Menadžer tjedna

ZORAN KOŠĆEC (Varteks) Za prekrajanje kompanije pronašao britanski kapital

Zoran Koščec, predsjednik Uprave Varteksa
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Doveo je britanski fond Valtegra u vlasničku strukturu kompanije. Valtegra će u Varteks uložiti 37,2 milijuna kuna ili oko pet milijuna eura, čime bi, prema procjenama financijskih analitičara, fond u konačnici postao vlasnikom 48,6 posto dionica Varteksa. Očekuje se da će transakcija biti dovršena sredinom rujna.

Zašto je to važno?

Zato što omogućuje varaždinskoj tekstilnoj kompaniji, nekadašnjoj perjanici jugoslavenske tekstilne industrije, da pokrije dio gubitaka i nastavi s radom bez većih potresa. Varteks je sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bio jedan od brendova omiljenih u londonskom Cityju gdje su odijela iz Varaždina zbog pristupačne cijene, ali i zbog visoke kvalitete tkanine, bila omiljena u krugovima bankarskog srednjeg menadžerskog sloja.

Kako posluje?

Grupa je prošlu poslovnu godinu završila s 15,9 milijuna gubitka, što je ukupni Varteksov minus dovelo do 68,4 milijuna kuna. Kompanija je zato smanjila temeljni kapital i potražila partnera za dokapitalizaciju i sudjelovanje u vlasništvu.

Što će učiniti u budućnosti?

Unatoč krizi, Varteksova reputacija na domaćem i na inozemnim tržištima ostala je visoka. S obzirom na “londonsku tradiciju” kompanije, analitičari bliski transakciji pretpostavljaju da će se uprava kompanije nakon najavljenog restrukturiranja okrenuti jačanju poslovnih linija odjeće i oživljavanju izvoza u velika poslovna središta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:18