Menadžer tjedna

JOSIP BERKET (Marina Kaštela) Čovjek s velikim planom za teren nekadašnjeg Adriavinila

Josip Berket
 Jadran Babić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Josip Berket, vlanik Marine Kaštela, kupio je od Lavčevića polovicu zemljišta nekadašnjeg kompleksa Adriavinila u Kaštelima, na kojem planira izgraditi marinu od 400 vezova i hotelski kompleks. Procjenjuje kako će cjelokupno ulaganje, za koje traži suinvestitore, dosegnuti 500 milijuna eura, te da će donijeti tisuću radnih mjesta. Prvi korak je donošenje planskih dokumenata.

Zašto je to važno?

Riječ je o zapuštenom industrijskom zemljištu čije bi privođenje svrsi podiglo atraktivnost cijelog kaštelanskog zaljeva. Zemljište su 2002. kupili tvrtke Lavčević i Kemokompleks Envera Moralića, ali nikada nisu pokrenuli ulaganja. Berket kaže da je obavio “konstruktivne razgovore s vlasnikom susjedne parcele Enverom Moralićem, koji se složio s predloženim konceptom razvoja lokacije i izrazio spremnost da bude jedan od velikih ulagača”. Pokretanje projekta važno je i za Marinu Kaštela, jer zatvara mogućnost ulaska konkurenta u susjedstvo.

Kako posluje?

Marina Kaštela broji gotovo 400 vezova, a 2015. je imala ukupni prihod nešto manji od 35 milijuna kuna. Prošle godine pokrenuli su izgradnju dva nova objekta - jedriličarskog kluba i poslovnog centra s bazenom.

Što će učiniti u budućnosti?

Berket najavljuje kako osim marine sa servisnom zonom, planira i gradnju turističke zone s hotelskim kompleksom, kongresnim centrom te višenamjenskom koncertnom i sportskom dvoranom. Predviđena je gradnja javne garaže za oko 2000 vozila i niz popratnih sadržaja, uključujući šetnicu između Kaštel Gomilice i Kaštel Sućurca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:46