POČELA SEZONE GRIPE

LIJEČNICI UPOZORAVAJU 'Opet nam se vraća svinjska gripa, ove godine očekuje se mnogo oboljelih'

Premda je u Hrvatskoj zabilježen tek prvi slučaj gripe, u ovoj bi sezoni moglo ipak biti znatno više oboljelih nego u prošloj. Naime, svinjska gripa poslije godine stagnacije ponovo bilježi rast u cijelom svijetu
 Ranko Šuvar/Cropix

Premda je u Hrvatskoj zabilježen tek prvi slučaj gripe, u ovoj bi sezoni moglo ipak biti znatno više oboljelih nego u prošloj. Naime, svinjska gripa poslije godine stagnacije ponovo bilježi rast u cijelom svijetu.

Upozorenje stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije koja je ovu prognozu dala na temelju povećanog broja oboljelih od gripe virusa tipa H1N1. Naime, nakon 2009/2010., kad je u Hrvatskoj od gripe oboljelo 58.000 osoba i umrle 32, a uzrok je uglavnom bila svinjska gripa, prošle je sezone virus gripe H1N1 gotovo iščeznuo, kažu epidemiolozi, ali za to nemaju pravo objašnjenje.

Drugim riječima, nakon kratke pauze pandemijska gripa ove bi sezone ponovo mogla imati značajan udio među oboljelima jer je prekratko vrijeme od prve pojave tog tipa virusa pa građani nisu uspjeli steći dovoljan imunitet.

Virusi gripe A i B

- Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da je trenutno u cirkulaciji podjednaka razina virusa gripe A i B. No, kad se govori o virusu A, 25 posto oboljelih ima H3N2, a oko 15 posto ima pandemijsku gripu H1N1 - kaže epidemiolog dr. Vladimir Draženović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Napominje da se neuobičajena cirkulacija bilježi i kod virusa B, odnosno podjednako su zastupljene obje linije, i to Victoria i Yamagata.

Dodaje također da je upravo izostanak virusa svinjske gripe prošle godine razlog što je broj oboljelih pao na 44.000, a i umrlih je bilo gotovo tri puta manje. I to govori koliko je virus gripe nepredvidiv i kako je teško uoči sezone predvidjeti njegovo kretanje, kao i razmjere moguće epidemije.

Kod prvog slučaja gripe zabilježenog u Zagrebu laboratorijski je potvrđeno da se radi o tipu B.

Cjepivo za sve vrste

Prve prognoze o vrstama virusa gripe koji će kružiti u svijetu inače se postavljaju nakon što gripa stigne na južnu hemisferu, odnosno Australiju i Novi Zeland, gdje se pokazalo da u B tipu virusa nema, kao što je to uobičajeno, jednog dominatnog soja nego je bio podjednak broj oboljelih u svim vrstama.

Inače, prvi oboljeli od gripe u Europi, pa tako i u Hrvatskoj obično se pojavljuju upravo u prosincu, a sve kulminira u veljači. Zbog toga cijepljenje i počinje u studenom kako bi se do početka sezone gripe razvila otpornost prema toj virusnoj bolesti, čija se opasnost nerijetko podcjenjuje. Epidemiolozi preporučuju da se cijepe oni koji to do sada nisu učinili jer je to jedina učinkovita zaštita. Napominju i da ovogodišnje cjepivo sadrži sve sojeve gripe koji su se dosad registrirali kod oboljelih te da još nije kasno za zaštitu. Naime, zbog u posljednje vrijeme učestale povike na cijepljenje i cjepivo, odaziv građana u Hrvatskoj zasad je relativno mali.

Osobe slabog imuniteta

No, liječnici upozoravaju da bi se cijepiti trebale sve osobe starije od 65 godina, kao i kronični bolesnici te imunološki kompromitirane osobe poput oboljelih od raka, odnosno onih koji prolaze teške terapije poput liječenja kemostaticima ili kortikosteroidima. Za takve je osobe cijepljenje besplatno, dok ostali građani koji se žele cijepiti plaćaju 50 kuna.

Kako je u prošloj godini sezona gripe prošla gotovo neprimijećeno jer je bio izuzetno mali broj oboljelih, to je također mogući razlog što navale na cijepljenje nema.

Dr. Draženović naglašava da je cijepljenje vrlo važno, posebice kad se radi o svinjskoj gripi za koju se još nije stekao dovoljan imunitet. Naime, s prvom godinom cijepljenja moguće je da se ne postigne maksimalna zaštita, ali oni koji su se od 2009., kad se prvi put pojavila svinjska gripa, cijepili svake sezone stekli su takav imunitet da će ih H1N1 mimoići.

Zbog jednog slučaja je podignut stupanj opreza za Corona virus

Prošlog tjedna u Hrvatskoj je zabilježen još jedan uvezeni slučaj gripe koji se posebno tretirao. Naime, trebalo je isključiti potencijalno opasan i smrtonosan Corona virus na koji je nedavno upozorio roterdamski Erasmus centar.

Radi se o hCoV-EMC virusu koji izaziva respiratorne infekcije poput SARS-a i ima vrlo visoku smrtnost od čak 60 posto. Virus je lociran u Aziji, a kako je hrvatski pacijent stigao baš s tog područja, liječnicu su posumnjali da se možda radi o Corona virusu. No, nasreću radilo se o gripi od koje je oboljela većina posade broda na kojoj je boravio i hrvatski pomorac. Zbog pojave tog novog virusa SZO je podigao stupanj pripravnosti za pacijente s tog područja, kao i one koji pokazuju simptome respiratornog infekta, a stižu iz Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:03