World of Warcraft: Cataclysm

    AUTOR:
    • Matej Milohnoja

  • OBJAVLJENO:
  • 29.12.2010. u 14:00

Od svog izlaska, sada već davne 2004. godine WoW je postao svjetska senzacija, ne samo svog žanra ili igraće industrije, već kao svjetski fenomen kakvog, barem u ovom obliku, do sada nije bilo. Najnovija ekspanzija je kao i svaka do sada bila željno očekivana od strane milijuna obožavatelja diljem cijelog svijeta, a mi vam donosimo naše dojmove koji će se najviše bazirati na novitetima kojih u ovoj ekspanziji ima pregršt.

Related content

Razoren svijet

Naravno kao što već sigurno znate svijet Azerotha je dobio potpuno novo lice. Probudio se zmaj Deathwing i krenuo na svoju razarajuću kampanju po cijelom svijetu. Neki dijelovi su totalno uništeni, dok su drugi prošli kroz drastične promjene. Kako biste uživali u tom novom izgledu ne treba vam Cataclysm, pa čak ni Lich King, no bit će vam potreban Cataclysm ako planirate letjeti po novim područjima. Nova ekspanzija donosi i povećanje level capa sa levela 80 na 85, te uvodi dvije potpuno nove rase, koje jedna od druge ne mogu biti više različite. Oni su Worgen, odnosno vukodlaci koji svoju priču započinju na području sličnom viktorijanskoj Engleskoj, te Goblini koji svoju započinju u high-tech velegradu koji se možete voziti u crvenom hot rodu. Iako su svi počeci za sve rase prerađeni, ostali smo dojma da su upravo Worgeni i Goblini dobili najzabavniju i najzanimljiviju pozadinu. Uz dvije nove rase, Blizzard nove igrače želi privući i puno boljim in-game tutorialima, koji vam sada, kako dobivate određene skillove, ne govore samo kako funkcioniraju već i kako biste ih mogli najbolje koristiti u borbi, što je definitivno pohvalno i sigurno će olakšati igru novim igračima. No ipak moramo biti iskreni i reći da je nova, kao i prijašnja, ekspanzija namijenjena prvenstveno starijim igračima koji su već dosegli 80. level. To se vidi i u 5 novih high-level zona koja su fantastično dizajnirane, a istaknuli bismo podvodni svijet Vashj’ira, koji je nešto što dosad nismo vidjeli u WoW-u. Također je i tzv. “phasing” tehnologija upotrijebljena puno češće nego u Lich Kingu. Sada će većina vašeg djelovanja u određenim zonama utjecati na svijet i likove oko vas, te će se vaše iskustvo, iako će sve dovesti do istog kraja, razlikovati od idućeg igrača koji je prolaziti tu istu zonu. Naravno dorađeni su i dungeoni koji su sada zahtjevniji, ali i zabavniji, isto kao i PvP borbe, koje su sada bolje nego ikad, te su u stanju pružiti nebrojene sate zabave. Spomenimo i arheologiju kao novu profesiju koju možete izabrati kada dosegnete 20 level, a pomoću nje možete dobiti mnoštvo vrlo vrijednog oružja, mountova i sl., no oko nje se već lome koplja. Neki ju mrze iz dna duše, jer nagrađuje samo sreću i ništa drugo, dok drugi (vjerojatno ovi sretniji) nemaju ništa protiv malo “lutrije”.

Sve po starom?

Definitivno ne, u kombinaciji sa updateom koji se pustio u opticaj prije nove ekspanzije i samog Cataclysma, cijeli svijet je potpuno redefiniran. Naravno stariji igrači će prvi primijetiti razlike, dok će noviji možda po pričama primijetiti neke od promjena koje su se dogodile. Audio prezentacija je na razini WoW-a i tu ne treba puno toga dodavati. Cataclysm je svakako igra za postojeće igrače WoW-a i sumnjamo da će itko od njih biti razočaran, a smatramo da je Blizzard napravio sučelje koje je user-friendly više nego ikad, tako da ako još ima onih koji su uvijek htjeli igrati WoW, sada je prava prilika da ga konačno i zaigraju.

Izdvajamo