POTPUNA ZAŠTITA

VIDEO Modni dodatak glavu čuva: Biciklisti, pogledajte što su Šveđani izmislili za vas!

ŠVEDSKA - Prema nedavno donešenom švedskom zakonu djeca do 15 godina starosti tijekom vožnje bicikla obavezno moraju nositi kacigu. No, uskoro bi kacige mogle biti obvezne i za odrasle. Kako nošenje kacige ne bi bilo stalna gnjavaža, dvije su studentice osmislile i dizajnirale inovaciju: zračni jastuk za bicikliste, piše Daily Mail.

Anna Haupt i Terese Alstin svoj su proizvod lukavo zamaskirale kao modni dodatak. U normalnom stanju ovratnik, dostupan u raznim modnim varijantama, reagira na abnormalne kretnje biciklista. Pomoću senzora aktivira se plinsko napuhavanje koje u djeliću sekunde (0.1 sekundi) uz djelovanje malog spremnika hladnog plina napuše najlonski križanac kacige i zračnog jastuka.

Proizvod, nazvan Hovding, nakon korištenja se može vratiti kompaniji na recikliranje, a kupac dobiva popust na novi primjerak. Kreacija koju je već odobrila švedska vlada, pruža potpunu zaštitu pri padu, a biciklist može pretrpjeti nekoliko udaraca i ostati čitave glave, prije no što se Hovding ispuše.

Proizvod koji je predstavljen na stockolmskoj modnoj reviji prošle godine ima za namjeru objediniti sigurnost biciklista i modni izričaj. Sigurniji od tradicionalne kacige, kaže Daily Mail, sigurno će privući mlade bicikliste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:19