INTERVJU ZA GLOBUS

GORDAN JANDROKOVIĆ 'Potpuno sam miran, HDZ je u najboljoj poziciji, velika koalicija sa SDP-om ne dolazi u obzir'

 Srđan Vrančić / CROPIX

”Potpuno sam miran. Mi smo u najboljoj poziciji, bez obzira na to dođe li do preslaganja ili novih izbora. Naše su opcije sve dobre”, kaže u velikome intervjuu Globusu Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a, koji bi, ako se izglasuje nepovjerenje Boži Petrovu, postao predsjednik Sabora.

Izjava Mostova čelnika Nikole Grmoje da bi saborsku raspravu o povjerenju Petrovu trebalo odgoditi za trideset dana i da je prioritet borba protiv kriminala koji navodno HDZ želi zataškati prelila je čašu Jandrokovićeva strpljenja:

“Most se pretvara u skupinu opasnih ljudi koja ne poštuje ni demokratsku proceduru ni institucije. Oni su sami sebe proglasili borcima protiv kriminala i sad ne dopuštaju demokratsku proceduru tvrdeći da bi to značilo pobjedu kriminalaca. To su krajnje totalitarne teze”, smatra Jandroković.

Je li se, po njegovu mišljenju, raskid koalicije s Mostom ikako mogao izbjeći?

“Bili smo vrlo strpljivi. Ali u trenutku kada su trojica Mostovih ministara neodgovorno, hirovito, pa čak i obijesno, odlučili iskazati nepovjerenje svome kolegi, a da ga prije toga čuju, da mu ne daju mogućnost da iznese na Klubu zastupnika Mosta svoje argumente, što je on nudio, postalo je potpuno jasno da suradnja više nije moguća. I da je Mostu puno važnije ostvariti male probitke na lokalnim izborima nego čuvati teško izgrađenu stabilnost i odnos koji je napravljen s HDZ-om.”

Oštre poruke koje čelnici Mosta upućuju javnosti otkako je premijer Plenković razriješio njihove ministre Jandroković ocjenjuje kao neistinite i mahnite.

“Njihova sadašnja kampanja temelji se na neistinama, manipulaciji i namjernom iskrivljavanju činjenica kako bi pokušali stvoriti percepciju u javnosti da se oni bore za pravdu i istinu. Ovo je već treći put da se u situacijama kada se mahnito bore za vlast predstavljaju kao veliki pravednici i pravdoljupci. Nažalost, nakon svih ovih mjeseci potpuno je jasno da ih ne zanima ništa drugo nego gola vlast i moć, za koju se predatorski bore”, kaže glavni tajnik HDZ-a.

Može li zamisliti situaciju u kojoj bi HDZ i Most ikad više surađivali?

“Politička suradnja s Mostom, nakon svega što su učinili, više nije moguća. Niti poželjna”, odlučan je Jandroković.

Na pitanje razmišlja li se u HDZ-u o koaliciji sa SDP-om odgovara kratko: “To nije opcija.”

U intervjuu Gordan Jandroković otkriva kad su počeli prvi sukobi između HDZ-a i Mosta i što je doista bilo presudno za odluku o raskidu koalicije; govori o HDZ-ovoj strategiji suradnje s drugim strankama; o izgledima HDZ-a na lokalnim izborima…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:30