PROSVJEDI PRED SKUPŠTINOM

NAPETO U MAKEDONIJI Najmanje 17 ozlijeđenih tijekom glasovanja o proračunu

 Maja Zlatevska / CROPIX

SKOPLJE - Najmanje sedamnaest osoba, među kojima jedanaest policajaca i dvoje zastupnika, ozlijeđeno je u ponedjeljak u fizičkom obračunu pristaša oporbe i vlasti u Skoplju te u makedonskom parlamentu i ispred njega tijekom glasovanja o proračunu za 2013., izvijestile su vlasti.

Zastupnici oporbene ljevice htjeli su spriječiti konzervativnu većinu koju predvodi stranka premijera Nikole Gruevskog VMRO-DPMNE da donese proračun, ističući da će on previše zadužiti Makedoniju.

Jedanaestorica policajaca ozlijeđena su u sukobu pristaša oporbe i vlasti ispred zgrade Sobranja, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak navečer.

Policija je uhitila četvero simpatizera oporbene ljevice, javila je njihova stranka SDSM.

Nakon donošenja proračuna u ponedjeljak poslijepodne, vođa oporbene ljevice, bivši makedonski premijer i predsjednik Branko Crvenkovski pozvao je na "narodni ustanak" i rekao da zastupnici oporbe više neće sudjelovati u radu skupštine.

U ponedjeljak su okružili i naguravali se s predsjednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim koji je htio otvoriti sjednicu o glasovanju o proračunu. Prisilili su ga ode iz dvorane, sjeli na njegovo mjesto i sat i pol nisu dopustili zastupnicima da počnu s radom.

Premijer je u obraćanju narodu na državnoj televiziji tijekom večeri optužio Crvenkovskog da je htio preuzeti vlast "uz uporabu sile, ugrožavajući državu (...) i demokratske ustanove". Nešto ranije stranka Gruevskog je rekla da je "spriječila državni udar" koji je, tvrde, bila pripremila oporba.

Uoči glasovanja, više tisuća pristaša oporbe i vlasti okupilo se ispred zgrade parlamenta u veoma napetom ozračju, gađajući se kamenjem i bocama, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Na mjestu događaja bio je raspoređen velik broj specijalnih policijskih snaga kako bi razdvojili dvije skupine.

Američko veleposlanstvo je osudilo izgrede i pozvalo obje strane da "odmah prekinu sukobe".

Nešto prije 14.30 sati po srednjoeuropskome vremenu zastupnici oporbe su udaljeni iz parlamenta, što je koaliciji na vlasti, koja ima veliku većinu od 80 mjesta, omogućilo da nabrzinu izglasa proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:25