OTKRIVA NOVI GLOBUS

MRSIĆEVA KVAKA 22 Naslijedio jeneraskidiv sporazum zbog kojeg će rasti plaće u javnim službama

Jedino što je ministru rada preostalo jest rezati dodatak za vjernost poslodavcu
 Goran Mehkek / CROPIX

Kad je na sjednici Vlade početkom mjeseca bila donesena odluka da se državnim dužnosnicima osnovica za obračun plaće umanji na 4221 kuna, oni iz javnog sektora imali su najmanje dva razloga zašto trljati ruke, piše Globus .

Prvi – jer su im rukovoditelji ostali bez djela naknada.

Drugi – zato što su se mogli osjećati sasvim mirni što su ministru rada Mirandu Mrsiću vezane ruke kad je u pitanju osnovica za djelatnike u javnom sektoru.

Taj iznos – a riječ je o osnovici od 5108 kuna – uklesan je kao u kamenu, i to zahvaljujući “Dodatku Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama” koji je donesen 2009. godine, i koji su potpisali predstavnici sindikata s tadašnjom potpredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor u mandatu Ive Sanadera.

Ministar Mrsić, doznajemo iz izvora bliskih Ministarstvu rada, razmišljao je o tri mogućnosti kad je planirao racionalizaciju visokih troškova državne i javne uprave.

Prva je bila da se garantirani dodatak na staž s 0,5 posto godišnje smanji na 0,3 posto, ali se od tog prijedloga odustalo jer su analize Ministarstva pokazale da bi se nekim djelatnicima plaće na taj način moguće smanjile i za 20 posto.

Druga varijanta bila je posebnom Vladinom uredbom ukinuti takozvani dodatak za vjernost poslodavcu.

Radi se o dodatku na staž preko 20 godina u službi, u iznosima od 4,8 ili 10 posto koji je javnim i državnim službenicima zajamčen kolektivnim ugovorima i za koji država, procjenjuje se, svake godine daje oko milijardu kuna.

Treća varijanta bilo je zadiranje u osnovicu u javnim službama.

Ona godinama nije mijenjana, a analitičarima Ministarstva, čak i nekim sindikatima, smanjenje osnovice učinilo se najpravednijom uštedom.

“Smatrali smo da bi to jedino bilo pošteno ako se već mora rezati. Smanjenje osnovice, naime, pretpostavlja da će se onima koji zarađuju više plaća onda i više smanjiti, dok će se oni s niskim primanjima morati odreći manjeg djela svojih plaća. Do toga, nažalost, ipak nije došlo”, povjerio nam se jedan čelnik sindikata u javnim službama.

Brzo se u to uvjerio i ministar Mirando Mrsić.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:46