terence Crawford prvi je kome je to pošlo za rukom, a sada se i Usyk može pohvaliti takvim postignućem.

Kako god se odigra revanš između Usyka i Furyja, Ukrajinac će ovaj sport napustiti kao jedan od najvećih u povijesti!

Tijek borbe po rundama pročitajte u zasebnom okviru pri dnu ovog članka.

Tijek borbe po rundama

1. runda

Nevjerojatna je napetost zavladala uoči samog početka meča i jedva smo dočekali početak meča stoljeća! Oleksandr Usyk vrlo samouvjereno izgleda na početku meča. Ukrajinac je odmah zauzeo sredinu ringa i prednjim direktom gradi svoje napade. Tyson Fury pretežno napada tijelo Usyka, što je uostalom i najavljivao kao svoje ponajveće oružje u ovom meču. Udarcima u tijelo uzvratio je i Usyk nakon dvije minute borbe, a nekoliko sekundi kasnije uslijedio je ‘‘showboating‘‘ Tysona Furyja. ‘‘Gypsy King‘‘ oslonio se o kut ringa i nakratko je zaplesao. Nastavak prve runde nije prošao najbolje po Furyja. Usyk je odlično pogodio lijevim krošeom, a krajem runde uspio je pritisnuti Furyja u kut i zadati još jedan dobar udarac kojim je možda i ukrao prvu rundu.

2. runda:

Oleksandr Usyk boksa s velikim samopouzdanjem! Odmah na početku druge runde Usyk je ponovno sjajno pogodio. Tyson Fury reagira s osmijehom na licu, ali udarac Usyka itekako je osjetio i zasad Ukrajinac drži konce u svojim rukama! Čekamo prvi konkretniji Furyjev potez u ovom meču. ‘‘Gypsy King‘‘ metu pokušava pronaći kombinacijom prednjeg direkta i desnog aperkata, ali zasad neuspješno. Mnogi su najavljivali puno klinča u ovom meču, ali Tyson Fury zasad ne inicira borbu u klinču. Oleksandr Usyk vrši jako dobar pritisak, ali druga polovica runda donosi i nekoliko dobrih trenutaka za Furyja. Britanac je dvaput lijepo pogodio desnim aperkatom u tijelo Usyka, ali Ukrajinac zasad dobro podnsoi te udarce. Fury zasad najviše uspjeha ima s desnim aperkatom kojim napada tijelo, ali i glavu Oleksandra Usyka.

3. runda:

Fury je uhvatio ‘‘radnu temperaturu‘‘ i sve frekventnije baca svoje udarce. Prednjim direktom pokušava držati Usyka izvan distance s koje ga Ukrajinac može ugroziti, ali Usyk neprekidno vrši presing i zasad jako dobro odrađuje meč protiv znatno krupnijeg protivnika. Puno Usyk fintira, a njegova sredinom treće runde ponovno je lijepo odsjela na licu Tysona Furyja. Furyjev kut zaziva nove udarce u tijelo, ali ‘‘Gypsy King‘‘ u trećoj rundi puno više napada glavu. 25 sekundi prije kraja runde Fury je čisto pogodio u glavu Usyka, izmamio je reakciju publike, ali Usyk je nastavio u visokom tempu, kao da se ništa nije dogodilo. Vrlo dobra runda Tysona Furyja, ali jako je teško odrediti boljeg boksača u ovoj dionici. Obojica boksaju jako dobro.

4. runda:

Vidljivo je kako se Fury osjeća sve ugodnije u ringu i meč postaje sve zanimljiviji! Međutim, Usykova defanziva na visokoj je razini i Ukrajinac zasad uspješno izbjegava one najsnažnije udarce Tysona Furyja. ‘‘Gypsy King‘‘ ranije u meču bacao je kombinaciju lijevog direkta i desnog aperkata koja nije pronalazila metu. U četvrtoj rundi Fury je napravio malu preinaku. Desni direkt i lijevi aperkat odsjeli su na glavi Usyka i bila je to vrlo lijepa kombinacija. 30-ak sekundi kasnije FUry je odlično pogodio desnim aperkatom u tijelo Usyka. Fury preuzima inicijativu, ali Usyk je ponovno ubrzao! Ukrajinac je uspio pritisnuti Furyja u kut, zadao je nekoliko dobrih udaraca u tijelo i pokazao kako neće samo tako prepustiti inicijativu svom protivniku.

5. runda:

Mala posjekotina pojavila se na licu Oleksandra Usyka nakon četvrte runde, što je samo dokaz kako Fury sve češće pogađa. 53-48 statistika je pogođenih udaraca početkom četvrte runde, ali Usyk je 10-ak posto precizniji jer je bacio 50-ak udaraca manje od Furyja. Sredinom runde Fury veže dva udarca u tijelo kojima je blago usporio Usyka. Nekoliko sekundi kasnije Fury ponovno traži tijelo Usyka, ali pogađa debelo ispod pojasa i izaziva bijes na Usykovom licu. Akcija je nakratko stala, a Usyk je počeo izgledati blago frustrirano unutar ringa. Fury odlično drži Ukrajinca na distanci, frekventno pogađa prednjim direktom i razbija Usykov tempo udarcima u tijelo. Ukrajinac napada prednjim direktima, ali često ostaje prekratak. Nakon pet rundi, Tyson Fury ipak kontrolira meč i djeluje nešto bolje.

6. runda:

Mora Usyk nešto promijeniti. Postao je predvidljiv i Tyson Fury bez većih problema kontrolira meč u ovom trenutku. Usyk napada previše pravocrtno i jednolično, nedostaju njegovi klasični napadi iz raznih kutova i Fury lako čita Ukrajinca. Sredinom runde Fury odlično pogađa desnim aperkatom i uzdrmao je Usyka. Namirisao je krv Tyson Fury, nastavio je s pritiskom i novim aperkatom ponovno je uzdrmao Usyka. Ukrajinac djeluje bespomoćno i mentalno sve dublje tone. Tyson Fury trenutno grabi ka statusu apsolutnog prvaka svijeta, ali nemojmo olako otpisivati Usyka!

7. runda:

Komentatori DAZN-a podsjećaju nas kako je i Anthony Joshua uzdrmao Usyka u njihovom drugom meču, a Usyk se nakon toga vratio puno jači. Vidjet ćemo može li Ukrajinac ponoviti nešto takvo u ostatku ovog meča. Prva polovica sedme runde prošla je u nešto sporijem tempu od strane oba boksača. Fury se ugodno osjećao znajući da kontrolira meč, dok se Usyk silno mučio sa skraćivanjem distance i nikako nije uspijevao dohvatiti Furyja. Fury opet pronalazi metu desnim aperkatom, dok Usyk trenutno djeluje kao znatno lošiji boksač. Čekamo reakciju Ukrajnca, a krajem runde smo ju i dočekali! Snažno je Usyk pogodio ljevicom ravno u lice Furyja i napokon je dočekao ponešto uspjeha sa svojim napadima.

8. runda:

Evo ga! Probudio se Oleksandr Usyk, agresivno je ušao u osmu rundu i ponovno gledamo Usyka kakvog smo gledali u prve dvije runde. Kakav lav, kakav šampion, predaja za njega nije opcija! Može li do preokreta, saznat ćemo vrlo brzo! Dodao je Usyk nešto više lateralne kretnje, podigao je tempo i izvlači svoj maksimum. Fury pokušava udarcima u tijelo ponovno razbiti ritam Usyka, ali Ukrajinac veže fantastičnu kombinaciju prednjeg i stražnjeg direkta kojom je kontrirao Furyjevu ofenzivu. Jako dobra runda Oleksandra Usyka i ponovno imamo vrlo izjednačen i kompetitivan meč. Odlično Ukrajinac pogađa desnim krošeom 20 sekundi prije kraja runde. Tyson Fury vidno je usporio i sve je više krvi na njegovom licu.

9. runda:

Kako su se naglo promijenile stvari. Usyk je izgledao na pragu poraza tijekom šeste runde, ali sada djeluje kao znatno svježiji i konkretniji boksač. Sve je glasnija i podrška za Usyka na tribinama Kingdom Arene, ali Tyson Fury s nekoliko udaraca u tijelo podsjeća kako se puno toga još uvijek pita i njega. Sredinom runde Usyk lijepo veže dva udarca ljevicom, oba odsjedaju na licu Furyja, ali dobro je Fury pokretima glave smanjio utjecaj tih udaraca. 30 sekundi prije kraja runde gledamo najveće uzbuđenje u ovom meču. Fantastično je Usyk pogodio desnim krošeom i lijevim direktom te je uzdrmao Furyja! ‘‘Gypsy King‘‘ spašavao je glavu do kraja runde, došlo je i do brojanja, a Furyja je definitivno spasilo zvono u ovoj rundi. Kakav je ovo bio ‘‘blitzkrieg‘‘ od strane Usyka. Jedva čekamo iduću rundu!

10. runda:

Komentatori su odlično predvidjeli da bi se Usyk mogao vratiti nakon što se našao uzdrman u šestoj rundi. No, ne zaboravimo koliko puta se i Tyson Fury vraćao nakon što se nalazio u nokdaunu. Jednostavno niti u jednom trenutku ne možemo otpisati nekog od ove dvojice velikih prvaka. Usyk je u desetoj rundi nastavio pritiskati, ljevicom je lijepo pogađao, ali Fury je dobro iskoristio minutu odmora i uspio se oporaviti. Puno je Usyk energije uložio u prošloj rundi, ali tempo je i dalje na jako visokoj razini. Odlična kondicijska sprema od strane obojice boksača. Fury je podosta izbjegavao otvorenu borbu u ovoj rundi, što je očekivan potez s obzirom na ono što se događalo u prošloj rundi.

11. runda:

Deveta i deseta runda ponudile su Usyka u svom najboljem izdanju. Ukrajinac se sjajno vratio u meč, ali sve je otvoreno uoči posljednje dvije runde. Fury je uoči meča spominjao kako će do pobjede doći boksač s većom željom za pobjedom, a posljednje dvije runde pokazat će tko je uistinu gladniji i spremniji za postati apsolutnim prvakom svijeta. Usyk prvom polovicom 11. runde izgleda bolje, udarce baca nešto frekventnije, ali vidljivo je kako obojica usporavaju i osjećaju posljedice jako iscrpljujućeg meča. Tyson Fury uspio se oporaviti nakon devete runde u kojoj je sudac mogao čak i prekinuti meč, ali nije to više onaj Fury koji boksa s visokom dozom samopouzdanja. Usyk je trenutno bolji i korača ka pobjedi u ovom meču. Usyk je 11. rundu okončao dobrim lijevim ‘‘overhandom‘‘ kojim je vjerojatno i uzeo tu rundu.

12. runda:

Posljednje tri minute meča stoljeća! Tko će posegnuti dublje, tko će izvući posljednje atome snage, preostaje nam saznati! Fury je i dalje u meču, lijepo gađa prednjim direktima i drži Usyka na sigurnoj distanci. Usyk i dalje traži priliku za nokautirati Furyja, ali mora biti pažljiv jer ‘‘Gypsy King‘‘ djeluje u potpunosti oporavljeno. Lijepo Usyk pogađa desnim krošeom minutu prije kraja runde, ali Fury ekspresno uzvraća desnicom. Kakav meč gledamo, uistinu povijesni! Usyk djeluje svježije posljednjih 20-ak sekundi i nije prestao pritiskati sve do samog kraja ovog meča. Borba je završila u klinču, a svima prisutnim u Kingdom Areni nije preostalo ništa drugo nego ustati i zapljeskati! Oleksandr Usyk slavio je podijeljenom odlukom sudaca!

Linker
21. svibanj 2024 01:19