'MANJE PRIČAJTE!'

Čačić poručio građanima:Malo manje koristite mobitelei imat ćete novac za struju

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - "Cijene proizvoda koji ne ovise o nama su iste kao i u Europi i svijetu, a energija je jedan od proizvoda koji ne ovisi o nama. Mi energiju platiti moramo. Sad, da li ju plaćamo tako da imamo veće poreze pa je onda subvencioniramo iz proračuna pa nam se čini da je plaćamo manje ili je plaća onaj koji troši, uvijek plaćamo isti iznos", komentirao je poskupljenje plina i struje za građane prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić u današnjem posjetu Varaždinu.

"Istina, struju plaćamo svi, ali primjerice plin ne koriste svi. I onda kad se plin plaća tako da se za one koji troše plin ide ispod svjetske cijene plina onda svi građani plaćaju kroz budžet. Dakle, kroz budžet se pokriva gubitak onog koji koristi plin. Ne treba biti ekonomski genije da se zaključi što je što", rekao je Čačić dodavši da građani novac za veću cijenu struje mogu namaknuti na način da malo manje koriste mobitele i telefone.

"Još uvijek, i nakon poskupljenja struje, hrvatski građani plaćaju više mobitele nego struju. Dakle, smanjiti broj impulsa i malo manje pričati i imat ćemo 40 kuna za struju. Jedno je egzistencija, a drugo je razgovor na telefon", poručio je Čačić.

Vezano uz teleoperatere, istaknuo je da će Vlada smanjiti ili ukinuti porez na telekomunikacijske usluge nakon što od teleoperatera dobije plan ulaganja u infrastrukturu.

"Očekujem sljedeći tjedan jedan precizan, ne načelan, plan investicija sa iznosima i rokovima. Očekujem ga zapravo već nekoliko mjeseci ali nikako da dođe. Dok ne dobijem taj plan i jasnu i provjerljivu garanciju da će se novac koji se u toj grani zarađuje uložiti u investicije. Ključna je fiksna telefonija, tu moramo najveći pomak napraviti jer je ona potpuno zaostala. Naravno, nisu samo teleoperateri odgovorni. Dio odgovornosti leži i na činjenici da sama država svojim propisima spriječava investicije i mi taj problem moramo riješiti", istaknuo je Čačić.

Čačić je inače u Varaždinu sudjelovao u svečanosti certificiranja varaždinske Gradske tržnice. Naglasio je pritom važnost proizvodnje kvalitetne hrane.

- Znamo da danas na tržnicama jako često imate preprodaju. To je ta „zelena mafija“ koja dovodi u pitanje kvalitetu hrane. Ovi proizvođači koji su danas u Varaždinu dobili certifikate domaće proizvodnje mogu ponuditi prvorazredan domaći proizvod. Kvaliteta prehrane je dio višerazrednog standarda i civilizacijski pomak - naglasio je Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:57