Hotel Giant

Preuređivanje restorana: sve, od razmještaja pa do boja tapeta je prepušteno vašem izboru

Ako ste prema našem naslovu opisa zaključili da igra ima veze sa prostitucijom morati ćemo vas razočarati- nema. Doduše ne može sa sigurnošću tvrditi da netko od gostiju našeg virtualnog hotela u svojoj sobi nije vodio neku vrstu ilegalnog posla, ali ono što znamo jest da mi nismo vidjeli ni dolara od toga posla. Mislite li da smo neki teški materijalisti ne varate se pretjerano. Naime u ovoj igri gotovo sve se vrti oko novca, a zapravo postoje samo dvije mogućnosti: ili ga imate ili nemate. Zaraditi koji dolar vođenjem hotela nije lagano kao što na prvi pogled izgleda, a nažalost niti previše zabavno.

Od hotelčića do hotelčine

Dva su osnovna načina da igrate ovu igru. Prvi je da se besciljno igrate upravitelja dok vam ne dosadi (što će biti relativno brzo), drugi je pak način da igrate s nekim više-manje primitivnim ciljem koji se svodi na zarađivanje određene količine novca ili pak održavanje određene razine sreće kod gosti. Ova dva «parametra» zapravo su ono oko čega se igra vrti i jedino na što morate paziti. Morate paziti da se ne zadužite previše i otiđete nepovratno u minus, a sa druge strane morate paziti da je barem pedeset posto vaših mušterija bude zadovoljno. Možda vam se ta brojka čini skromnom no i nju je katkada jako teško dostići pošto nije baš jasno što to hoće gosti. Doduše na početku kada vodite malu obiteljsku kuću važno je da je sve čisto, da ima vode u kupaonici i da je doručak serviran na vrijeme, poslije kada budete pod sobom imali nekoliko stotina zaposlenika i isto toliko soba teško je reći što gostu ne odgovara.

Igra dolazi sa otprilike dvadeset hotela na različitim atraktivnim lokacijama diljem svijeta. Vanjski izgled hotela ne možete mijenjati ali zato je unutrašnje uređenje u potpunosti prepušteno vama. Uređenje hotela, taj djelomično građevinski i dekoraterski posao spašava igru od potpune propasti. Na vama je da dizajnirate svaku sobu, odredite joj veličinu, raspored namještaja i zaključite kome je ona namijenjena. Također imajte na umu da vam pored soba treba mnogo mjesta za dodatne sadržaje poput fitness centra, zabavnog centra i nekoliko barova. Jednom kada ste «izgradili» i osmislili vaš hotel slijedi njegovo vođenje. Taj proces nije uopće zabavan koliko smo mislili. Naime iako u igri ima mnogo parametra koje možete podesiti čini se da neki nemaju apsolutno nikakav utjecaj na išta u igri, a oni drugi su pak toliko osjetljivi na promjene da ih ne smijete dirati. Primjerice mnogi gosti vole visjeti u baru i igrati biljar logički je onda malo podići cijenu usluga kako bi se ostvario veći profit na tako frekventnom mjestu. Ipak u ovoj igri to očito nije tako jer su se svi gosti smrtno uvrijedili kada smo učinili taj potez.

Grafika u igri jako, jako podsjeća na Simse. Tome najviše doprinose likovi i namještaj koji izrazito sliči onom u Simsima. Likovi su inače grafički najlošiji element igre. Vrlo su «drveni» i siromašno animirani. Jedino što rade jest da se šeću i tu i tamo eventualno naruče nekakvo piće na šanku. Što se tiče ostatka grafike moramo pohvaliti detaljnost objekata u igri, točnije namještaja. Pored činjenice da ima zaista tona razno raznih dodataka sobi oni su vrlo detaljno napravljeni, pa tako recimo ako izbliza pogledate ploču za pikado na njoj ćete čak uočiti i strelice.

Zvuk je u igri na granici sa očajnim. Zvučni efekti su svedeni na minimum i o njima se zaista nema što reći osim da su krajnje oskudni. Pozadinska muzika je još gora. Naime dok igrate igru čuti slušati ćete audio trake sa njezinog cda. Ne samo da ima ukupno dvadesetak minuta glazbe, već će se igra prilikom svake promjene trake zamrznuti na nekoliko sekundi ovisno o brzini vašeg cdrom uređaja i čistoći cda.

Igra naravno nema multiplayer opciju ali vam omogućuje da na vrlo jednostavan način napravite web stranice sa slikama i opisom vašeg hotela tako da mu se svi mogu divjeti.

Ne pretjerano dobro

Igra je definitivno dobro zamišljena i ideja je odlična, no realizacija je na granici između slabog i prolaznog. Igru ćete moći igrati dan ili dva ali kada pohvatate neke trikove sve će vam se činiti poznatim i postati dosadno. Ono što možda spašava igru jest izrazito detaljna mogućnost opremanja soba, pa ako se volite igrati dekoratera možete nabaviti ovu igru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:55