MENADŽER TJEDNA

IVICA PIVAC Diže proizvodnju pršuta na industrijsku razinu, a oslanja se na domaću sirovinu

Ivica Pivac
 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Mesoprerađivačka kompanija trojice braće Pivac planira u Vrgorcu uložiti 15 milijuna eura u pogon za proizvodnju pršuta, pancete, pečenice i kraškog vrata, a investicija uključuje i povećanje svinjogojskih kapaciteta. Tehnologija proizvodnje u novom pogonu će, kazao je Ivica Pivac, jedan od vlasnika i direktor kompanije, biti spoj nove i tradicionalne. Novi pogon Braća Pivac gradit će u Gospodarskoj zoni Ravča, gdje su prošloga tjedna kupili nešto više od polovice dostup­nih zemljišta.

Zašto je to važno?

Osim što će u Vrgorcu donijeti nova radna mjesta, moderni pogon Braće Pivac povećava konkurentnost njihove proizvodnje te osigurava ponudu većih količina domaćeg pršuta na tržištu – kako maloprodajnom tako i ugostiteljskom.

Kako posluje?

Mesna industrija Braća Pivac u 2015. godini je, prema podacima Poslovne Hrvatske, ostvarila prihode od 1,25 milijardi kuna, oko 25 posto više nego prethodne godine, dok su neto dobit povećali za desetak posto na 84 milijuna kuna. Broj zaposlenih trenutačno im se kreće oko 2200, kazao je direktor kompanije Ivica Pivac komentirajući planiranu investiciju.

Što će učiniti u budućnosti?

U novom pogonu 90 posto sirovine trebalo bi biti iz domaćeg uzgoja. Braća Pivac planiraju u sklopu investicije u čakovečku Vajdu, koja je u njihovu većinskom vlasništvu, povećati kapacitet sa 100 tisuća na 200 tisuća svinja godišnje. Ove godine bi trebali završiti i trogodišnji program ulaganja u PPK Karlovcu, vrijedan 95 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:46