Pro Evolution Soccer 2015 (pregled)

pes 2015 (pregled)
  • Platforme: PC, PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360
  • Izdavač: Konami
  • Žanr: simulacija nogometa
  • Datum izlaska: 13.11.2014.

Ovogodišnji PES u prodaju izlazi neobično kasno. Kroz godine smo postali naviknuti da ga zaigramo uvijek do sredine listopada ili ranije, no ovaj puta smo, eto, morali duže čekati. Samo čekanje i ne predstavlja toliki problem, fanovi će uvijek čekati da dobiju ono što žele, problem je što je vječiti rival FIFA aktivan već skoro 2 mjeseca. Ako se uzme u obzir da u posljednje vrijeme PES gubi bitku za primat, teško je shvatljivo zašto je Konami dopustio toliki razmak u izdavanjima (svojevremeno su obje igre znale izaći čak u istom tjednu).

Već od prvih objavljenih slika se jasno vidi da su developeri usavršili rad sa „posuđenim“ Fox Engineom koji čuda radi u novom MGS-u. Osim na igračima, to će biti vidljivo i prilikom pogleda na tribine gdje će vas sada bodriti „najbolji navijači dosad“, a došlo i do promjene u osvjetljenju, odnosno sada postoji samo jedan izvor svjetla (sunce ili reflektori – kao i zapravo) koji bi trebao unijeti dodatnu dozu realnosti. Sa tehničkim su se aspektima hvalili, no sve to vrijedi za novu generaciju konzola, tako da nam je objavljena PC konfiguracija malo preslaba za pokretanje navedenog. Grafička poslastica je dakle zajamčena (barem za next-gen konzole), no neke stare boljke su još uvijek prisutne.

pes-2015-psg
pes 2015 (pregled)

Bez prevelikog mudrovanja svakome je jasno da je glavni problem PES-a licenca. Ovaj puta je uvedena brazilska liga, azijska liga prvaka i još pokoje opskurno (u europskim razmjerima) natjecanje, no koliko smo na trenutak uspjeli vidjeti iz videa koji pokazuje novine Englezi su i dalje nelicencirani, vjerojatno i Nijemci, osim sigurno Bayerna (Mario Gotze je na naslovnici) i možda Dortmunda, a sigurno će i pola reprezentacija imati generirane dresove. Čisto sumnjamo da su im prava uskraćena zbog ekskluzivnih prava, tako da nas ovaj podatak nastavlja čuditi iz sezone u sezonu.

Spomenuti video sa novinama je ujedno i najveći izvor informacija o tome što ćemo dobiti sa ovogodišnjim PES-om. Kao što možete vidjeti PES dobiva MyClub – online mod koji je, najjednostavnije rečeno, besramna kopija Ultimate Teama iz FIFA-e. Konami se očito odlučio „šlepati“ za onim što prolazi, barem dok ne smisle nešto novo i originalno.

Igra će također (pretpostavljamo u svakom modu) obilovati taktičkim mogućnostima kojih se vjerojatno ne bi posramio ni Football Manager. Koliko će se zapravo ti novi sustavi koristiti treba vidjeti, jer svi znamo koliko „obožavamo“ igrače koji svoju ekipu namještaju duže nego što će trajati utakmica. Također sve ekipe bi se kadrovski i taktički trebale ažurirati kroz sezonu, tako da će svi klubovi uvijek biti vjerni svojim stvarnim predlošcima.

pes-2015-james
pes 2015 (pregled)

Svi igrači će ovaj puta biti „dodatno unaprijeđeni, a njihovi pokreti će biti fluidniji i realniji nego ikad dosad“. Po objavljenim informacijama na ponašanje i performanse igrača će utjecati „njegova brzina, brzina lopte, kut prilaza lopti, težina, visina, umor, emocionalno stanje, rezultat“, a vjerojatno i u kojem smjeru vjetar puše. Ovakve i slične izjave slušamo već godinama (i od FIFA-e), a ništa bitno se ne mijenja, zato i dočekujemo ovakve izjave sa velikom dozom skepse.

Kad se sagleda sve što dosad znamo o novom PES-u ne možemo se oteti dojmu da su sve promjene taktičke i/ili copy/paste prirode. Zbog toga se jednostavno ne osjećamo uzbuđeno kad pomislimo „Što će nam ove godine donijeti PES?“. Kao ljubitelji serijala još od njegovih početaka se pak nadamo da će nam ova godina donijeti onaj osjećaj koji smo imali prije 6-7 godina dok je PES bio neprikosnoveni kralj nogometne simulacije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:05