PRAVO PROLJEĆE

Napokon ozbiljna kiša: Red PLJUSKOVA, red sunca, hladna jutra... NAJHLADNIJE u utorak

 Ranko Šuvar/CROPIX

Nakon neuobičajeno toplog i sunčanog ožujka, prvi dan travnja mnogi su građani dočekali s nevjericom i ponovo obukli zimske jakne i kapute.

Većina Hrvatske probudila se na niska dva stupnja u plusu, dok je na Sljemenu bilo minus četiri, a palo je i četiri centimetra snijega .

Udari bure

Iako je tijekom dana prevladavalo sunčano vrijeme, temperature su i dalje bile prilično niske te je u Gospiću, Vukovaru i Slavonskom Brodu izmjereno 6, u Zagrebu i Osijeku 7, Rijeci 8, Splitu 10 i u Dubrovniku 11 stupnjeva. Na Jadranu i podno Velebita zabilježeni su udari bure do 60 čvorova. Nestabilno i hladno vrijeme pratit će nas cijeli tjedan pa ćemo na pravo proljetno vrijeme morati pričekati.

- Hladni prodori uobičajeni su za ožujak i travanj, čak i svibanj. Ožujak je bio iznimno sušan i topao, takav nismo zabilježili otkad postoji naša mjerna stanica.

Najhladnije jutro

Treba napomenuti da će do kraja tjedna prevladavati promjenjivo vrijeme s čestim pljuskovima i kišom uz hladna jutra - kaže dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda .

Najhladnije jutro, od -4 do 1 stupnja, očekuje se u utorak, ali će temperature tijekom dana rasti te će prosječna biti između 14 i 19 stupnjeva. Od preksutra se na području Jadrana i Like očekuju kiša i pljuskovi koji će se u srijedu i četvrtak proširiti na cijelu Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:11