20 najboljih i najutjecajnijih igara svih vremena (1. dio)

Suborci su vrlo požrtvovni i korisni

Prihvatili smo se izuzetno nezahvalnog zadatka. Znamo da mnogima naša lista najboljih i najutjecajnijih dvadeset igara svih vremena nikako neće biti po volji, ali vjerujte nam nastojali smo biti što objektivniji te uvažiti maksimalan broj faktora prilikom izrade ljestvice. Kao što je i običaj, krećemo od “najmanje važne” igre i idemo prema najboljima.

  1. Tony Hawk’s Pro Skater serijal

    tony-hawks-pro-skater-2_1.jpg
    Izraz lica govori sve- jedan od lakših skokova
    Sportska simulacija

    Nakon podosta korekcija vezanih uz našu listu shvatili smo da nemamo dovoljno sportskih igara, a dobro znamo da smo tijekom godina igrali solidan broj sportskih igara i da definitivno postoje kvalitetne igre iz tog žanra. Isprva je ideja bila da ne mutimo vodu i da idemo mainstreamom pa kud puklo da puklo, ali nakon što smo se otrijeznili shvatili smo da FIFA-i ipak nije mjesto na ovom popisu. Tony Hawk’s Skater, a poglavito druga inačica koja je izašla 2000. godine nude solidnu grafiku, izrazito realnu fiziku, ali i pregršt zabave u izvođenju suludih trikova. Makar Tony dominira na konzolama i na PC-u je postigao solidan uspjeh.
  2. Mafia

    mafia_1.jpg
    Kako udarati palicom; lijevi zamah, …..
    Akcija

    Premda često spominjana kao kopija GTA-a zbog vrlo sličnog koncepta igre Mafia je uspjela unaprijediti žanr akcija. Odlične misije, zanimljiva priča i nevjerojatno detaljni gradovi 30-tih godina prošlog stoljeća stvorili su nevjerojatnu atmosferu. Za razliku od GTA-a Mafia nikada nije bila odveć prozivana zbog nasilja, makar se krv također prolijevala u hektolitrima. Odlučite li se zaigrati ovu klasiku iz 2002. godine obavezno nabavite verziju za PC, nikako za konzole.
  3. Ski or Die

    ski-or-die.jpg
    Ski or Die
    Sportska simulacija

    Ah, opet nas nostalgija puca. Dugo smo se dvoumili između ove igre i Summer Olympic Gamesa. Pobijedio je SoD zbog simulacije grudanja na kojoj smo proveli nebrojene noći. Ne valja zaboraviti ni spuštanje po ledenjaku na velikoj zračnici, niti genijalni snowboarding i extreme skijanje niz padinu s nagibom od kojih 60%. Glazbena pozadina igre je bila jedna od najboljih u ta davna vremena (1989. g.), a najlakše ju je opisati kao uvrnuti chip-tune. Ako se nas pita pod hitno treba napraviti remake ove igre, jer je nevjerojatno da danas ne postoji niti jedna simulacija grudanja.
  4. Halo

    halo_2.jpg
    Još pokoji mrtvi alien


    FPS

    Ne događa se često da igrači kupuju konzolu samo zbog jedne igre, ali u slučaju Xboxa i Haloa stvari su se odigravale u najmanju ruku neuobičajeno. Mnogi opisuju Halo kao prilično dosadnu pucačinu koja je zapravo napravljena kao tehnološki demo Xboxa. Istina, Microsoft je znao da mora imati hit igru u trenutku izlaska Xboxa jer inače neće moći demonstrirati superiornost svoje konzole. Tehnološki demo ili ne Halo je vraški zarazan i igriv, a i grafika je u doba izlaska bila vrhunska.
  5. Pirates!

    pirates.jpg
    Pirates!
    Akcija / strategija

    Jedna od prvih nelinearnih igara koja je dopuštala do tada nezamislivu slobodu igračima koji su mogli raditi gotovo što su htjeli. Mogli ste biti good guy i štititi druge brodove od pirata ili pak sami opljačkati svakog tko vam se nađe u dosegu topova. Osim akcije igra je obilovala strateškim i gospodarskim elementima koji su od mnogih mladih gusara napravili poduzetnike koji su vješto živjeli od preprodaje papra i sličnih egzotičnih proizvoda. Dvadesetak godina kasnije izašao je remake igre koji nije nipošto loš, ali po količini inovacija originalu nije niti do koljena.
  6. Leisure Suit Larry: Love For Sail

    Leisure Suit Larry: Magna Cum Laude - Larry glavom i bradom
    Larry glavom i bradom
    Avantura

    Larry je nizak, debeo, nosat, ćelav i strašno, strašno napaljen muškarac. Popis njegovih neuspjeha sa pripadnicama ljepšeg spola je impozantan. No, Larry je legenda i jedna od onih igara u kojoj sve vrišti na seks, ali zapravo nikada ništa ne uspijete vidjeti. Zagonetke koje Larry stavlja pred igrača su zaista uvrnute i zahtijevaju od igrača poseban način razmišljanja. Posljednji nastavak Larrya je prava uvreda za ovaj legendarni serijal i zaista se toplo nadamo da će se Larry jednog dana vratiti kako bi mu pomogli da ipak nađe curu.
  7. Maniac Mansion: Day of the Tentacle

    maniac-mansion.jpg
    Maniac Mansion: Day of the Tentacle
    Avantura

    Ova u najmanju ruku uvrnuta igra ubraja se u jedne od najboljih avantura ikada napravljenih. Nostalgično smo se prisjetili dana kada smo satima (pa čak i danima) razbijali glavu oko neke zagonetke i na sve moguće načine pokušavali dokučiti što igra hoće od nas. Radnja se odvija na istom mjestu u tri različita vremena pa se dobro sjećamo legendarne fore u kojoj treba sakriti litru vina u ormar kako bi u drugom, kasnijem vremenu imali ocat. Da su zagonetke u sadašnjim igrama barem upola teške kao u Tentacleu mozgovi bi nam bili manje zakržljali.
  8. Legend of Zelda

    legend-of-zelda.jpg
    Legend of Zelda
    Avantura

    Sudeći po mnogim online anketama i top listama u stranim časopisima Zelda (a poglavito nastavak Ocarina of Time) je najbolja igra svih vremena. Nama baš nije naj-naj, ali ne možemo poreći da se radi o igri koja je imala nevjerojatno mnogo inovacija i revolucionarnih koncepata. Žanrovski se Zelda svrstava u avanturu, ali ona je mnogo više od toga i predstavlja pravi miks žanrova. Pozlaćen catrige za Nintendo 64 na kojem je igra dolazila i dana se može kupiti u nekim dućanima.
  9. Quake

    quake.jpg
    Quake
    FPS

    Da nismo Quake stavili na ovoj popis vjerujemo da se ne bi veselo proveli. Izvorni Quake je bio odličan, ali zahtijevao je prilično skupe grafičke kartice za iole kvalitetnu grafiku. Nastavak koji se pojavio 1997. godine je bio mnogo blaži po pitanju hardverski zahtijeva i doživio odličan uspjeh. Otvorenost ka modanju, izradi mapa i općenito mnogim načinima customizacije igre držalo je Quake popularnim godinama nakon što je njegovo vrijeme trebalo proći. Tko se nikada nije okušao u fragganju sa društvom iz kvarta pod hitno bi to trebao učiniti.
  10. Call of Duty serijal

    Call of Duty 2 - Suborci su vrlo požrtvovni i korisni
    Suborci su vrlo požrtvovni i korisni
    FPS

    Za stavljanje CoD-a na ovu prestižnu listu nemamo baš neko preveliko opravdanje. Priznajemo, stavili smo ga samo zato jer ga mi igramo po cijele dane i noći. Singleplayer ove pucačine smještene u doba Drugog Svjetskog rata ne predstavlja neko specijalno iskustvo, ali zato je multiplayer genijalan. Naprosto je izrazito igriv i zahvaljujući ogromnom communityu koji proizvodi silne mape i modove igra nikada ne dosadi. Novi nastavci CoD-a su odlično prihvaćeni od igrača i kritike i Activision puno ulaže u taj serijal.

Ne propustite drugi dio članka 20 najboljih i najutjecajnijih igara svih vremena (2. dio)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:59