DRŽAVNA TAJNICA U POSJETI VESNI PUSIĆ

Hillary Clinton: 'Hrvati, vi morate pomoći regiji'

 AFP

“Odnosi između naše dvije države standardno su dobri, ali trebamo razgovarati o pitanjima s kojima se susreću američke tvrtke koje žele poslovati kod nas, kao i o daljnjem angažmanu Hrvatske u Afganistanu. Naposljetku, SAD sigurno zanima i naše mišljenje o situaciji u regiji”, pojasnila je u razgovoru za Jutarnji list ministrica Vesna Pusić teme o kojima će se sljedeći tjedan u Zagrebu razgovarati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton .

Prema najavi američkog ministarstva vanjskih poslova, Hillary Clinton posjetit će Alžir, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku od 29. listopada do 2. studenoga. U Zagrebu će državna tajnica Clinton s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati o “ulozi Hrvatske kao saveznika u NATO-u, njezinom predstojećem ulasku u Europsku Uniju 2013. i o hrvatskoj gospodarskoj situaciji”, pojasnili su iz State Departmenta. Hillary Clinton susrest će se s predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i šeficom diplomacije Vesnom Pusić.

Jedinstveni status

Prema riječima ministrice Pusić, Hrvatska se nalazi u specifičnoj ulozi jer je jedina država iz regije koja je na pragu ulaska u Europsku Uniju. Ovakav status uključuje i svojevrsnu obavezu pružanja pomoći BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji, kako bi se i ove zemlje u idućem razdoblju počele približavati EU.

Po svemu sudeći, Hillary Clinton će u Zagrebu od hrvatske Vlade zatražiti veće napore u smanjenju prepreka američkim investitorima. Ovo nije problem koji ugrožava suradnju, ali na njega je već upozorio i James Foley, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj.

No sudeći po reakcijama ovdašnjih visokih dužnosnika, hrvatsko-američki odnosi izrazito su stabilni. Hrvatska podržava američke inicijative u međunarodnim odnosima, a s druge strane, SAD je krucijalno pomogao u ulasku Hrvatske u NATO i EU. U Washingtonu je u ožujku održan sastanak Hillary Clinton i Vesne Pusić. Dvije ministrice razgovarale su o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i ukidanju američkih viza za hrvatske građane. I tom je prilikom Hillary Clinton potvrdila dobre odnose između dvije države, a u svojoj je izjavi naglasila kako je Hrvatska lider u jugoistočnoj Europi i punopravni član transatlanske zajednice s kojim će Sjedinjene Države zajednički raditi na rješavanju globalnih problema.

Američka podrška

Početkom ovog tjedna, američki diplomat Philip Reeker izrazio je uvjerenost da će Hrvatska postati članicom EU, kao što je i predviđeno, u srpnju iduće godine, te dodao da se američka administracija raduje tom trenutku.

- Oduševljeni smo što će dogodine Hrvatska postati najnovija članica EU. I veselimo se što ćemo to vidjeti u srpnju 2013. - rekao je Reeker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:37