MIRJANA KASAPOVIĆ ZA NOVI GLOBUS

AMERIČKA PRVA DAMA U RALJAMA SLOVENSKIH POLITIČKIH BESRAMNIKA Hoće li Melania Trump postati glavni saveznik Slovenije u sukobima s Hrvatskom?

 Screenshot / Rick Wilking / REUTERS

Malo je zemalja koje su tako jako bile zaokupljene proteklim američkim predsjedničkim izborima kao Slovenija. No nema zemlje koja je američkim predsjedničkim izborima bila tako jako zaokupljena zbog krajnje bizarna razloga kao Slovenija. Naime, nova prva dama Sjedinjenih Država postala je Melanija Knavs iz posavskoga slovenskog gradića Sevnice.

Melanija je davno napustila Sloveniju i emigrirala u Sjedinjene Države kako bi ondje potražila uspjeh i sreću u životu. Učinila je sve da postane prava Amerikanka, što joj je umnogome pošlo za rukom, ali nikad se neće uspjeti otresti slovenskog podrijetla i statusa nove useljenice koja u Americi nema stare i duboke obiteljske korijene. Njezin se imigrantski naglasak čuje čim progovori engleskim jezikom, a američki mediji to redovito bilježe i ironično komentiraju, pogotovo u sklopu protuimigrantskih stavova njezina muža.

To Melaniju ne priječi da glumi pravu Amerikanku koja javno opetuje izborni i politički slogan svoga muža: “Make America Great Again”. Kao da iz osobna životnog iskustva zna kako je Amerika nekoć bila velika pa je odjednom postala mala samo zato da bi je njezin muž, novi američki predsjednik, mogao opet učiniti velikom prema svojoj mjeri i svojim mjerilima od kojih se ježi velik dio Amerike i cijelog svijeta.

Otkako je nekadašnja Melanija Knavs, a sadašnja Melania Trump dospjela, zahvaljujući mužu, u središte medijske pozornosti, mnogi su slovenski političari, novinari i intelektualci izgubili svaki kompas. Na samom početku Trumpove kampanje neki su je slovenski političari i s desnice i s ljevice proglasili “najboljim slovenskim izvoznim proizvodom” i “najboljim slovenskim brendom u svijetu”. Tako smo saznali da slovenski političari smatraju slovenske emigrantice izvoznim proizvodima i robnim markama koje se mogu razviti u korisnu i razmjenjivu političku robu.

Među mnoštvom groznih izjava u kojima je Melania Trump često bila samo simbolična figura preko koje su moćni i utjecajni slovenski muškarci demonstrirali svoj odnos prema ženama općenito, vjerojatno je najstrašniji bio istup Bogomila Ferfile, sveučilišnog profesora iz Ljubljane, u središnjem Dnevniku Televizije Slovenije u subotu, 21. siječnja, dan nakon inauguracije Donalda Trumpa.

Komentirajući nekritički, gotovo blagonaklono, inauguracijski govor Donalda Trumpa – koji bi bio jednoglasno nazvan fašističkim ili makar profašističkim da ga je izrekao neki njemački kancelar, koji bi svoju izbornu kampanju i poslijeizbornu politiku sažeo u krilaticu “Deutschland über alles”, što je njemačka inačice Trumpova gesla “America First” – Ferfila se očitovao i o Melaniji Trump. Njoj bi u Sloveniji, kazao je Ferfila, trebalo dignuti spomenik. U borbi s mnogim ženama, nastavio je, koje su se htjele domoći Trumpa i udati se za njega, ona je pobijedila, što dostatno govori o njezinoj sposobnosti i vrijednosti.

Svašta se može čuti od pripadnika akademske zajednice u mnogim zemljama, ali tako intelektualno bijedan i moralno besraman iskaz jednoga sveučilišnog profesora ipak se odavno nije čuo.

“Slučaj Melanije Trump” treba pak gledati i iz perspektive dvaju recentnih valova protuhrvatske kampanje koju vode slovenska politika i mediji, a asistiraju im i neki članovi akademske zajednice. Prvi val pokrenula je “teranska afera”, to jest borba slovenske politike da njihovi vinari dobiju isključivo pravo na uporabu imena teran za svoja kraška vina i da onemogući hrvatske vinare iz Istre da svoja vina nazovu teranom, premda su ga pod tim imenom uzgajali, proizvodili i prodavali stoljećima.

Drugi val protuhrvatske kampanje izazvan je novim sukcesivnim podgrijavanjem afere s arbitražom u utvrđivanju morske i kontinentalne granice među dvjema zemljama...

Cijeli tekst možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:00