Risen 2: Dark Waters

Čini se veliko...

Igre piratske tematike su iznimna rijetkost, iskreno, ne znamo zašto jer one koje postoje uopće nisu loše. Prvo čega će se svi sjetiti su legendarni Pirates! još legendarnijeg gospodina Sida Meiera. Također moramo priznati da su i adaptacije Pirata sa Kariba bile solidne (ako se uzme u obzir da su filmske adaptacije), a malo stariji nikad neće zaboraviti Monkey Island serijal. Risen 2 je igra koja pirate vraća na vaše računalo u jednom ozbiljnom mračnom tonu.

Obično, prosječno i nezanimljivo

Risen 2 je igra koja je iznimno “siva” ili što bi se reklo “nit’ smrdi, nit’ miriši”. Iako ima svoje (rijetke) trenutke, u većini slučajeva ovo je samo prosječan uradak koji je prebrzo izdan, što je vidljivo po bugovima za koje čekamo skori patch. Kao što smo već rekli, igra se vrti oko gusara. Vi ste naravno kapetan svog broda, imate svoju posadu te jurcate otocima skupljajući artefakte koji će vam pomoći u borbi protiv Mare, svojevrsne zločeste božice. Priča je plitka za razliku od prvog dijela, a likovi su vrlo suhoparni i zaboravit ćete ih par dana nakon što igru završite, isto kao i u prvom dijelu. To je stvarno šteta jer su developeri pokušali staviti naglasak na priču i kroz igru se to donekle i vidi, ali oko scenarija se definitivno trebalo više potruditi.

Još jedna stvar koja možda nije obavezna i možda ju nismo trebali očekivati u ovakvom RPG naslovu je samo upravljanje svojim brodom. Nije to trebalo biti ništa posebno, što se nas tiče copy/paste cjelokupne Pirates! mehanike bi igri produžilo trajanje barem 10ak sati, a i odaziv igrača bi sigurno bio veći. Ovako ćete gledati kako vaš brod isplovljava iz luke, samo da bi par trenutaka kasnije uplovio u novu.

Kada se iskrcate na kopno, stvari postaju gorko-slatke. Borba je popravljena u odnosu na original, ali to je još uvijek miljama daleko od igara poput Kingdoms of Amalur-a koja je postavila neke nove standarde s kojima ćemo uspoređivati sve akcijske RPG-ove u budućnosti. U borbi se koristi prvenstveno mač, ali možete upotrijebiti i mušketu koja doduše nije baš precizna zbog nespretnog lock-on sustava. Također imate priliku korištenja vodoo magije koju u igrama ne viđamo tako često i poprilično je zabavna za korištenje. U borbi vam pomaže suborac (pred kraj igre i cijela posada) koji će se u trenucima činiti kao kartonski isječak jer neće činiti apsolutno ništa. Neprijatelji su teški, ali samo zato što imaju puno HP-a, dok će vama uvijek faliti healanja, pomoći suboraca i zlata za bolju opremu. Ukratko razina teškoće je postignuta na jeftin način, umjesto dobrim programiranjem koji bi rezultirao izazovnim ponašanjem neprijatelja dobivamo nadmoćne neprijatelje zbog superiornih statova.

Kroz side-questove ćete uz napredovanje lika skupljati i prijeko potrebno zlato koje je u ovoj igri kao pravo zlato. Neće tu biti milijuni zlatnika u vašem džepu, već ćete brojati svaki novčić i nećete uvijek moći kupiti ono što želite, ali najbolju opremu ćete ionako dobivati kao nagradu ili pronalaziti skrivenu po svijetu. Side-questova ima na pretek, ali je većina jako repetitivna, pogotovo onaj koji zahtjeva da slijedite xyz osobu do pećine/čistine u džungli/grobnice i tamo s njom tamanite neprijatelje samo da bi došli do xyz predmeta koji za nekog život znači. Tu repetitivnost malo ublažava interakcija sa NPC-ovima koja je prožeta humorom, a zbog vrlo dobrog dijaloga nam je još više krivo što cjelokupna priča nije barem na istoj razini.

Related content

Tropski raj?

Artistički igra izgleda vrlo dobro, čak i kad se uzme u obzir da je većina otoka prekrivena džunglom, nećete imati osjećaj da ste stalno na jednom te istom mjestu. Tehnički aspekt grafike nije tako dobar. Teksture su grube, a često i pucaju, ovisno o tome kako se kamera pozicionira. Također moramo istaknuti da je igra jako loše optimizirana i frame rate je poprilično padao kad se puno toga događalo na ekranu. Hardverski igra je testirana na PC-u koji premašuje preporučenu konfiguraciju, a bolje su se vrtile igre koje imaju i dosta veće zahtjeve tako da jedino možemo zaključiti da je riječ o slabom programiranju. Voice acting i pozadinska glazba su jedni od najboljih elemenata igre, pogotovo u kombinaciji sa dovitljivim dijalogom.

Kao što smo već rekli Risen 2 je jedna spora, bezlična igra, koja u konačnici možda i nagrađuje strpljenje. Nažalost ostali smo dojma da će to strpljenje imati samo fanovi prvog dijela, tako da njima igru svakako preporučujemo. Oni koji su željni akcijskog RPG-a, mogu puno bolje proći sa nekim drugim naslovima, a oni koji se žele upustiti u piratske avanture uvijek se mogu vratiti igri Pirates! koja je ipak svjetlosnim godinama ispred Risena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:30