MENADŽER TJEDNA

DRAGAN KOVAČEVIĆ, Janaf: Iako je energetski biznis u previranju i politiziran, sklapa velike ugovore, a dobit premašila sve planove

Dragan Kovačević
 Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Janaf d.d., kompanija kojoj je na čelu, prošlu je godinu završio s 57 milijuna kuna neto dobiti više nego godinu dana ranije. Kompanija je poslovnu godinu završila 74,1 posto iznad plana, a bruto dobit dosegla je 338,2 milijuna kuna.

Zašto je to važno?

U situaciji kad je domaći energetski biznis u previranju, Janaf se pokazao kao jedna od stabilnih točaka sektora. Unatoč izrazitoj politiziranosti energetske industrije, suradnja Janafa s ostalim sudionicima na tržištu pokazala je da se i u razdobljima zategnutosti biznisa i politike i u kompanijama s većinskim udjelom države u vlasništvu može zadržati solidna razina profesionalnosti.

Kako posluje?

Za tvrtku koja donosi dobit lako je reći da posluje dobro. Janaf je danas u velikom investicijskom ciklusu u kojemu kompanija kao najvažniji segment ističe ulaganje u terminal Omišalj i cjevovode, kao i spoj kop­nene infrastrukture s otokom Krkom.

Što će učiniti u budućnosti?

U planu je još više se otvoriti i orijentirati prema međunarodnim tržištima. U skladu s tim planovima na samom početku ove godine već su sklopili dva velika ugovora – sa švicarskim energetskim divom Glencoreom i s mađarskim MOL-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 07:01