ZNALI SU I TOLERIRALI

PEDOFILSKI SKANDAL POTRESA BRITANIJU Šef BBC-ja priznao u parlamentu: ‘Nismo znali spriječiti zlostavljanje!’

U povodu jedne od najvećih kriza u povijesti BBC-ja predsjednik Uprave najveće britanske medijske korporacije, George Entwistle, danas je odgovarao pred zastupnicima u parlamentu .

Naime, fokus skandala prouzročenog otkrićem da je legendarni BBC-jev voditelj Jimmy Savile bio i pedofil odgovoran za napastovanje više stotina maloljetnica, posljednjih se dana prebacio na Savileovu matičnu kuću koja nije poduzela ništa kako bi spriječila zločine, unatoč naznakama da su za njih znali nekolicina djelatnika i Uprava.

Čista prestravljenost

- Ne dovodimo u pitanje da će ono što je Jimmy Savile radio i način na koji se BBC ponašao godinama - kultura i običaji BBC-ja, čini se, dopuštali su mu da čini što je činio - pokrenuti pitanje povjerenja u nas i našu reputaciju. Ovo je vrlo ozbiljna stvar i nemoguće ju je promatrati bilo kako drugačije, osim s čistom prestravljenošću, imajući na umu da su se njegove aktivnosti nastavljale i da nisu bile prijavljene - rekao je BBC-jev čelnik George Entwistle.

U dvosatnom obraćanju parlamentu naveo je da je tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u njegovoj korporaciji postojao “širi kulturološki problem” pri kojemu se nije znalo nositi s pojmom seksualnog uznemiravanja na radnome mjestu . Kultura BBC-ja koja je tijekom četiri desetljeća Savileove uspješne televizijske karijere očito omogućavala njegovo ponašanje, jedna je od točaka opsežne interne istrage koja se provodi u toj medijskoj kući. Druga se odnosi na razlog ukidanja emisije “Newsnight” prošle zime koja se, gotovo godinu dana prije dokumentarca ITV-ja koji je pokrenuo lavinu optužbi protiv Savilea, bavila istom problematikom, ali nikad nije objavljena. Entwistle je jučer izrazio žaljenje zato što program nije objavljen, tvrdeći da se radilo o kvalitetnom materijalu, ali je inzistirao na nema dokaza da je njeno objavljivanje spriječila Uprava BBC-ja.

Zdrava organizacija

Ipak, za program “Panorama”, koji je početkom ovoga tjedna pokazao očito zataškavanje BBC-jeva dokumentarca o Savileu, Entwistle je bio pun hvale, tvrdeći kako on pokazuje da je BBC zdrava medijska organizacija. Entwistle, vidno osjećajući nelagodu tijekom izvještaja o seksualnom iskorištavanju maloljetnica koje je Savile često činio u prostorijama BBC-ja, vjeruje da će interne istrage vratiti reputaciju njegovoj korporaciji. Scotland Yard, pak, vodi zasebnu istragu o Savileu koji je preminuo lani u 82. godini. Riječ je o 200 potvrđenih slučajeva silovanja maloljetnih osoba i još 400 mogućih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38