Sims 3

U susjedstvu se uvijek nešto zanimljivo odvija

Ako iole pratite recenzije na GameLandu sasvim sigurno ste uočili i zapamtili da Sims nije odveć popularna igra u našoj redakciji. Nije da imamo neki pametan razlog za to. naprosto ju ne volimo. No, s obzirom da je Sims 3 definitivno “the” naslov 2009. godine čim nam je došao u ruke pohitali smo napisati recenziju.

Što je zapravo novo?

Kao što smo i pretpostavljali EA je igrao na sigurno i potrudio se da većina stvari u igri ostane u priličnoj mjeri ne promijenjena kako ne bi izgubili stare igrače koji su se navikli na prethodne nastavke igre. Ono što je definitivno najveća i najočitija promjena jest poboljšana grafika. Igra sada djeluje moderno i relativno u toku s vremenom. Naravno, to dolazi uz određenu cijenu tj. trebati će vam prilično jako računalo želite li u potpunosti uživati u svim grafičkim čudima novih Simsa.

Druga prilično očita i po nama nadasve dobra promjena je otvoreni svijet u kojem vaš simljan živi. Prije vas je igra teleportirala sa jedne lokacije na drugu, a sada možete mirno odšetat do prijatelja ili na posao te pri tome sresti gomilu drugih simljana. Interakcija s njima je ono što je zanimljivo i daje igri šarm. Istina i dalje su to računalom kontrolirani likovi, ali tu i tamo vas znaju nasmijati.

Stvaranje ovisnosti

Prilično je fascinantan način na koji Simsi odvlače vašu pažnju i daju sve od sebe da ne postanu dosadni. Čak i nakon x sati (i dana) igranja uvijek je moguće naći nešto novo za raditi, nekog novog simljana za gnjavit, neku novu žrtvu kojoj ćete se udvarati ili neku novu nepodopštinu za smislit.

EA je naučio veliku lekciju iz Spora i primijenio je u Simsima. Uz samu igru dolazi prilično skromna količina objekata, namještaja i sličnih stvari, ali već sada, samo nekoliko dana nakon puštanja igre u prodaju vjerni igrači su napravili cijelu ergelu objekata koje i vi možete koristiti potpuno besplatno. Ne samo da time EA štedi jer će igrači sami raditi objekte već je osigurao i da ti objekti budu originalni činjenicom da će na njima raditi veliki broj ljudi. Naravno, to ne isključuje mogućnost izdavanja expansion packova kojih će sigurno biti, ali na ovaj način igra od samog početka konstantno dobiva novi sadržaj.

Psihologija (i psihijatrija)

Teško da će Simsi postati nastavno pomagalo za izučavanje sociologije ljudi i izvođenje eksperimenata, ali vjerujte nam nisu Simsi toliko daleko od toga. Velika novost u igri su “personality traits” tj. osobine koje dodijelite svojem čovječuljku. U prethodnim nastavcima one su bile predodređene no sada možete svojeg “ljubimca” opisati cijelom ergelom osobina od kojih su neke prilično uobičajene poput artistic i athletic, neke zabavne poput absent-minded i clumsy. No,ima i onih koje su naprosto otkačene poput insane. Te osobine nevjerojatno utječu na simljana, ali na jedan vrlo realan način. Samo zato što je vaš čovječuljak deklarativno lud to ne znači da će uvijek izvodit gluposti. Ne, on ima i trenutke kada je prilično zdrav, ali jednako tako i scene u kojima od sebe i drugih radi majmune.

Presuda?

Sims 3 su prije svega i dalje Simsi što znači da ako ste ih prije mrzili, mrzit ćete ih i sada. Ako ste pak do sada trošili sate i sate skrbeći se o malim čovječuljcima pretpostavljamo da ćete to nastaviti raditi i u novoj verziji, samo što će vam trebati puno bolje računalo. AI je neupitno poboljšan i interakcija sa drugim likovima je na jednoj sasvim novoj razini. Mogućnosti prilagođavanja izgleda simljana i njihovih osobina su praktički neograničene i garantiraju sate zabave. EA nije razočarao. Napravio je točno ono što smo očekivali – novi, poboljšani Sims naslov, ali bez previše iznenađenja i originalnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:02