RAČUNI U BLOKADI

DAB O KRAHU CENTAR BANKE 'Štedišama ćemo isplatiti 500 milijuna kuna u zakonskom roku'

Iz Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) tvrde da će to biti do 17. listopada
 Bruno Konjević / Cropix

ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) je danas zaprimila rješenje Hrvatske narodne banke o nedostupnosti depozita u Centar banci, čime je za Agenciju nastupila obveza isplate obeštećenja deponentima za sve osigurane depozite.

DAB ima dovoljno sredstava i potpuno je spremna za isplatu obeštećenja za osigurane depozite Centar banke te će s isplatama započeti u zakonskim rokovima, izjavila je poslijepodne direktorica DAB-a Marija Hrebac.

Riječ je o svoti od približno 500 milijuna kuna, rekla je Hrebac.

U osigurane depozite uključuju se depoziti građana, malih poduzeća i neprofitnih organizacija.

Maksimalni iznos osiguranih depozita po deponentu je sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke (HNB) na dan donošenja rješenja o nedostupnosti depozita.

Štediše čiji su depoziti veći, iznos od sto tisuća eura naviše mogu prijaviti kao tražbinu u stečajnom postupku.

HNB je na svojim internet stranicama objavio da je guverner HNB-a danas donio rješenje kojim se utvrđuje nedostupnost depozita kod Centar banke, odnosno da Centar banka zbog razloga izravno povezanih s njezinom financijskom situacijom, dana 2. rujna 2013. godine nije bila sposobna isplatiti dospjele depozite utvrđene Zakonom o osiguranju depozita te da se ne može očekivati da će ih biti sposobna isplatiti u budućnosti.

Od datuma donošenja tog rješenja počinje teći zakonski rok od 30 radnih dana u kojem je DAB obvezan isplatiti osigurane depozite kod Centar banke, priopćeno je iz HNB-a.

Obavijest o nedostupnosti depozita bit će objavljena u sutrašnjem dnevnom tisku i internetskim stranicama DAB-a i Centar banke .

Hrebac je u izjavi novinarima istaknula kako je DAB odmah po zaprimanju rješenja HNB-a poslao zahtjev Centar banci za dostavu podataka o svim osiguranim depozitima na temelju čega će obračunati iznose obeštećenja po svakom pojedinom deponentu.

Krajnji rok u kojem je DAB dužan načiniti obračun istječe 17. listopada ove godine, kada najkasnije mora započeti i isplata.

Čim utvrdi sve informacije o deponentima i iznosima obeštećenja, DAB će putem dnevnih novina uputiti javni poziv deponentima na podnošenje zahtjeva za obeštećenje kod isplatnih banaka.

Podnošenje zahtjeva ne znači da deponenti moraju sami sastavljati zahtjev ili popunjavati neki formular u DAB-u, nego nakon javnog poziva trebaju doći u isplatne banke gdje će im nakon njihove identifikacije biti predočen zahtjev za obeštećenjem koji trebaju prekontrolirati i potpisati. Odmah potom slijedi isplata.

Građani mogu birati žele li isplatu u gotovini ili na račun u banci dok se trgovačkim društvima i neprofitnim institucijama isplata obavlja isključivo na račun to jest bezgotovinski.

Rok za podnošenje zahtjeva za obeštećenje je 12 mjeseci od objave javnog poziva.

Prema riječima Marije Hrebac, DAB intenzivno radi na utvrđivanju obveza i iznosa svakog pojedinačnog obeštećenja te je uvjerena da će isplata početi ranije od krajnjih zakonskih rokova.

Češka J&T Banka: 'Odustali smo jer naši uvjeti nisu ispunjeni'

Iz češke J&T Banke su danas potvrdili kako je njihova ponuda za Centar banku bila uvjetovana ispunjenjem određenih uvjeta, a kako oni nisu ispunjeni ta je banka odlučila odustati od svojih planova.

"U svrhu zaštite svoje investicije, ponuda J&T Banke bila je uvjetovana ispunjenjem određenog broja uvjeta od strane sadašnjih dioničara Centar banke i ostalih institucija koje imaju interes za uspješnu provedbu cijelog postupka. Kako traženi uvjeti nisu ispunjeni te kako nije bilo moguće pronaći zajednički jezik u pregovorima, J&T Banka je odlučila odustati od svojih planova", navodi se u službenoj izjavi J&T Banke o nastalim okolonostima vezanim za ulaganje u Centar banku.

Iz češke J&T banke stiču kako si kao "etabliran i vjerodostojan investitor koji je prisutan na bankarskom tržištu EU više od 15 godina ne mogu priuštiti da sudjeluju u projektima u kojima je daljnji razvoj nejasno i neodređeno definiran".

"Od početka pregovora smo skretali pozornost na činjenicu da nismo htjeli preuzeti i čistiti gubitke koji proizlaze iz ponašanja prethodnih uprava Centar banke", ističu iz J&T Banke.

Kažu i kako su nudili ne samo know-how i financijski kapital, koji su "uplatili na povjereničkom računu u jednoj hrvatskoj banci", nego i viziju za razvoj Centar banke uz bok njihovim hrvatskim partnerima.

"Ulazak u vlasničku strukturu Centar banke pod drugim uvjetima te vremenskim pritiskom bi bio vrlo neodgovoran prema dioničarima J&T Banke. U ovom trenutku mi smo spremni za ulazak na hrvatsko tržište i to u ulozi aktivnog igrača, te smo kao takvi otvoreni za sve daljnje pregovore s ozbiljnim partnerima", zaključuje se u službenoj izjavi J&T banke.

Hrvatska narodna banka ( HNB ) jučer je Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Centar bankom. Odluku je jučer donio Savjet HNB-a nakon što je utvrđeno da je izostala dokapitalizacija Centar banke, koju je trebala provesti češka J&T banka, u skladu s odlukom glavne skupštine banke od 16. kolovoza 2013. godine, naveli su iz HNB-a u priopćenju o prijedlogu za otvaranje stečaja Centar banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:33