MRAČNA KRIMI PRIČA

'POVRH JEZERA' I drugu sezonu serije nosi glumica Elisabeth Moss u ulozi nestabilne detektivke čiji bijes šiba na sve strane

 

Ako ova televizijska godina pripada ikome, onda pripada glumici Elisabeth Moss. Kao i stidljiva čudakinja iz “Momaka s Madisona”, hit-serije koja se počela emitirati 2007. godine, a u kojoj je glumila Peggy Olson, Moss je u međuvremenu doživjela radikalnu preobrazbu i izrasla u rasnu dramsku glumicu. Tamo gdje je Moss, kvaliteta je zajamčena: to je jednako vrijedilo za vjerojatno najbolju seriju 2017. godine, “Sluškinjinu priču”, a vrijedi i za drugu sezonu novozelandske serije “Povrh jezera” (Top of the Lake).

Kvaliteta Elisabeth Moss je u preobrazbi, u sebi nosi mnoga lica, i ta se lica doista vide - jedna je od rijetkih koja zna glumiti tijelom, otprilike kao da ju je uloga opsjela. Kad snimanje završi, Moss skida staru masku; nema dvije uloge u kojima je identična. U “Sluškinjinoj priči” većim je dijelom submisivna i puna potisnutog bijesa, u “Povrh jezera” često je nestabilna, što znači da bijes šiba na sve strane.

Serija “Povrh jezera” već se u prvoj sezoni otimala uzusima krimi-žanra. U Hrvatskoj je u prvom emitiranju na HTV-u 2014. godine prošla ispod radara, kao i većina TV-uradaka koji se opiru klišejima. Prva sezona počela je prizorom u kojem trudna dvanaestogodišnja djevojčica Tui Mitcham, kći mjesnog narkobosa, odjevena ulazi u hladno jezero u blizini gradića. Nakon toga joj je se gubi svaki trag, a njezin slučaj istražuje neiskusna detektivka Robin Griffin (Moss).

Odjeci priče iz prve sezone Griffinovu prate i u drugoj sezoni koja je podnaslovljena “China Girl”. Radnja se zbiva četiri godine kasnije, u Sydneyju, a Robin istražuje smrt neidentificirane azijske djevojke čije su tijelo našli u kovčegu na plaži Bondi. U drugoj sezoni doznajemo i da je detektivka kao vrlo mlada rodila djevojčicu i odmah je dala na usvajanje, a ta djevojčica - koja je u međuvremenu odrasla do punoljetnosti - na čudan je i opasan način povezana s bordelom u kojem je mrtva djevojka radila...

Glavni adut serije, pored Moss, njezina je scenaristica i redateljica Jane Campion, koja se proslavila kultnim filmom “Piano” (1993). Za novu sezonu “Povrh jezera”, priznala je, Campion je potajice odlazila u legalne sidnejske bordele kako bi vidjela u kakvim uvjetima žive seksualne radnice. Prostitucija je u New South Walesu gotovo potpuno legalizirana od 1988. i svatko stariji od 18 godina može ponuditi seksualne usluge u zamjenu za novac, pri čemu bordele reguliraju lokalna vijeća. No broj nenadziranih bordela četiri je puta veći od legalnih, a gotovo 43 posto onih koji rade u bordelima zapravo se bave seksualnim turizmom i u Australiju su ušli preko studentske vize. Tu je Campion pronašla svoju priču.

Neobična i uznemirujuća novozelandska serija glumcima nudi pregršt slojevitih glavnih i sporednih uloga. U prvoj sezoni nastupila je Holly Hunter, za drugu sezonu Campion su pisale Nicole Kidman i Gwendoline Christie (Brienne od Tartha iz “Igre prijestolja”) i molile je ulogu. Kidman je gotovo neprepoznatljiva sa sijedom kosom, Christie je očaravajuća u ulozi mlade, pretjerano emotivne policajke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:24