London 2012 - The Official Video Game of the Olympic Games

    AUTOR:
    • Matej Milohnoja

  • OBJAVLJENO:
  • 09.07.2012. u 15:20

Nešto slično igrama temeljenim na filmovima, igre (bez obzira na žanr) pravljene kako bi upotpunile neki monumentalni događaj u stvarnom životu obično budu…loše. Naravno s vremena na vrijeme pojavi se neka koja se izdigne iz crne rupe koja postoji samo kako bi se izmuzao pokoji dolar euro ili kuna više. Vi u nastavku možete pročitati gdje spada ovogodišnja virtualna inačica olimpijskih igara.

.

31 mini-igra

Još od prastarog Track & Field-a za NES (koji je vjerovali ili ne po mnogima još uvijek najbolji primjer ovog žanra) igre koje se bave atletskim, plivačkim, gimnastičkim i sličnim sportskim disciplinama su ništa više nego skup mini-igara koje testiraju vaše reflekse i izdržljivost vašeg kontrolera. Prije nego bilo što drugo kažemo, moramo napomenuti da igru ne igrate ako nemate kontroler i to sa analogom jer igra je jednostavno neigriva bez toga. Nažalost za PC ne postoji neki motion-capture sustav poput Kinecta za Xbox, inače bismo preporučili takav način igre.

Dakle kao što smo počeli…igra je skup mini-igara. Ima ih 31 i razlikuju se najviše po načinu izvođenja kao u pravom sportu. To znači da su više-manje sva trčanja ista, naravno u sprintu je bitna samo brzina, dok kod duljih trka treba paziti i na izdržljivost. Sama izvedba je rudimentarna i svodi se na brzo pritiskanje 2 dugmeta kako bi bili brži od ostalih. Isto je sa preponama samo što imate dodatnu tipku za preskakanje, tako da je tajming ključan. Skakačke discipline su poprilično komplicirane jer morate koristiti i tipke i analog, što zahtjeva dosta vježbe kako bi se odradilo uspješno. Gimnastičke discipline, isto kao i skakanje u vodu, je odrađeno u principu kao jedan quick-time event gdje samo izaberete unaprijed koju ćete figuru izvoditi, a onda pratite ekran za tipke koje trebate pritisnuti u pravom trenutku. Poprilično dosadno i iskreno, discipline koje su odrađene na ovaj način nam se uopće nisu svidjele. Ono što je bilo odlično je stolni tenis, koji, kad se nauči mehanika i shvatite kako stvari funkcioniraju postaje jedna od boljih disciplina.

Za one željne malo napucavanja tu su streličarstvo, odnosno pucanje iz puške ili pištolja. Luk i strijela se ovdje definitivno ističu u odnosu na vatreno oružje jer izvedba kompleksnija što ju ujedno čini i zabavnijom. Sportova ima još mnogo te nema smisla nabrajati sve, ali ono što je bitno znati je da su slične discipline slične i u izvedbi što će od 31 sporta zapravo broj smanjiti na nekih desetak (u najboljem slučaju) gdje je jedina različita stvar animacija koja se prikazuje na zaslonu.

Sunčani London?!

Developeri su očigledno bili poprilično optimistični kad su pravili igru tako da je vrijeme sunčano, tribine pune do zadnjeg mjesta, a sudionici nasuprot svemu tome generički create-a-character modeli, gdje je nekoliko predložaka korišteno da bi se napravili svi, a glavni način raspoznavanja je zastava koju imaju na prsima. Nama je jasno da je teško napraviti poveću raznolikost kod ovakvih brojeva, no ipak smo očekivali malo više od ovogodišnjeg izdanja. Komentatori su odlični, u rangu sa onim iz NBA 2K serijala, što je za one koju ne znaju, poprilična pohvala. Reakcije publike su također prilagođene događajima na terenu tako da također zaslužuju pohvale. Jedino što zamjeramo je izvođenje himni, koje znaju biti promašene za dosta zemalja. To nije ništa strašno, ali za igru kojoj bi jedan od motiva kupnje trebao biti i nacionalni ponos i osvajanje medalje za svoju zemlju, ovo je svakako propust.

Multiplayer > Singleplayer

Sportske igre su općenito puno zabavnije kada se igraju sa društvom, no opet većina njih ima barem nekakav oblik za solo igranje. Ovdje je taj “solo mod” odrađen krajnje loše, na jedan kratak i zaboravan način. Uz to težina A.I. protivnika nikako nije pogođena, gdje ćete na lakšim postavkama pobjeđivati sve kao od šale, a na težim teško da ćete se kvalificirati u finale discipline. Zbog svega toga igru preporučujemo samo onima koji imaju društvo s kojim bi igrali (bilo preko interneta ili na jednoj mašini, na poteze), a ostali mogu igrati druge sportske igre koje pružaju puno više što se tiče solo igranja.

Izdvajamo