KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA GLOBUSA

Kako je propala Mostova strategija strvinarenja?

Ines Strenja Linić, Božo Petrov, Vlaho Orepić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Zvonko Hrgović (43) iz Gornje Bučice kod Gline, u subotu oko 20 sati, fizički je napao Marija Božurića (49) i nanio mu lakše tjelesne ozljede. Kako javljaju iz policije, zaradio je i prekršajnu prijavu. Da ta tako uobičajena vijest o tradicionalnim dobrosusjedskim odnosima ne završi na stranicama crne kronike, pobrinuo se najprije Božo Petrov, a zatim i Andrej Plenković. Svi su mediji o tom nemilom događaju izvijestili kao o prvorazrednom političkom incidentu jer Hrgović je predsjednik lokalnog ogranka HDZ-a, a Božurić kandidat Mosta u VI. izbornoj jedinici. Božo Petrov odmah je na svojoj facebook-stranici objavio da je to napad na Most. "Jedini i isključivi motiv napada jest javno političko djelovanje gospodina Božurića, čime se suprotstavio HDZ-ovim moćnicima koji godinama upravljaju tim područjem." Andrej Plenković pokušao je smiriti strasti govoreći da je riječ o "privatnom sukobu koji nije povezan s politikom", ali da će nadležna stranačka tijela ispitati slučaj i, ako se ukaže potrebnim, poduzeti odgovarajuće stegovne mjere. Čak se i ispričao. Mostu je, nema nikakve sumnje, ovaj incident došao kao naručen. Dogodio se u trenutku kad su počeli, polako ali sigurno, gubiti potporu ispitanika prema svim najnovijim istraživanjima. Razočarani birači SDP-a koji su prije desetak mjeseci na izborima u studenome zaokruživali kandidate Mosta u V. izbornoj jedinici, vratili su se listi Zorana Milanovića. Prema istraživanju RTL-a i Jutarnjeg lista, Most je izgubio jedan mandat, a SDP dobio. (HDZ je u Čuljkovoj slavonskoj utvrdi ostao stabilan.)

S druge strane, HDZ i dalje lagano raste, baš kao i nervoza u Milanovićevu štabu. Plenković je u nevjerojatno kratkom roku uspio stabilizirati temeljito uzdrmani Karamarkov brod. Neke političke fosile petrificirane još od Sanaderova doba uspio je odmaknuti i umiroviti, a neke poput Milijana Brkića marginalizirati na rubu političkog ponora. Neke koje su Karamarko i Brkić u vrijeme izbornih pobjeda skladno eliminirali vratio je u stranku. Odmetnuti birači HDZ-a koji su na prošlim izborima dali glas kandidatima Mosta počeli su se vraćati. Najuža jezgra Mosta, stratezi, demijurzi i mislioci iz centrale u Metkoviću, počela je shvaćati da od sigurnog strvinarenja HDZ-a u stanju njegova očekivanog raspadanja nakon zbacivanja Karamarka – neće biti ništa. Štoviše, javnosti je počelo postajati posve samorazumljivo da će Most poslije izbora biti u vladajućoj koaliciji s HDZ-om. Sve je to dovelo u pitanje osnove Mostove predizborne političke taktike. Most je računao da će permanentnim laganim udarcima i bočnim podbadanjima trajno oslabiti kompromitirani HDZ i postupno prevoditi sve više njegovih glasača na svoju stranu. Ta je taktika trebala doživjeti svoj vrhunac u devetoj i desetoj izbornoj jedinici, u Dalmaciji i dalmatinskom zaleđu gdje je HDZ tradicionalno najjači.

Istog dana kad se dogodio bratoubilački okršaj kod Gline Darinko Kosor, šef HSLS-a, vazal starog ali i novog šefa HDZ-a, objavio je u razgovoru za subotnji Jutarnji list da je postizborna koalicija HDZ-a i Mosta - gotova stvar. Dakle, posve je svejedno glasate li za HDZ ili za Most. Sve ide u isti bunar. Još samo nedostaje da pakosni Milanović počne parafrazirati Sanaderovu parolu otprije desetak godina kada je govorio da je "svaki glas za HSP - glas za SDP". Dakle, sada je svaki glas za Most - glas za HDZ. Što je logičnije? Vjerojatno su Petrov, Grmoja i Relković hitno sazvali utemeljitelje i barakaše iz Metkovića. Moguće da je bilo i tajnovitih telefonskih konzultacija. Jer, više nema smisla plesti priču oko otrcane fraze da su "HDZ i SDP isto". Sada kad Plenković okreće ploču (mada još uvijek nije potpuno jasno uz kakvu glazbu i na čije note on zapravo pleše) više nije moguće koristiti retoriku iz "mračnoga Karamarkova doba". A više nije moguće ni govoriti da su Plenković i Milanović "zapravo isti" jer je novi šef HDZ-a svojim gandijevskim stilom zatekao i samog Milanovića. Započeo je kampanju tako uljuđeno da sve frca od dosade.

Mostu se tlo pomalo izmiče pod nogama. I zato je trebalo iskoristiti incident kod Gline. Treba pokazati da oni neće ići ruku pod ruku s onima koji su spremni na njih podići istu tu ruku. A trebalo je i javno reći svima koji zagovaraju dogovor Petrova i Plenkovića da za to nisu sazreli uvjeti. Zato se šef Mosta prvi put blago distancirao čak i od sisačkog biskupa Košića, koji ga je otvoreno pozvao na suradnju s HDZ-om. Zanimljivo je da ga s tim istim Košićem, korifejom kaptolske desnice, veže i slučaj iz kampanje s prošlih izbora. Sisački ga je biskup prozvao i napao u trenutku kad je izgledalo da će Petrov potpisati pakt s crvenim vragom. Nedugo nakon toga Most se urazumio i potpisao sporazum (nikako ne koaliciju) s Tomislavom Karamarkom. Andrej Plenković još nema razrađenu taktiku za okršaje s Božom Petrovom. Most može opstati samo na račun HDZ-a i sigurno će iskoristiti sva sredstva za napade u dalmatinskim izbornim jedinicama. A Plenković, koji ionako ne voli teške riječi, morat će naći način kako se obraniti. Nimalo lak zadatak. Kako naći pravu riječ (ako psovke ne koristi) za onoga koji te sada stalno napada, a sutra ti treba za sastavljanje većine u Saboru. Za sada mu strpljivo i blago objašnjava da je premijerska funkcija ipak rezervirana za jačeg partnera. Petrov više ne zaziva milijun glasova i preko trideset mandata. Govori da bez Mosta neće biti razgovora o Vladi. Ali, počinje govoriti i o trećim izborima. I, naravno, teško mu je i pati zbog gorke sudbine Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:41