SURADNJA USPRKOS TRZAVICAMA

Holy u timu koji piše Ostojićev program za zagrebačke izbore

 Nenad Dugi/CROPIX

Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy pomoći će SDP-ovu kandidatu za gradonačelnika Zagreba Rajku Ostojiću, ali ne želi biti na njegovoj listi.

- U gradskoj politici ima dovoljno kvalitetnih ljudi, mojih kolega i kolegica koji mogu ići na listu. Za mene to nema smisla, ja sam izašla iz Skupštine još 2010. godine. Imam mnogo posla u Saboru i nisam čovjek koji voli gomilati funkcije - kaže Holy.

‘Čekam smjernice’

Iako ju je Ostojić predstavio kao osobu koja mu je napisala program, Holy kaže da tek čeka Ostojićeve smjernice po kojima će pisati dio programa koji se tiče zaštite okoliša i prostornog planiranja.

- Sastala sam se s kolegom Ostojićem i odlučila mu pomoći u kreiranju programa u onome što najbolje znam i što je vrlo važno ne samo u Zagrebu, nego i u svim gradovima. Sugerirala sam mu neke natuknice koje ću uvrstiti u program - kaže Holy.

Ona se zalaže, a to će vjerojatno na kraju i biti sastavni dio Ostojićeva programa, za uvođenje integriranog sustava gospodarenja otpadom što podrazumjeva njegovo razvrstavanje (to je ujedno EU direktiva).

Smatra da nam je potrebno postrojenje za termičku obradu otpada, što skorije zatvaranje deponija na Jakuševcu i što skorije rješavanje problema zbrinjavanja mulja u sustavu pročišćavanja otpadnih voda.

- U Zagrebu je promet jedan od najvećih zagađivača zraka i u tom smjeru treba ići s određenim mjerama. Potrebno je ljude što više motivirati da se služe javnim gradskim prijevozom, a mogli bismo stimulirati kupnju hibridnih i električnih vozila tako da vlasnicima takvih automobila dodjeljujemo besplatan parking - smatra Holy.

Povratak industrije

Ali ništa se ne može napraviti, smatra Holy, bez kvalitetnog prostornog planiranja.

- Bandić će usprkos svim kontroverzama biti upamćen kao veliki gradonačelnik. Ali nema jasne strategije niti dobrog prostornog planiranja, u Zagrebu se grade samo veliki šoping centri i podzemne garaže. Zagrebu silno treba jaka, jaka industrija - kaže Holy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:11