NAPUŠTA GA POUZDAN ČOVJEK

ODLAZI I MINISTAR FINANCIJA Obama je na mukama: Geithner ga ostavlja usred teške borbe za budžet





Odlazak američkog ekonomista Timothyja Geithnera s mjesta ministra financija u administraciji Baracka Obame najavljen za kraj siječnja stavlja američkog predsjednika u jako neugodan položaj jer ostaje bez svog najpouzdanijeg savjetnika za financijska pitanja uoči novih borbi s republikancima u Kongresu oko proračunskih pitanja koja SAD-u, ali i ostatku svijeta, prijete novom krizom, jednodušni su analitičari.

Ipak odlazi

Kako je objavio Bloomberg, a prenijeli ostali američki mediji, Geithner je svom šefu u Bijeloj kući poručio da odlazi na kraju siječnja, a tu su informaciju potvrdila dva izvora bliska ministru financija. Geithner se na svojoj zahtjevnoj dužnosti morao baviti rješavanjem financijske krize, a potom mukotrpnim pregovorima s republikancima o podizanju dopuštene granice državnog duga koji je potkraj 2012. dosegao 16.400 milijardi dolara. Nagađanja o njegovu odlasku traju već duže vrijeme, pa su mediji još u srpnju izvijestili da Geithner želi napustiti svoju dužnost. Tada se Obama navodno jako namučio da Geithnera nagovori da ostane dok se ne postigne dogovor u pregovorima o dopuštenom američkom dugu i “fiskalnoj litici”, kombinaciji povećanja poreza i proračunskih rezova koja je prijetila američkom proračunu.

Izbjegnuti pad

Pad preko “fiskalne litice” za sada je izbjegnut dogovorom u Kongresu na novogodišnju noć, kada su automatski proračunski rezovi odgođeni za dva mjeseca, ali Obaminu administraciju i dalje čekaju pregovori o povećanju dopuštenog duga. Ovaj će se put ti pregovori održati bez Geithnera, Obamina čovjeka koji je, međutim, uživao i popriličan ugled među članovima Republikanske stranke i kojeg je predsjednik ovlastio da koordinira pregovore o sprječavanju “porezne litice”.

Ministarstvo financija objavilo je da će se Geithner držati ranijih najava i ostati uz Obamu negdje do njegove inauguracije za drugi mandat, predviđene za 21. siječnja. To znači da će američki predsjednik morati proći zahtjevan proces predlaganja novog kandidata i traženja potpore za njega u Senatu usred nove stranačke bitke za proračun.

- Taj će proces imenovanja biti težak jer će to biti neka vrsta zastupničkog referenduma o Obamninim planovima o rješavanju problema deficita - rekao je američki analitičar Chris Krueger.

Izvanredne mjere

Geithner je već posegnuo za “izvanrednim knjigovodstvenim mjerama” koje podrazumijevaju odgodu plaćanja pomoći saveznim državnim i lokalnim vlastima. Time je “ušparano” oko 200 milijardi dolara i kupljeno vrijeme da se tijekom dva mjeseca postigne dogovor o mogućem povećanju deficita. Ako dogovor ne bude postignut do 1. ožujka, američke države više neće moći plaćati svoje dugove. To je situacija u kojoj Geithner odlazi.

Kao glavna osoba za Geithnerova nasljednika spominje se Jack Lew, dosdašnji šef Kabineta Bijele kuće. Međutim, Lew je poznat kao političar koji nema dobre odnose s republikancima. Također, nejasno je tko bi sada trebao preuzeti vodstvo u pregovorima o “povećanju minusa” za američki proračun. Spominju se imena potpredsjednika Joea Bidena, te Roba Naborsa, glavnog čovjeka Bijele kuće zaduženog s odnose s Kongresom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:52