20 najboljih i najutjecajnijih igara svih vremena (2. dio)

Upravo nestvaran broj jedinica na ekranu! - trzanja nema!

Salve haterskih mailova su izostale pa vjerujemo da smo napravili dobar posao u odabiru 20 najboljih i najutjecajnijih igara. No tek sada dolazi težak posao, a to je top 10 najboljih igara. Pročitajte koje su to igre po nama zauvijek obilježile igraću industriju i ostavile svoj trag u povijesti.

  1. Half-Life serijal

    Half-Life 2 - Forcefiledovi će vam često ograničavat kretanje
    Forcefiledovi će vam često ograničavat kretanje
    FPS

    O Half-Lifeu bi se u najmanju ruku dalo napisati nekoliko knjiga. Kada je riječ o singleplayer FPS-u teško da je ijedna igra ostavila utjecaja koliko i HL. Polu-otvoren kod i mogućnost modanja igre doveli su do beskonačno mnogo modova, mapa i raznih dodataka koji su igru držali živom daleko nakon 1998. godine kada se pojavila. Prvi nastavak igre dugo godina smatran najvećim waporwareom u povijesti ipak je izašao 2004. godine i ponovo dokazao da Valve zna što radi. Osebujna atmosfera, odlično oružje i genijalna grafika samo su neka od obilježja HL-a.
  2. Command & Conquer serijal

    command-and-conquer-kanes-wrath_3.jpg
    24 nove mape osvježit će igru
    RTS

    C&C definitivno nije začetnik RTS žanra, ali pitate li bilo koga što je igrao 1996. i ’97. godine gotovo pa sigurno će vam reći – Red Alert! Godinama izuzetno popularan na LAN partijima Red Alert je bio i jedna od prvih igara koja se masovnije igrala online čak i kod nas (a prisjetimo se tada nije bilo ADSL-a i sličnih blagodati). Odlično balansirane i raznovrsne jedinice pružale su neprekidne mogućnosti taktiziranja. Makar mu neki zamjeraju da je previše toga pokrao od Dunea II Red Alert je klasik!
  3. World of Warcraft

    world-of-warcraft-11.jpg
    Tri paladina rastjeruju undeadove
    MORPG

    Iako se može raspravljati o kvaliteti WoW-a i činjenici da je usmjeren ak jednom užem krugu igrača (koji se pak svakodnevno širi) nitko ne može poreći da je WoW u kratko vrijeme postao dio opće kulture i malo tko, bez obzira bio gamer ili ne nije čuo za WoW. Igra je donijela i dosta problema za sobom poput prvih dokumentiranih ovisnosti o online gamingu, no to samo potvrđuje da joj je mjesto u TOP 10 igara. Prešavši brojku od 10 milijuna igrača u veljači 2008. godine WoW je neupitno ostavio snažan utjecaj na druge proizvođače igara i cjelokupnu industriju.
  4. Homeworld serijal

    homeworld-2_4.jpg
    Upravo nestvaran broj jedinica na ekranu! - trzanja nema!
    Space RTS

    Prva prava 3D strategija! Dok su se drugi busali o prsa svojim vrhunskim 3D-om Homeworld je ponudio istinski doživljaj ratovanja u Svemiru. Premda su priče i radnje u strategijama često zanemarivane priča Homeworld je bila zaista kvalitetna i privlačila igrače. Po mnogima je ovaj Sierrain uradak bio daleko ispred svojeg vremena. Nastavak objavljen pred kraj 2003. godine nije podigao toliku prašinu zbog nedostatka originalnih koncepata i općenito bilo kakvih novih featurea.
  5. Civilization serijal

    fo2_civ.jpg
    Omjeri veličina raznih objekata nisu realni
    RTS

    Novim nastavcima legendarne Sid Meirove igre nismo oduševljeni, ali to ne umanjuje utjecaj legendarnih Microproseovih naslova. Premda originalnom Civilizationu ne nedostaje apsolutno ništa nama je u sjećanju najviše ostao Civilization II iz 1996. godine. Ekonomija, ratovanje, diplomacija i Svjetska čuda samo su od nekih aspekata kojima se igrač morao baviti u Civilizationu kako bi osigurao opstanak svoje nacije od doba kamenja i praćki pa do nuklearnog doba.
  6. Sims serijal

    the-sims-3-screenhots_8.jpg
    Emocije uvelike utječu na sve aspekte života
    Simulacija života

    Deseci milijuna ljudi očigledno ne može biti u krivu i ako su konstantno voljni trošiti novce igru i kupovati nove expansion packove tko smo mi da sudimo. Uspjeli smo nabrojati nevjerojatnih 29 Sims naslova što uključuje i expansion packove, a ne zaboravimo i 30. naslov – Sims 3 koji izlazi u veljači 2009. godine. Utjecaj Simsa na tržište video igara je zaista velik i ne samo da je nastao solidan broj igara temeljen na neki način na Simsima već se stvorila i cijela supkultura vezana uz jednu od najprodavanijih igara svih vremena. Simsi su postali dio opće kulture čak i za one koji se ne igraju, a to je zaista veliki uspjeh za računalnu igru.
  7. Alone in the Dark serijal

    alone-in-the-dark.jpg
    Alone in the Dark
    Pucačina

    Prva ikada pucačina iz trećeg lica pojavila se davne 1992. godine i ostavila značajan utjecaj na igraću industriju. Nebrojeno mnogo igara nastalo je na temeljima Alonea koji je utro staze modernim pucačinama. U ulozi istraživača paranormalnih pojava polako se probijate kroz uklete kuće pazeći da u sačmarici uvijek imate dovoljno municije. Neupitno je da danas grafika ove igre izgleda u najmanju ruku zastarjelom, ali vjerujte nam sva sila nemrtvih spodoba koja se kretala igrom nas je znala dobrano prestrašiti.
  8. Grand Theft Auto serijal

    grand-theft-auto-iv_1.jpg
    Drska krađa automobila i dalje je jedan od glavnih aspekata igre
    Akcija

    Jedna od uistinu rijetkih igara koja je više od jednom dobila ocjenu 10/10 u mnogim medijima. Kontroverzan, nasilan, nehuman, lud – sve su to epiteti koji krase GTA serijal, a bez obzira na prašinu koju je digao radi se jednoj od najboljih akcijskih igara ikada. Inovacija i guranje kompletne igraće industrije naprijed je također nešto karakterizira GTA već godinama i tjera druge igre da ga bezuspješno kopiraju. Nakon što je poharao PC tržište GTA je sa četvrtom verzijom dokazao da zna što radi i na konzolama.
  9. Tetris

    tetris.jpg
    Tetris
    Tetris :-)

    Još jedna igra bez koje naprosto niti jedan “the best of” ne može proći. Sumnjamo da postoji ijedan korisnik računala koji u nekom obliku nije zaigrao Tetris. Hladno Ratovska priča kaže da je Tetris nastao u Rusiji sredinom osamdesetih te ga je njegov kreator prokrijumčario iz SSSR-a na Zapad koji je objeručke prihvatio novu “drogu”. Briljantnost Tetrisa leži u njegovoj jednostavnosti, ali i činjenici da konstantno predstavlja nove izazove igračima. Igra zaslužuje i visoko mjesto jer je uz Solitare i slične kartaške igre odgovorna za milijune potraćenih sati na poslu diljem svijeta.
  10. PacMan

    pacman.jpg
    PacMan
    Platformska igra

    Kako bi u najvećoj mogućoj mjeri izbjegli salve hate mailova odlučili smo na prvo mjesto našeg popisa staviti jednu antologijsku igru. Ako postoji stara, legendarna i sve vremenska igra onda je do definitivno PacMan. Vjerujemo da ne postoji igraća platforma, mobitel ili neki elektronički uređaj koji podržava neki oblik igre, a da za njega ne postoji neka vrsta PacMana. Legendarni žuti “čovječuljak” i njegova žena ove godine slave 29. godinu postojanja, a ovo je naš način da im kažemo hvala za sve sate i dane koje smo proveli natjeravajući duhove bespućima labirinata.

Pročitajte i prvi dio članka 20 najboljih i najutjecajnijih igara svih vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:32