Lenovo ThinkPad X300

Dizajn ne odstupa previše od ostatka ThinkPad serije

Lenovo je krenuo u oštru bitku sa MacBook Airom iako ako se nas pita bitke nikada nije ni bilo. Air traži od svojih korisnika odricanja i kompromise dok X300 nudi kompletno, snažno i mogućnostima natrpano prijenosno računalo u ultraprijenosnoj varijanti. Ako ne pitate za cijenu već tražite najbolje od najboljeg X300 je odličan izbor.

Related content

Što sve stane u 1.4 kg

Uzmete bilo koji hi-end laptop koji je gotovo pa zamjena za stolno računalo, smanjite mu masu na 1.4 kg i dimenzije na 30×23 cm i dobit ćete Lenovo ThinkPad X300. Naprosto Lenovo je odlučio da ne smiju ništa izbaciti iz X300 i da on mora sadržavati sve uobičajene komponente prijenosnog računala. To se prvenstveno odnosi na priključke i optički uređaj. Kod većine ultraprijenosnika navikli smo na minimalan broj priključaka koji podrazumijevaju upotrebu docking stationa ili nekih čudnih kablova koje uvijek treba imati sa sobom. Sa X300 nećete imati takvih problema. Tri USB priključka, VGA, LAN, firewire, kesington lock i line in/out priključak, sve je tu. Naravno bluetooth, wireless LAN i kamera za video pozive se podrazumijevaju. Ako vam DVD-ROM ne treba lako ga zamijenite za dodatnu bateriju čime povećavate autonomiju laptopa na gotovo 10 sati rada. Uz normalnu bateriju i normalan rad računalo će izdržati nešto manje od četiri sata.

Kad je riječ o performansama X300 nimalo ne zaostaje za ostalim prijenosnim računalima, a niti za stolnim. Core 2 Duo procesor na 1.2 GHz i 2 GB RAM-a bez poteškoća će pokrenut bilo koju aplikaciju. SSD tvrdi disk od 60 GB dodatno doprinosi odličnim performansama i izrazito tihom radu računala (nikakvi ventilatori se ne čuju, osim kada zaista upregnete laptop). Pokoju igru ćete moći zaigrati, no ne očekujte čuda. LCD ekran dijagonale 13.3″ vrlo je kvalitetan, a zahvaljujući backlightu i duži rad je ugodan za oči. Kanite li unositi veće količine teksta veselit će vas tipkovnica pune veličine na kojoj su smanjene tek funkcijske tipke, dok su sve ostale dovoljno velike za ugodno tipkanje.

Iako je u Hrvatskoj još uvijek nedostupan (čeka se atest) GPS i WWAN modul imajte na umu da ćete kroz manje od mjesec dana moći koristiti i te mogućnosti i zaista biti bežični u svakom pogledu.

Nema kompromisa

Uz priličnu muku uspjeli smo ipak naći jednu manu ovom odličnom prijenosniku – prašina se na njega lovi neviđenom brzinom i žestinom i uređaj je konstantno prljav. Osim te “mane” zaista nemamo niti jedan prigovor jer ono što je najvažnije, ovo je pravi, full featured laptop spakiran u ultraprijenosnu formu. Usporedimo li ga sa MacBook Airom vidljivo je da je neznatno veći i možda ružniji, no kada je riječ o performansama Air se može sakriti. Ne zaboravimo niti da X300 ima ama baš sve uobičajene priključke na sebi i optički uređaj dok Air ima tek jedan USB priključak, mini-DVI i izlaz za slušalice.

Ako imate dvadeset tisuća kuna i trebate prijenosno računalo koje će uvijek biti uz vas bez da imate osjećaj da nosite par kila kamenja u torbi X300 je definitivan izbor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:38