General ima 125 dugih i kratkih cijevi

Objavljeno: 21.03.2009

Mesić mu je oduzeo sedam od 13 odlikovanja koja mu je dodijelio Tuđman. Sloboda mu je već oduzeta, imovina blokirana. Ne može prodati vikendicu ni šumu u Njivicama na Krku, poslovne prostore ni stanove u Zagrebu.

Potvrdi li presudu Vrhovni sud, još će morati vratiti 39,4 milijuna kuna.

Draguljima nema ni traga, ali ima nešto drugo: jedan od najvećih simbola moći, zbirku oružja od 125 kratkih i dugih cijevi, prema nekim procjenama vrijednu najmanje 250.000 eura, umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu još je 17. svibnja 2004. oduzela policija.

Odjel organiziranog kriminaliteta 26. veljače ove godine oružje je napokon dostavio u policijsko skladište, a prema odluci općinskoga državnog odvjetnika, zabranjeno je raspolaganje tim plijenom.

Lažni tvornički brojevi

Među oružjem je i pet primjeraka nepoznatog proizvođača, vjerojatno ručne izrade, ali i 20 komada oružja s krivotvorenim tvorničkim brojevima. To je, prema svemu sudeći, razlog što se Zagorčevim privatnim arsenalom bavio Odjel organiziranog kriminala. Provjeravalo se je li tim oružjem možda počinjeno neko kazneno djelo.

Glavni logističar MORH-a -  slažu se svi naši sugovornici, a potvrđuju i službene evidencije MUP-a - aspolutni je rekorder prema broju komada legalno registriranog oružja. Nema mu ravnog među državnim dužnosnicima, aktivnim i bivšim vojnicima i policajcima.

Dar Mate Laušića

Većinu tog oružja Zagorec je dobio od poslovnih partnera, kolega iz vojske i policije, a manji dio kolekcije stekao je dok je početkom 90-ih imao trgovinu za prodaju oružja u jednoj velikogoričkoj garaži.

Među 125 pištolja, revolvera i pušaka ima unikatnih primjeraka, nastalih u nekim od puškarnica u austrijskom selu Ferlachu, mjestu stisnutom među Karavankama, čije su puške ono što su Ferrari i Mercedes u automobilskoj industriji. Osim ferlaških lovačkih sačmarica i karabina, u njegovoj je zbirci i osam Glockova, zatim Desert Eagle, ponos izraelske vojne industrije s gravurom i posvetom u specijalnoj kutiji što je dobio na dar od Izraelaca, pet Walthera, dva Sig Sauera (oni su MUP i HV opskrbljivali snajperskim puškama), pet Čeških zbrojevki...

Tu je i revolver Smith & Wesson kalibar 45 koji je proslavio Clinta Eastwooda u filmu “Prljavi Harry”.

Zagorčevo oružje nema samo materijalnu vrijednost, nego, kako su rekli naši sugovornici, zbirka svjedoči i o vremenu i o njezinu vlasniku.

Zagorec nije morao čekati na šalterima za registraciju oružja, njemu je papirologiju u Petrinjskoj 30 sređivao njegov pobočnik Josip Ferek. Zagorec je i u lovu imao svog nosača oružja.

Na popisu do kojega smo došli samo je jedan pištolj Crvene zastave. Niklani pištolj s orahovom drškom Zagorcu je darovao Mate Laušić koji ga je dobio na dar od Sente Milenkovića, šefa Miloševićeva osiguranja. Darujući Laušiću Zastavin pištolj, Senta je uzvratio na darovani PHP, Prvi hrvatski pištolj, koji su on i njegovi kolege znatiželjno razgledavali tijekom jednog od susreta Tuđmana i Miloševića.

‘Apsurd je to oduzimanje’

- Deset godina vodio sam vojnu industriju i sektor naoružanja i tehnike u MORH-u, pa je smiješno da mi se oduzima oružje i smatra me se nekompetentnim i opasnim za rukovanje njime. Netko bi trebao objasniti koji su razlozi za to, kome sam ja opasan, jer koliko sam upoznat sa Zakonom o oružju, ono se oduzima za teška kaznena djela nasilja, a ne za djelo za koje sam osumnjičen i optužen. Apsurd je veći ako vam kažem da sam sudjelovao u izradi zakona o oružju koji je sada na snazi - izjavio je Vladimir Zagorec za Globus u veljači 2003. godine kad je objavljeno da će mu zbog sudskog postupka za zloporabu položaja u MORH-u oduzeti cijeli arsenal.

Ranko Ostojić, koji je bio ravnatelj policije dok je Zagorcu oduzimano oružje, prisjetio se u razgovoru za Jutarnji list kako je umirovljeni general nastojao na sve moguće načine spriječiti policiju da se oružje iz njegova stana u Hatzovoj preseli u policijsko skladište. Prema Zakonu o oružju, već je pokretanje prekršajnog ili kaznenog postupka dovoljno da se ono oduzme njegovu vlasniku. Zagorec je bio svjestan da bi mogao ostati bez vrijedne zbirke. To se i dogodilo.

Zagorec je izgubio i proces na Upravnom sudu 18. lipnja prošle godine, kojim je pokušao osporiti zakonsku utemeljenost odluke da mu se oružje oduzme.

Šeparovićevi argumenti

Htio se pokazati potentnim

Psihoterapeut Vladimir Gruden pokušao je objasniti što je Zagorcu mogao predstavljati toliki arsenal.

- Oružjem čovjek često želi pokazati moć. U konkretnom slučaju, kod Zagorca je to bio simbol silne potrebe za potentnošću, ne nužno seksualnom, iako je oružje često sinonim za mušku seksualnost.

Sigurno se htio pokazati hiperpotentnim, htio je pokazati koliko je on iznad drugih - smatra Gruden koji je uvjeren da Zagorec nije skupljao oružje zato da bi ga upotrijebio.

Odvjetnik Miroslav Šeparović, koji ga je zastupao u tom sporu, tada je rekao: “Ne postoje zakonske osnove za oduzimanje oružja mom klijentu jer se ono može oduzeti ako je riječ o kaznenom postupku zbog nasilja, koristoljublja ili imovinskih kaznenih djela, a Zagorcu se stavljala na teret zloporaba položaja i ovlasti, tzv. službeničko kazneno djelo, i zbog toga mu se oružje ne može oduzeti!”

Nije bio pravi kolekcionar

Iako trag oružja vrlo dobro slijedi sve poslovne veze bivšega glavnog logističara MORH-a, Zagorec se štitio argumentom da je i prije rata imao tvrtku Zara, specijaliziranu za uvoz i prodaju lovačkog i sportskog oružja i lovni turizam. Htio je naglasiti da kolekcija nema veze s njegovom funkcijom, no nitko u to ne vjeruje.

Ne vjeruje ni Marijan Kraljević King, bivši policajac, lovac i privatni detektiv.

- Zagorec nije iznimka, on je primjer jednog sustava. Kako je moguće da se nitko nije zapitao odakle mu i što će mu toliko oružje. To je bilo mito za posao koji je obavljao. No, za razliku od nekih drugih, on je sve to oružje uredno registrirao. On sigurno nije bio lovac jer je ljubitelj lova, nego zato što je to bilo popularno. Ljudima poput njega nije bio problem iz kontingenta od 5000 komada oružja uzeti 50 pištolja ili pušaka - izjavio je Kraljević.

I on, kao i neki drugi naši sugovornici, smatra da Zagorec nije kolekcionar oružja.

- Sve oružje koje je imao, bilo je upotrebljivo, a pravi kolekcionari imaju raritetne primjerke, mukotrpno dolaze do njih i za mnoge od njih se niti ne zna - objasnio je Kraljević.

Tko bi to kupio

King je dodao kako je svoju zbirku lovačkih trofeja iz Afrike darovao muzeju kad ih više nije imao gdje držati. Neki ljubitelji lova među hrvatskim poduzetnicima, poput Ivice Todorića i Marijana Filipovića, imaju nekoliko vrijednih pušaka.

Prije tri godine iz Uprave Agrokora potvrdili su nam da je Ivica Todorić zatražio ponudu za lovačku pušku od ferlaškog puškara Jonanna Fanzoja, za koju je bio spreman platiti do 4000 eura. Tito, Bush stariji, Putin, razne okrunjene glave, prinčevi i biznismeni - svi su oni Fanzojevi klijenti. 

Kad smo prije nekoliko godina posjetili njegovu radionicu, ponosno je isticao te svoje klijente, ali je bio vrlo suzdržan na naša pitanja tko je od hrvatskih poduzetnika, dužnosnika i generala naručivao njegove lovačke puške. Fanzojevi imaju trgovinu i u Zagrebu.

 Ono što Fanzojevim puškama može dići cijenu - od nekoliko tisuća do nekoliko desetaka tisuća eura - to su način izrade gravure, starost oraha i obrada kundaka.

Johann Fanzoj s ponosom je isticao da je zlatni grb Moskve, koji je ugraviran u Putinovu lovačku pušku koju mu je darovala skupina biznismena, izrađen tako da je na jednom četvornom centimetru 50.000 puta ubodeno iglom. Kundak od stoljetnog korijena oraha izrađivan je mjesecima. Početna cijena lovačkih pušaka iz Fanzojeve puškarnice doseže vrijednost automobila srednje klase, a prije tri godine radili su dvije za kupce iz Hrvatske.

Fanzoj je lovio i u Todorićevu lovištu. Bio je Titov osobni puškar, a dosta lovačkih pušaka izrađivao je po narudžbama lovačkih saveza koji su svom “najdražem članu” darovali vrijedne unikate.

Uz takve puške ide i najbolja optika, a među lovcima je to Swarovski i Zeiss, čija je vrijednost i do 2000 eura po komadu. To nam je potvrdio inženjer Rade Stojadinović koji je procijenio Zagorčevu privatnu zbirku oružja.

 - U literaturi nije poznata osoba, bilo gdje u svijetu, koja bi za vlastiti novac kupila oružje koje je imao general Zagorec. Posjedovati, primjerice, deset revolvera Smith & Wesson, ili osam Glockova ili 11 najskupljih pušaka marke Ferlach potpuna je besmislica. Točnu vrijednost oružja na popisu nije moguće ustanoviti, ali sigurno je veća od 250.000 eura - ustvrdio je vještak.

Iracionalno gomilanje

Prema njegovu mišljenju, tri sačmarice, dva karabina i dva pištolja stariji su od 70 godina, a sve ostalo je suvremeno oružje koje se i danas proizvodi.

- Kolekcionari su uglavnom osobe koje skupljaju staro oružje, često samo jedne države, proizvođača ili marke te određene godine proizvodnje, a  ovdje je riječ o iracionalnom ‘gomilanju’ oružja. To oružje ne spada u staro ili trofejno - objasnio je vještak Rade Stojadinović.

Dodao je da u Hrvatskoj nema mnogo pištolja Desert Eagle koji izgleda moćno i težak je 2,5 kg, kao ni ruskih Tokarova, čiju je modificiranu izvedbu pod nazivom M-57 proizvodila kragujevačka Crvena zastava. Luger je bio popularan pištolj Hitlerova Wehrmachta. Zagorec je imao i krasnu belgijsku pušku Dame, vrhunski njemački karabin Suhl koji je vrijedan najmanje 5000 eura, vrijedne finske karabine Sako, ali i ne previše skupe brazilske kopije američkog colta te oružje španjolske, argentinske i brazilske proizvodnje koje među ljubiteljima oružja nije na osobitoj cijeni. Posebno je vrijedna puška bavarskog proizvođača Blasera koji se smatra najpriznatijim svjetskim proizvođačem lovačkih pušaka i koju želi imati svaki lovac.

Dobio sat od Putina

Zvonimir Hodak, odvjetnik Vladimira Zagorca, potvrdio nam je da je njegov branjenik imao iznimno vrijednu zbirku oružja koje je, kako napominje, legalno stekao kao general HV-a. Pojedine primjerke dobio je na dar, a neke je dobio i s posvetom od ruskih generala. Od Vladimira Putina dobio je sat s posvetom.

- Oružje je legalno stekao, legalno ga je držao i inzistirat ćemo da se to oružje drži na odgovarajući način. U ime svoga branjenika tražit ću da se ono pohrani kod nekog lovačkog društva ili kod Lovca, a ako bude nedostajao neki komad oružja, pokrenut ćemo postupak protiv odgovornih - rekao nam je jučer Hodak.

Dodao je kako Zagorec nije bio ni po čemu iznimka od drugih vojnih dužnosnika te da će zatražiti da se njegovu branjeniku nakon završetka postupka oružje i vrati.

Tito je lovio, Tuđmanova žena imala je Browning

Strastveni lovci bili su Tito i Ceausescu. Oni su bili vlasnici impresivnih zbirki. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nije bio ljubitelj oružja. U Domovinskom ratu prvi put ga se s oružjem moglo vidjeti kad je tijekom obilaska gospićkog bojišta imao Berettu 92 FS koju mu je darovao tadašnji šef SIS-a Josip Perković.

Ankica Tuđman imala je trofejni Browning iz Drugoga svjetskog rata, kalibra 6,35 milimetara.

Tuđman je na dar dobio nekoliko strojnica hrvatskih proizvođača, a jednu mu je darovao Antun Milović, bivši direktor slavonskobrodskoga Đure Đakovića.

Umirovljeni general Petar Stipetić, kojem se predao zapovjednik 21. krajiškog korpusa Rade Bulat, mogao se domoći njegova osobnog pištolja, ali odlučio je da će i njemu i drugim oficirima ostaviti osobno naoružanje.

Stipetić je rekao da je dobio pištolje na dar i od generala Čermaka te ministra obrane Miljavca, ali ih nije zadržao. Jedan je dao vojniku tijekom obilaska slavonskog ratišta, a nakon odlaska s dužnosti pištolj koji je dobio od Miljavca vratio je u Glavni stožer.

- Nije mi jasno zašto bi netko gomilao toliko oružje. Ne sjećam se da je netko i u bivšoj vojsci imao toliko komada oružja - čudio se Stipetić kad smo mu spomenuli da je Zagorec legalizirao 125 komada dugih i kratkih cijevi.


U zbirci pištolj iz ‘Dirty Harryja’

1. komb. lov. puška “Blaser”, kal. 8x68 mm S
2. komb. lov. puška “Ferlach”, kal. 30-06 Springfield
3. komb. lov. puška “Ferlach” kal. 243 Winchester
4. komb. lov. puška “Ferlach”, kal. 243 Winchester
5. komb. lov. puška “Ferlach”, kal. 9,3 x 74 mm R
6. komb. lov. puška “Peter Longo”, kal. 16
7. PA puška s užljeb. cijevima “F. N. Browning”, kal. 30-06 Springf.
8. PA puška s užljeb. cijevima “Heckler&Koch”, kal. 223 Remington
9. pištolj “AMT”, kal. 22 Magnum
10. pištolj “Astra”, kal. 9 mm dugi
11. pištolj “Beretta”, kal. 5,6 mm (.22 LR)
12. pištolj “Beretta”, kal. 5,6 mm (.22 Short)
13. pištolj “Beretta”, kal. 6,35
14. pištolj “Beretta”, kal. 7,65 mm
15. pištolj “Beretta”, kal. 9 mm dugi
16. pištolj “Beretta”, kal. 9 mm dugi
17. pištolj “Beretta”, kal. 9 mm dugi
18. pištolj “Beretta”, kal. 9 mm kratki
19. pištolj “Colt”, kal. 9 mm kratki
20. pištolj “Colt”, model 1911A1, kal. 45 A.C.P.
21. pištolj “Colt”, model 1911A1, kal. 45 A.C.P.
22. pištolj “CZ”, kal. 40 Smith&Wesson
23. pištolj “ČZ”, kal. 40 Smith&Wesson
24. pištolj “ČZ”, kal. 9 mm dugi
25. pištolj “ČZ”, kal. 9 mm dugi
26. pištolj “ČZ”, kal. 9 mm kratki
27. pištolj “ČZ”, kal. 9 mm kratki
28. pištolj “Desert Eagle”
29. pištolj “F. N. Browning”, kal. 6,35 mm
30. pištolj “F. N. Browning”, kal. 9 mm dugi
31. pištolj “F. N. Browning”, kal. 9x19 mm
32. pištolj “F. N. Browning”, kal. 9x19 mm
33. pištolj “FM90”, kal. 9 mm dugi
34. pištolj “Glock”, kal. 10
35. pištolj “Glock”, kal. 11,43 mm
36. pištolj “Glock”, kal. 40 Smith&Wesson
37. pištolj “Glock”, kal. 9 mm dugi
38. pištolj “Glock”, kal. 9 mm dugi
39. pištolj “Glock”, kal. 9 mm dugi
40. pištolj “Glock”, kal. 9 mm dugi
41. pištolj “Glock”, kal. 9 mm dugi
42. pištolj “Glock”, tv. br. kal. 6,35 mm
43. pištolj “Heckler&Koch”, kal. 9 mm dugi
44. pištolj “HS”, kal. 9 mm dugi
45. pištolj “HS”, model 2000, kal. 9x19 mm
46. pištolj “Jericho”, kal. 9 mm dugi
47. pištolj “Jericho”, kal. 9 mm dugi
48. pištolj “LAR Manufacturing”, model Grizzly Mark, kal. 11,43 mm
49. pištolj “Luger”, kal. 9x19 mm
50. pištolj “Makarov”, kal. 9 mm kratki
51. pištolj “PHP”, kal. 9 mm dugi
52. pištolj “PSM”, kal. 5,45x18
53. pištolj “Ruger”, kal. 9 mm dugi
54. pištolj “Ruger”, kal. 9 mm dugi
55. pištolj “Sig Sauer”, kal. 7,65 mm
56. pištolj “Sig Sauer”, kal. 9 mm dugi
57. pištolj “Springfield Armory”, kal.45 AUTO
58. pištolj “Tokarov”, kal. 7,62 mm
59. pištolj “Walther”, kal. 6,35 mm
60. pištolj “Walther”, kal. 6,35 mm
61. pištolj “Walther”, kal. 7,65 mm
62. pištolj “Walther”, kal. 7, 65 mm
63. pištolj “Walther”, kal. 9x19 mm
64. puška s glatkim cijevima “Beretta”, kal. 12 (12/70)
65. puška s glatkim cijevima “Birmingam”, kal. 12 (12/70)
66. puška s glatkim cijevima “Darne”, kal. 12 (12/70)
67. puška s glatkim cijevima “F. N. Browning”, kal. 20
68. puška s glatkim cijevima “Franchi”, kal. 20
69. puška s glatkim cijevima “Holland&Holland”, kal. 12 (12/70)
70. puška s glatkim cijevima “Krupp-Essen”, kal. 16
71. puška s glatkim cijevima “Lanchaster”, kal. 20
72. puška s glatkim cijevima “Lanchaster”, kal. 20
73. puška s glatkim cijevima neutvrđene marke - Bokerica, kal. 12 (12/70)
74. puška s glatkim cijevima “F. N. Browning”, kal. 12 (12/70)
75. puška s komb. cijevima “Ferlach”, kal. 7x65 mm R
76. puška s užljeb. cijevima “Amadeo Rossi”, kal.38 SPL/357 Mag.
77. puška s užljeb. cijevima “Anschutz”, kal. 5,6 mm (.22 LR)
78. puška s užljeb. cijevima “Brno Arms”, kal. 22 Hornet
79. puška s užljeb. cijevima “F. N. Browning”, kal. 22
80. puška s užljeb. cijevima “F. N. Browning”, kal. 300 Win. Mag.
81. puška s užljeb. cijevima “F. N. Browning”, kal. 5,6 mm (.22 LR)
82. puška s užljeb. cijevima “Ferlach”, kal. 300 Winch. Magnum
83. puška s užljeb. cijevima “Ferlach”, kal. 30-06 Springfield
84. puška s užljeb. cijevima “Ferlach”, kal. 8x57 mm ISR
85. puška s užljeb. cijevima “Ferlach”, kal. 8x68 mm S
86. puška s užljeb. cijevima “Mauser”, M98K, kal. 375 H&H
87. puška s užljeb. cijevima “Merlin”, kal. 30-30 Winchester
88. puška s užljeb. cijevima “Merlin”, kal. 5,6 mm (.22 LR)
89. puška s užljeb. cijevima “Puškarna Kranj”, kal. 243 Winchester
90. puška s užljeb. cijevima “Ručni rad”, kal. 8x57 mm IS
91.    puška s užljeb. cijevima “Ruger”, kal. 7,62x39
92. puška s užljeb. cijevima “Sako”, kal. 270 Winchester
93. puška s užljeb. cijevima “Sako”, kal. 300 Winch. Magnum
94. puška s užljeb. cijevima “Sako”, kal. 30-06 Springfield
95. puška s užljeb. cijevima “Sauer”, kal. 8x68 mm
96. puška s užljeb. cijevima “Steyr Mannlicher”, kal. 30-06 Springfield
97. puška s užljeb. cijevima “Steyr Mannlicher”, kal. 243 Winchester
98. puška s užljeb. cijevima “Steyr Mannlicher”, kal. 308 Winchester
99. puška s užljeb. cijevima “Suhl”, kal. 8x60 mm S
100. puška s užljeb. cijevima “Winchester”, kal. 30-30 Winchester
101. puška s užljeb. cijevima “Winchester”, kal. 45 A.C.P.
102. puška s užljeb. cijevima neutvrđene marke, kal. 300 Win. Magnum
103. puška s užljeb. cijevima neutvrđene marke, kal. 308 Winchester
104. puška s užljeb. cijevima neutvrđene marke, kal. 9,3x74 mm
105. revolver “Astra”, kal. 44 Magnum
106. revolver “Colt”, kal. 45 AUTO. RIM.
107. revolver “Ruger”, kal. 357 Magnum
108. revolver “Ruger”, kal. 357 Magnum
109. revolver “Ruger”, kal. 44 Magnum
110. revolver “Smith&Wesson”, kal. 357 Magnum
111. revolver “Smith&Wesson”, kal. 357 Magnum
112. revolver “Smith&Wesson”, kal. 357 Magnum
113. revolver “Smith&Wesson”, kal. 357 Magnum
114. revolver “Smith&Wesson”, kal. 38 special
115. revolver “Smith&Wesson”, kal. 38 special
116. revolver “Smith&Wesson”, kal. 38 special
117. revolver “Smith&Wesson”, kal. 45 AUTO. RIM.
118. revolver “Smith&Wesson”, kal. 5,6 mm (.22 LR)
119. revolver “Smith&Wesson”, kal. 38 special
120. revolver “Warnant”, kal. 45 AUTO.RIM.
121. revolver neutvrđene marke, kal. 357 Magnum
122. revolver neutvrđene marke, kal. 45 Auto. Rim.
123. revolver neutvrđene marke, kal. 5,6 mm (.22 LR)
124. revolver neutvrđene marke, kal. 5,6 mm (.22 LR)
125. revolver neutvrđene marke, kal. 5,6 mm (.22 WMR)

Prepisano iz originalnog policijskog zapisnika

Dušan Miljuš

Broj preporuka: 3

ARHIVA ČLANAKA

Još iz rubrike

Opći uvjeti korištenja | Pravila prenošenja sadržaja | Zaštita privatnosti | Pravila komentiranja | Impressum | Kontakt | Oglašavanje

EPH Digital: Jutarnji list | Slobodna Dalmacija | Gloria | Globus | Sportske Novosti | Autoklub | Dom & dizajn | Gorila | Dobra hrana | Dobri restorani | ok! | Bestseller | Dodo | Dosi | LikeCroatia | Gameland | Dubrovacki Vjesnik | Zadarski.hr