BORBA PROTIV RAKA

Nobelovac tvrdi: 'Antioksidansi ne sprječavaju rak nego ga pospješuju!'

 Thinkstock

Prema mišljenju znanstvenika koji je sudjelovao u otkrivanju strukture DNK, popularna hrana i dodaci za koji se smatra da potpomažu borbu protiv raka uopće ne sprječavaju bolest, već nasuprot, mogu je čak i potaknuti.

James Watson smatra da će lijek za karcinom biti nedostižan toliko dugo dok znanstvenici ne razmisle o ulozi antioksidansa koji se nalaze u vitaminskim pripravcima i hrani kao što je borovnica i brokula.

Široko rasprostranjeno vjerovanje je da antioksidansi poboljšavaju zdravlje i borbu protiv raka uništavajući slobodne radikale koji nastaju od raznih onečišćenja koje unosimo u organizam.

No, dr. Watson smatra da je upravo to ključ prevencije i liječenja karcinoma - njihovo izbacivanje iz tijela moglo bi biti upravo kontraproduktivno.

Naime, slobodni radikali ne samo da drže bolesne stanice pod kontrolom, već su također ključni u stvaranju mnogih ljekova protiv raka djelotvornih baš poput radioterapije, vjeruje dr. Watson.

Taj 84-godišnji nobelovac smatra da su antioksidansi vjerojatno prouzročili više karcinoma nego što su ih spriječili.

- Zbog nedavnih podataka koji aludiraju na to da broj neizlječivih karcinoma u kasnoj fazi može porasti zbog pretjeranog uzimanja antioksidansa, došlo je vrijeme da se zapitamo da li njihova uporaba korisna - kazao je dr. Watson te dodao kako su brojne studije pokazale da antioksidansi uključujući vitamine A, C i E te selen nemaju učinka na prevenciju karcinoma ili pak na produžavanje života. Umjesto toga, čini se da za nijansu skraćuju život oboljelih, a vitamin E mogao bi biti posebno opasan.

Studija dr. Watsona bazirana na istraživanjima u njujorškom laboratoriju Cold Spring Harbor objavljena je u magazinu Open Biology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:22