Menadžer tjedna

LUKŠA NOVAK (Zračna luka Split) Primio 2,3 milijuna putnika, sve više onih koji preferiraju low-cost prijevoznike

Lukša Novak
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Što je postigao?

U četvrtak je na splitski aerodrom sletio dvomilijunti putnik ove godine, što je mjesec dana ranije nego lani, kada je u Split zračnim putem stiglo 2,3 milijuna putnika. Za Zračnu luku Split leti 60 zrakoplovnih kompanija, koje glavni grad Dalmacije povezuju sa 105 destinacija svijeta.

Zašto je to važno?

Zato što omogućuje jadranskim gostima, turistima i poslovnim putnicima najbrži dolazak do njihovih destinacija. Za razliku od Zračne luke Zagreb, koja je kao središnji aerodrom vodeće odredište velikih kompanija, Split je, uz Zadar, sve privlačniji niskotarifnim prijevoznicima.

Kako posluje?

Splitska zračna luka u proteklih je pet godina svake godine imala porast broja putnika. Njihov je broj porastao od 1,6 milijuna u 2013. do prošlogodišnjeg rekorda od 2,3 milijuna. Prema najavama Uprave, do kraja ove godine očekuju da će u Split sletjeti 2,5 milijuna putnika.

Što će učiniti u budućnosti?

U sljedećoj godini planiraju porast dolazaka niskotarifnih prijevoznika. Zasad je poznato da će u Split od kraja svibnja 2018. slijetati i Air Baltic, koji će za Split letjeti izravno iz Rige. Air Baltic latvijski je low-cost zračni prijevoznik, koji s flotom od 30 zrakoplova povezuje baltičke države sa šezdesetak odredišta diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:41