Left 4 Dead

    AUTOR:
    • Gordan Orlić

  • OBJAVLJENO:
  • 07.12.2008. u 08:00

Ovo nije ni prvi ni zadnji FPS survival horor koji smo igrali, ali jedan je od rijetkih zbog kojeg smo se znali dobro prestrašiti kada bi zombiji neočekivano počeli stizati iza ugla. Novosti koje Left 4 Dead uvodi u žanr su minimalne, ali realizacija je gotovo bez greške i igra vam doista omogućava da osjetite kako je to biti jedan o četiri preživjela u svijetu milijuna nemrtvih.

Prijatelji koji zaista pomažu

Kao jedan od četiri preživjela tj. nezaražena čovjeka pokušavate izvući živu glavu iz polurazorenih gradova napućenih tisućama zombija. U tome vam pomažu preostala tri člana tima kojima upravlja računalo ako igrate u klasičnom singleplayeru, a mogu vam pomagati i prijatelji ako se okušate u genijalnom co-op modu.
Ako nemate nikog pri ruci da vam pomogne u ubijanju zombija preporučamo da date šansu računalnim prijateljima. Već duže vrijeme nismo vidjeli ovako dobre pomagače u igri. Nikad vam ne stoje na putu, ne zapinju za razne objekte, stvarno vam pomažu kada to treba, a ostavljaju vas na miru kada sami želite “pomagat” zombijima. U mnogim trenutcima bi poginuli da nam virtualni prijatelji nisu pomogli.

Zombija koliko voliš

Kao što je to i uobičajeno u ovakvim igrama (i filmovima) zombija ima beskonačno mnogo, svuda su i kada zatreba u roku od nekoliko sekundi stvori ih se na stotine. Ako želite glumit dobričinu možete se šuljati pored njih i ne uznemiravat ih, time ćete broj konfliktnih situacija svest na minimum. No, duboko sumnjamo da ćete tako igrat. Kada svjetlima i metcima uznemirite nemrtve na vas će ih krenut tek nekoliko, no proizvedete li pravu buku na vas će navalit cijela horda. To je već krajnje neugodna situacija koja može rezultirat ozbiljnim ozljedama ili čak i smrću. Nas svu sreću vaši suborci vas mogu izliječit (vjerovali ili ne duck tapeom) ili vam dat tablete protiv bolova kako bi izdržali do iduće sigurne sobe.
Odabir oružja je relativno slab i što je još gore uz pištolj (ili dva pištolja) možete ponijet još samo jedno oružje. Ovisno o težini igre na kojoj igrate metaka će biti jedva dovoljno ili kronično premalo. Sačmarica i automatska sačmarica su ponajbolje oružje kojima je jedina mana dugo vrijeme punjenja. Snajper je krajnje besmislen iako zabavan, Uzi nije loš, ali nije precizan. Najbolje oružje je puška M16 koja je prilično precizna, brzo se puni i podjednako je dobra na malim i velikim udaljenostima. Molotovljevi kokteli i bombe kućne izrade također možete pronaći i nažalost ponijeti samo jedan komad.

Vještice i smokeri

Osim običnih zombija koje nakon nekog vremena više nećete niti primjećivati već ćete samo pucati po njima postoji i nekoliko neprijatelja koji nisu bezopasni. Vještica na prvi pogled djeluje bezopasno i osim što će vas nervirati svojim plakanjem teško je povjerovati da vas može ubiti. No, ako ikako možete izbjegnite ju i ostavite na miru.
Hunteri i smokeri su neugodni jer su prilično brzi i kada vas dohvate ostavljeni ste na milost svojih suboraca koji vas moraju spasiti. Najčešće to učine bez problema, ali ako su i oni “zauzeti” situacija zna biti neugodna. Boomer je ogavan debeli neprijatelj koji pljune na vas i time izazove napad horde na vas koja je privučena njegovom ogavnom zelenom slinom. Ne dopustite mu da vam se približi i nećete imati problema. Tank je najveći neprijatelj i sami ga nećete moći ubiti. Sva četiri preživjela se moraju uključiti u borbu i isprazniti nekoliko spremnika metaka želite li ga se riješiti.
Neprijatelje često nećete vidjeti na vrijeme, ali ih možete čuti. Svaki od njih ima lako prepoznatljivo glasanje koje doslovce tjera strah u kosti. Usto, vaši suborci će vas upozoriti ukoliko je neki od opasnijih neprijatelja u blizini, pa slušajte što vam govore.

Želite li okusiti strah ovo je igra za vas

Hardverski zahtjevi igre nisu veliki, ali želite li uživati u svim blagodatima krvi koja pršti iz zombija trebat ćete procesor i grafičku karticu zadnje generacije. Singleplayer je odličan, ali kada probate multiplayer vidjet ćete što je prava zabava. Mnogi načini igranja i pregršt igrača na Steamovim serverima garantiraju zabavu kada god to poželite.
Ako ste poželjeli malo pravog straha iz vaših monitora i zvučnika u ove kišne zimske dane svakako isprobajte Left 4 Dead. Sjajna atmosfera sjajno dočarava situaciju u kojoj se borite za vlastiti život.

Izdvajamo