Acer Aspire One D150

    AUTOR:
    • Gordan Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 14.04.2009. u 08:00

Sveopća popularnost netbookova i sve veća ponuda raznih modela i na Hrvatskom tržištu ponukala nas je da pomnije testiramo jedan od trenutno najpopularnijih i najisplatljivijih 10 inčnih modela. Ako vas bole leđa od navlačenja teških 15 inčnih modela definitivno razmislite o kupovini jednog od laganih i sve boljih netbookova.

Boje za svačiji gušt

Generalno gledajući proizvođači netbookova ulažu puno truda kako bi njihovi proizvodi bili vizualno što atraktivniji. Tako i Acer Aspire One D150 dolazi u četiri boje – bijeloj, crnoj, crvenoj i plavoj. S obzirom da smo željeli jaču, 6 ćelijsku bateriju od 4400 mAh bijelu boju je za nas odabrao Acer jer crveni i plavi model dolaze samo u 3 ćelijskoj izvedbi (naravno, baterije možete kupovati i odvojeno, ali nisu baš jeftine). Kutija u kojoj Aspire One dolazi je prilično mala i omogućava vrlo jednostavno raspakiravanje laptopa. S obzirom da uređaj dolazi sa predinstaliranim Windowsima XP Home sve što morate napraviti jest priključiti bateriju i laptop je spreman za upotrebu.
Ako nikada prije niste radili sa 10 inčnim ekranom trebat će vam neko vrijeme dok se naviknete na Acerovih 1024×600 piksela. Lagali bi vam kada bi rekli da ekran nije malen. Prilično je malen i spomenuta rezolucija definitivno nije nešto na čemu želite paliti Photoshop, ali suludo je uopće o tome govoriti pošto testiramo netbook. Sam prikaz je odličan. Boje su vjerno prikazane i tople, a snažno pozadinsko osvjetljenje omogućava dobru vidljivost u svim uvjetima.

Related content

Sićušan touchpad

Jednako kao i ekran i tipkovnica je prilično mala, no većina tipki je dovoljno velika da omogućuje normalno tipkanje sa deset prstiju (uz određeno privikavanje dakako). Funkcijske tipke sa lijeve strane (tab, caps, shift, ctrl) su prilično sitne što smo još nekako i podnijeli, ali kursorske tipke su presitne i to nismo nikako uspjeli prežaliti. Kada stavite tri prsta na kursorske tipke jedva ćete uspjeti prebacivati srednjak između tipki gore i dolje. Enter i shift su i više nego dovoljno veliki pa sve u svem možemo zaključiti da je tipkovnica dostatne veličine za unos stranice-dvije teksta.
Ono što nije dovoljno veliko za gotovo pa ikakav rad je touchpad. Koliko god male prste imali touchpad vam neće biti dovoljno velik. Čak i u netbook svijetu touchpad je naprosto presitan. Visina mu je ograničena tipkovnicom i rubom laptopa, ali Acer je definitivno mogao proširiti touchpad u širinu za barem dva centimetra. Bilo kakve “složenije” operacije poput drag-n-dropa su praktički nemoguće i eksterni miš ja naprosto nužan za iole normalan rad.

Wi-fi, Bluetooth, kamera … sve ima

Na prvi pogled se čini da Aspire One D150 nema puno portova, ali zapravo ima apsolutno sve što vam treba. S lijeve strane se nalaze VGA out, LAN priključak, jedan USB (od tri), standardni 3.5 mm jack za slušalice i mikrofon te card reader koji čita MMC, XD, SD i memory stick (pro) kartice. S prednje strane nema priključaka već samo indikator stanja baterije i tipka za uključivanje/isključivanje 802.11b/g wi-fi-ja. S desne strane se nalaze još dva USB priključka, priključak za struju i kensington lock (preporuka: ako treba netbook ponesite i u zubima, ali ne ostavljajte ga nigdje gje ga nečiji ljepljivi prsti mogu dograbit). S gornje strane tastature ćete naći tipku za paljenje/gašenje Bluetootha (Oprez! nemaju svi modeli Bluetooth pa pripazite kod kupovine.), zatim tri LED-ice koje pokazuju stanje numlocka, capslocka i indikator aktivnosti diska. Tu je i velika zelena tipka za paljenje netbooka koja svijetli zeleno ili crveno ovisno o tome je li laptop upaljen ili u primjerice sleep modu. Na vrhu ekrana se nalaze mikrofon i 0.3 MP kamera koja nikako ne voli mračne prostorije i umjetno osvjetljenje.

Odlične performanse

Za razliku od većine ostalih netbookova koji imaju Intel Atom N270 procesor, D150 ima N280 (1.68 GHz, 667 MHz FSB, 512 KB L2 cachea). Nije pretjerana razlika u odnosu na N270, ali čovjeka veseli. Inicijalno ćete dobiti 1 GB RAM-a (DDR2, 667 MHz) koje trivijalnim skidanjem jednog jedinog vijka možete proširiti na maksimalno 2 GB-a. Jednakom lakoćom možete zamijeniti i ugrađeni SATA disk od 160 GB. Kada već imate odvijač u rukama možete zamijeniti i wi-fi karticu. Sve tri spomenute komponente dostupne su na krajnje jednostavan način i ako se ne varamo nećete izgubiti garanciju ako ih zamijenite (nemojte nas držati za riječ oko ovog).
U praksi se Atom drži jako dobro dokle god imate na umu da radite na netbooku, a ne na stolnom računalu. Firefox, Word, Excel, BSplayer, Power Point i slične aplikacije se otvaraju posve uobičajenom brzinom i nema govora o nikakvo zastajkivanju. Moramo napomenuti da smo uspjeli Windowse XP Home natjerati da se bootaju za impresivnih 30 sekundi što dodatno govori da su performanse Aspire Onea sasvim solidne.

A što je sa igrama?

Znamo da ćete pitati: “može li se igrati na ovom netbooku”? Pa može, ali poneki kompromis. Solitaire i slične “uredske” igre ćete pokrenuti bez problema, kao i bilo koju flash igru. Grand Theft Auto 2 recimo rad besprijekorno kao i The Sims (Sims 2 ne), Call of Duty i Quake 3 Arena. Battlefield Heroes se malo vuče, ali igriv je. Uglavnom, kupujete li gaming mašinu netbook definitivno nije nešto za vas, ali s druge strane ako vam gazda kupi netbook naći ćete bez problema igre koje rade na njemu.

Sjajna autonomija

Mnogi recenzenti pišu kako su natjerali Acera da radi oko 8 sati sa 6 ćelijskom baterijom. Mi nismo bili te sreće (ili znanja), ali vam možemo reći da baterija bez ikakvih problema izdrži više od 6 sati sa upaljenim wirelessom, punim osvjetljenjem ekrana i solidnom aktivnosti CPU-a i HDD-a. Dakle, ako krenete na posao sa punom baterijom što god radili Aspire One D150 će vam izdržati gotovo pa cijeli radni dan. Ako morate ponijeti punjač veselit će vas činjenice da je minijaturan kao i sam netbook te na 1.3 kilograma dodaje tek 200 tinjak grama.

Definitivan best buy

Jedina prava zamjerka koju možemo uputiti ovom sjajnom netbooku je touchpad. Premalen je i nema mu pomoći. Voljeli bi vidjeti i 3G modul u standardnoj konfiguraciji, ali za njega na žalost treba odvojiti dodatnih 1000 kuna što je zaista pretjerano. Ako se odlučite nadograditi netbook na 2 GB RAM-a i SSD disk budite uvjereni da nećete biti razočarani njegovim performansama jer već i defaultna konfiguracija vrti Windowse glatko kao i većina desktop računala.
Bez previše razmišljanja možemo reći da je Acer Aspire One D150 trenutno best buy netbook na našem tržištu koji za 3000 kuna nudi zaista zaokruženu konfiguraciju koja vam omogućava da uz minimalnih 1.3 kilograma u torbi uvijek imate potpuno funkcionalno računalo.

Izdvajamo