TRADICIONALNA OBITELJ

Papa pozvao na borbu za obitelj koju čine otac, majka i djeca!

Papa Benedikt XVI. pokazao je u petak veliku čvrstinu, pozvavši katolike na "borbu" protiv opasnosti koje ugrožavaju temelje tradicionalne obitelji, u svjetlu pojačanog sudjelovanja Crkve u svim velikim društvenim pitanjima, objavile su agencije.

U tradicionalnom božićnom obraćanju kuriji papa je, prenosi AFP, pozvao na "borbu" za obitelj koju čine otac, majka i djeca, a koju, kako je istaknuo, ugrožava transformacija koja želi izmijeniti njezinu "pravu strukturu" i ugroziti same njezine "temelje".

Obitelj se mora zaštititi jer je ona "izvorno okružje u kojem nastaje temelj ljudskog postojanja", rekao je Papa.

Iako ne spominje izrijekom homoseksualce i ni na koji način ne osuđuje homoseksualnost, očito misli na ozakonjenje homoseksualnih brakova - a osobito na mogućnost usvajanja djece u njima - u Francuskoj, SAD i drugim zemljama.

Time je Vatikan pokazao da je zadržao isto stajalište o homoseksualnim brakovima, ali je zaoštrio retoriku.

U trenucima kad zapadne zemlje usvajaju reforme o homoseksualnom braku, "Godina vjere" koju je u listopadu objavio Papa čini se pozivom na borbu u pitanjima morala.

Nekoliko katoličkih pokreta u Francuskoj je 18. studenoga organiziralo impozantni prosvjed protiv homoseksualnih brakova, a nova manifestacija na razini cijele zemlje zakazana je za 13. siječnja.

U nekim zemljama, među kojima i u Francuskoj, razne su se vjere - katolicizam, islam, protestantizam, judaizam - ujedinile u osudi ozakonjivanja homoseksualnih brakova, a papa Benedikt XVI zastupa stajalište da je moguć "savez" između pripadnika različitih vjera i ateista/agnostika o ključnim temama kojima se brane pravda, mir, obitelj i život, koje su zajedničke svima zato što su povezane s "razumom" i "prirodnim zakonom", kojima se ravna cijeli svijet.

Papa je na tragu toga pred visokim crkvenim dužnosnicima, krajnje neuobičajeno, iznio mnogo argumenata glavnog rabina Francuske Gillesa Bernheima protiv mogućnosti da homoseksualni parovi usvajaju djecu.

Bernheim u svojoj studiji "Homoseksualni brak, roditeljstvo i posvajanje - Što često zaboravljamo reći", kako navodi Reuters, tvrdi da će skupine za prava homoseksualaca "iskoristiti homoseksualni brak kao trojanskog konja" u široj kampanji "poricanja seksualnog identiteta i brisanja razlika među spolovima" i "podrivanja heteroseksualnih temelja našeg društva". Planovi za legalizaciju homoseksualnih brakova rade se "isključivo u korist sićušne manjine", koji potporu često dobivaju samo zato što je to politički korektno, tvrdi francuski rabin.

"Ako smo dosad mislili da je kriza obitelji rezultat nesporazuma o biti ljudske slobode, sad postaje jasno da je na kocki samo ljudsko biće, njegova bit", rekao je Benedikt XVI.

"Dijete je izgubilo mjesto koje mu je dosad pripadalo i osobit ponos koji je samo njemu pripadao. Bernheim pokazuje kako dijete, od pravnog subjekta, neovisnog o bilo kome, sad nužno postaje objekt na koji netko polaže pravo i koji, kao objekt na koji netko ima pravo, si netko može nabaviti", ističe Papa.

U govoru koji se smatra osobito važnim jer u njemu Papa svake godine govori o temeljnim preokupacijama Crkve, Benedikt XVI. osudio je i "duboko pogrešnu antropološku revolucionarnu teoriju rodne pripadnosti" koja tumači da pravi spol neke osobe određuju društvo i odgoj.

U nedavnoj poruci koju je, na traženje uredništva, objavio u dnevniku Financial Times, papa Benedikt XVI ustrajao je na tome da "borba" mirnim sredstvima na koju poziva nadilazi granice Crkve jer načela koja brani "nisu istine koje pripadaju vjeri nego su uklesane u samu ljudsku prirodu, koje pripadaju sferi razuma i zato su zajedničke svim ljudima", neovisno o tome je li riječ o braku, početku i završetku života ili bioetici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:15