Worms Armageddon - New Edition (1999./2008.)

Tko uspije iskoristiti magarca, biti će na velikom dobitku

Riječ retro je ovaj put iskorištena u punom smislu te riječi jer vam donosimo legendarne Wormse, igru iz pradavne 1999. Doduše za recenziju smo koristili tzv. New Edition koji je izašao prije dvije godine, no to se može shvatiti tek kao zakrpa jer od važnijih stvari jedino što radi je povećava izbor rezolucija i dodaje nove slike i zvukove za editiranje svoje ekipe, dakle sama mehanika igranja nije mijenjana.

Treba se toga sjetiti…

Što reći o Wormsima kad vjerojatno nema osobe koja nije čula za ovaj serijal. Armageddon je možda najbolji dio serijala, no ako uzmete bilo koje Wormse iz 2D ere nećete pogriješiti. Wormsi su, kao jedna od najboljih multiplayer igara svih vremena, poprilično čudni. Kažemo čudni jer, zapravo, ideja je naprosto zapanjujuća. Izmisliti igru u kojoj kontrolirate timove crva koji se napucavaju po maštovitim i čudnovatim terenima sa još maštovitijim i čudnovatijim oružjem je izvan svake pameti. Čovjek bi pomislio da su developeri igre morali biti pod nekakvim drogama da bi došli na ovakvu ideju, ali u svakom slučaju svi možemo biti presretni što jesu. Moramo priznati da ta čudnovata stvorenja s kojima se borite, kao i sama igra u konačnici, pucaju od jednostavnosti. Iako imate bezbroj načina da neprijateljskog crva lišite života od bazuke do super ovce (!?), 2D grafika, “crtićki” stil i jednostavna izvedba čine igru pogodnom za male gejmere, koji prave svoje prve korake u svijetu videoigara. Doduše nasilja ima, ipak je ovo “ratni simulator”, ali nema ga ništa više nego što se može vidjeti na TV-u u poznatim crtićima tipa Tom i Jerry i sl. Zapravo pomalo je čudno što u sve ovo vrijeme nisu iznikli nikakvi klonovi Wormsa, ipak je prošlo malo manje od desetljeća od zadnjeg 2D naslova, a u ovo doba manjka ideja kad se klonira svaki, bar malo popularan naslov. Wormsi na to ostaju otporni možda baš zato što se ideja poput ove ne može klonirati i ne može ju svatko predstaviti na upravo onaj način na koji se treba predstaviti.

Taj predivni 2D!!!

Što reći o tehničkom aspektu Wormsa… igra je u originalnom 2D izdanju bila svjetski hit i pobrala je najbolje kritike struke i igrača. Prelaskom u 3D, igra biva prosječna i gubi tu draž kojom je original privlačio tolike igrače. Što tek reći o zvuku, odnosno glasovima u igri, za one koji znaju engleski (na kojem je većina glasova) komentari malih crvića će nasmijati do suza i konstantno ćete isprobavati nova oružja i nove načine igranja kako bi preslušali sve njihove upadice. Kao što ste primijetili recenzija je poprilično štura, no to je zato što se teško nalaze riječi za opisivanje ove, svima nam omiljene igre, zato nabavite svoj primjerak, vratite se u prošlost i uživajte u Wormsima, ne samo zato što su dio gaming povijesti, već zato što na takvu vrstu zabave danas nećete naići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:35