R.U.S.E.

Jedna od ruse karata će vam odavati poteze vaših protivnika...

R.U.S.E. je jedna vrlo inovativna strategija koja RTS žanru pristupa na način sličan onome iz Total War serijala te ga podiže na još višu razinu. Bojno polje je višestruko veće od onoga u TW-u, ima mnogo zaraćenih strana i na svakom kutku se odvija neka vrsta borbe, zrakoplovi prelijeću sa jedne na drugu stranu, a postoje i razni trikovi koji vam mogu pomoći u pobjedi. Osjećat ćete se kao malen, no ipak najvažniji kotačić u velikoj slici bojnog polja.

Related content

Alternativna povijest

Iako igra na sve strane pršti visokom produkcijom, nažalost isto se ne može reći za priču i njenu prezentaciju, no o tome više kasnije. Vi preuzimate ulogu Joea Sheridana i pratite njegov put od bojnika do generala sa tri zvjezdice kroz ratne godine Drugog svjetskog rata. Priča nije povijesno točna, no to vas ionako neće zanimati jer je ona tu samo da donekle poveže misije pa ćete jedva čekati da animacije završe i akcija počne. A akcije ima na pretek, kao što smo već spomenuli mape su ogromne, trupa ima bezbroj i vi ćete naravno morati voditi računa o svemu što se događa na bojnom polju. Vi se zapravo ni ne nalazite fizički na bojnom polju, već iz vašeg HQ-a pratite što se to točno događa. Na rijetko kojoj mapi ćete se naći sami protiv svih, tako da će uvijek biti potrebno paziti kako napreduju vaši saveznici, no moramo napomenuti da ishodi odvojeni od vaših akcija uvijek završe isto, tako da to donekle smanjuje replay value. No zato je uvijek tu multiplayer. Jedinice koje kontrolirate su, isto kao i one protiv kojih se borite, vjerne vremenskom razdoblju u kojem se nalazite tako da oni koji preferiraju futurističke RTS-ove neka budu oprezni. Protivnički A.I. je odličan i ako odlučite igrati na nekoj od težih postavki pripremite se za rovovsku bitku punu preokreta i trikova sa svih strana. Sigurno ste primijetili da stalno spominjemo neke “trikove”.To su zapravo RUSE karte koje vam daju određene prednosti u određenom trenutku. Ima ih nekoliko a variraju od špijunaže protivničkih postrojbi do građenja lažnih baza i slanja lažnih trupa na protivnika. Iako bi i bez toga igra bila taktički i strateški dragulj, RUSE karte joj daju dodatni element iznenađenja i dozu raznolikosti koja može svaku borbu preokrenuti u sekundi. Treba, naravno, spomenuti i mane iako ih nema puno. Kod većih gužvi, odnosno kad na manjem prostoru kontrolirate više trupa, zna biti nezgodno izabrati baš onu jedinicu koju želite te im zadati potrebne naredbe. Također, ukoliko nisu pod vašom direktnom kontrolom veće jedinice nekad znaju “zapeti” u nepristupačnom terenu, kao npr. tenkovi u šumi. Što se mana tiče to bi bilo sve, bar što se gameplaya tiče…

Manjak monumentalnosti

Da, vjerovali ili ne upravo tog epskog osjećaja manjka, naravno ne dok se borite, jer tu ga ima na pretek, no zato su animacije kroz koje se razvija priča na nedovoljno visokoj razini za jednu ovakvu igru. Grafika u njima još i nije loša, no dijalozi su loše odrađeni, a lip-sync još gore. Tim nedostacima nije teško progledati kroz prste zato što su svi tehnički aspekti savršeni dok igrate, a to je ipak najvažnije. R.U.S.E. je jedna vrlo specifična igra – to je strategija koja bi se lako mogla svidjeti i onima koji nisu ljubitelji žanra te ju stoga preporučujemo svima, barem za kratku probu, a onima kojima se svidi će ju i nastaviti igrati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:34