Warface

Warface recenzija

Warface je jedna vrlo zanimljiva igra. Ponajviše zbog toga što se učitava i igra direktno iz vašeg pretraživača. To nas je naravno zaintrigiralo jer su najveći domet “browser igara” bile glorificirane flash igre, a sada nam dolazi igra FPS sa CryEngine-om. Što se sve krije iza ovog neuobičajenog spoja saznajte u nastavku…

FPS, light verzija

Warface pokušava pružiti svim onima željnim multiplayer napucavanja priliku da to rade besplatno, za razliku od velikana poput CoD-a i BF-a. Naravno, poput svih sličnih “free-to-p(l)ay” igara i ovdje ćete imati priliku potrošiti stvarni novac, no trošit ćete ga samo ako ste nestrpljivi, što se napredovanja tiče ili vam se sviđaju neki kozmetički dodaci. Izuzev toga nema razloga za plaćanje i nećete se osjećati manje konkurentno od onih igrača koji su se odlučili za plaćanje.

Kao što smo već rekli, ovo je isključivo multiplayer igra te se možete okušati u co-op ili versus modovima. Co-op je idealan da vas nauči osnovne mehanike gameplaya, te vas nauči igranju u timu (tim se može sastojati od 2 do 5 igrača). Poprilično je jednostavno pohvatati konce jer je A.I. mizeran, a kako bi se pružio koliki-toliki izazov koriste se jeftini trikovi poput nasumičnog pojavljivanja neprijatelja iza zidova, manjak municije, i čista brojnost protivnika. Rudimentarni sustav zaklona ili obično napadanje s boka je očito bilo prekomplicirano za developere. Ukoliko vas je 5 u timu, bez većih problema ćete proći svaku od trenutno 4 ponuđene kooperativne mape, a bitno je samo držati se zajedno i ne srljati u gužvu.

Za samo igranje ćete koristiti jednu od 4 već viđene klase (snajperist, inženjer, liječnik i assault), no potreba da imate balansirani tim će se pojaviti tek u versus modu. Svaka klasa, pogađate ima sebi svojstvenu sposobnost, no sve je to već dosta puta viđeno. Kako igrate tako ćete i napredovati po činovima te otključavati razna oružja, dodatke za iste, te nove uniforme. Zgodna stvar je da pri izboru mape možete birati što od navedenog trojca želite otključavati, tako da ćete moći ranije doći do onih stvari koje želite, a zanemariti one koje ne želite.

Mape po kojima ćete igrati iako nisu male su poprilično skučene, odnosno uske, tako da manevriranje morate raditi kroz okolne zgrade, odnosno više po vertikali nego po horizontali, pa uvijek morate biti na oprezu i gledati prema gore. Bez obzira o kojem se versus modu radilo, iskusniji igrači koji poznaju teren će znati iskoristiti svaku prednost koju im pružite.

Houston, imamo problem!

Na trenutke smo stvarno uspjeli uživati u Warfaceu, no ti trenutci zabave su izuzetno rijetki ponajviše zbog tehničke nedorađenosti igre. Sve što vam treba za igru je instaliranje plugina i registriranje, što je dobro zbog svoje jednostavnosti, ali katastrofalno kad govorimo o tehnički zahtjevima za ovakvu igru. Od zadnja 3 dana puna dva dana u igru nismo mogli ući, bez bilo kakve obavijesti o greškama na serverima. Veza je konstantno pucala, a često se događalo i zamrzavanje kompletnog pretraživača prilikom učitavanja mape. Općenito su učitavanja preduga i prečesta, te je očigledno da su developeri bili malo preambiciozni kad su kompletnu igru postavili direktno na servere za igranje preko pretraživača.

Najveći krivac za to je vrlo vjerojatno CryEngine koji očito nije toliko moguće optimizirati da funkcionira u danim uvjetima. Zbog svega dobivate igru koju ne može podržati sustav za koji je pravljena, više čekate na učitavanja nego na samo igranje, a uz sve to i taj famozni engine ne čini što bi trebao te igra ne izgleda kao one instalirane jer je (nekvalitetno) optimizirano za pretraživač. Činjenica je da igra izgleda solidno za svoj tip, no nedovoljno da sve ostalo toliko trpjelo. Zvukove i glazbu je suvišno komentirati, puške pucaju, a vojnici se glasaju kao i u većini FPS igara.

Unatoč tome što je Gface (sučelje, odnosno plugin za pokretanje) još uvijek u beta inačici, a igra je besplatna, imamo osjećaj da je ovo proizvod koji se pustio u opticaj barem nekoliko mjeseci prije reda i kao takvog ga ne možemo preporučiti; bolje investirajte u CoD, BF ili čak Counter Strike ako vam je do multiplayer napucavanja, a Warface ostavite za neku drugu priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:30