KLJUČAN PROJEKT JPP-A

Težak 1,6 milijardi kuna: Novi Vladin kompleks na Savi imat će 150.000 četvornih metara

Država više nema novca za velike infrastrukturne projekte i javne zgrade pa želi uključiti privatni sektor
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Dobar dio današnje sjednice Vlade bio je posvećen javno-privantom partnerstvu (JPP), od kojeg Banski dvori imaju velika očekivanja.

Država, naime, više nema novca za gradnju velikih infrastrukturnih projekata i javnih zgrada, pa u te projekte želi uključiti i privatni sektor.

Kroz projekte JPP-a u EU se 'okrenu' stotine milijardi eura, no Hrvatska je, poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić , daleko od toga.

Da za projektima JPP-a postoji potreba ukazao je i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, koji je upozorio da je prosječna starost osnovnih škola u Hrvatskoj 43 godine, a srednjih škola 54 godine.

Ipak, čini se da ključan projekt JPP-a biti izgradnja novog kompleksa zgrada Vlade, težak 1,6 milijardi kuna. Radi se o kompleksu površine 150.000 četvornih metara, koji će se graditi u sklopu projekta "Zagreb na Savi“ .

Taj je kompleks zgrada dio velikog projekta gradnje javnih građevina za razna ministarstva, čija je ukupna vrijednost oko 14,9 milijardi kuna. Prvi ugovori o JPP-u i početak gradnje objekata očekuju se u roku od šest do devet mjeseci.

Čačić je pritom podsjetio da su razne Vladine institucije sada smještene na čak 188 lokacija u Zagrebu, na prostoru od preko 400.000 četvronih metara, od čega je oko 80.000 kvadrata u najmu. Taj najam Vladu stoji 5,3 milijuna eura, što je, tvrdi Čačić, neracionalno i neodgovorno. Projekti JPP-a, zaklučio je, neće povećavati javni dug, niti će opterećivati državni proračun.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU-fondova Branko Grčić nada se da će u projekt JPP-a ići uglavnom one jedinice lokalne samouprave koje za to imaju novac. Kod ostalih, trebalo bi preferirati financiranje iz fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:32