GLOBUSOVA ANALIZA

JE LI VELIKA KOALICIJA STARA TLAPNJA ILI POLITIČKA NUŽDA? Službeno su svi protiv saveza HDZ-a i SDP-a, ali kontakti su već počeli

 Nikša Stipaničev / Dragan Matić / Hanza Media

O tom potom – tako je premijer Andrej Plenković ovih dana odgovorio na pitanje o upravo s više strana reaktualiziranoj mogućnosti stvaranja velike koalicije HDZ-a i SDP-a, prilično jasno sugerirajući da je samo pitanje vremena kada će se ta tema naći na stolu. Lani je takvu kombinaciju glatko odbio izjavljujući da preferira svjetonazorsku bliskost, pa je punim jedrima otplovio u koaliciju s Mostom. Nakon teške havarije iz koje je izašao s bolnim modricama i nakon što se malo osvrnuo oko sebe, mogao je primijetiti da nema baš puno izbora. Do lokalnih će izbora još nabildavati samouvjerenost, ali čim se to obavi, na dnevni red dolazi pitanje vlasti u državi.

Trenutno se mnogo realnijim čini da će se premijer Plenković, bez obzira na ishod lokalnih izbora, jako teško pokrpati, pogotovo na duže vrijeme. Ideju o velikoj crno-crvenoj koaliciji ovoga je puta u javnost pogurnuo njegov posebni savjetnik, u posljednje vrijeme opet silno zaposleni Vladimir Šeks. Dok se HDZ-ova parlamentarna većina dramatično raspadala, Šeks je po saborskim hodnicima novinarima divanio o sjajnim perspektivama koje se otvaraju koalicijskim uvezivanjem HDZ-a i SDP-a.

Intervjuom u prošlom broju Globusa SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić prvi je javno otkrio da se o velikoj koaliciji razmišlja i u njihovim redovima, na ljevici.

“Potpuno mi je iznenađujuće i neprihvatljivo da se u takvim okolnostima neki dužnosnici SDP-a daju uhvatiti na Šeksovu ješku”, komentirao je to potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić. “Plasiranjem ideje o velikoj koaliciji Vladimir Šeks pokušava proizvesti ono čemu se Ivica Račan uvijek suprotstavljao: dovesti do izjednačavanja HDZ-a i SDP-a. Pokazati da smo svi isti. E, bogami, ne pristajem na to da smo svi isti,”.

Bez obzira na njegove s Bernardićem vjerojatno usuglašene stavove, dobro obaviješteni izvori tvrde da su se neki kontakti između dvije najjače stranke na temu moguće velike koalicije već dogodili. Ali, u SDP-u to u ovom trenutku ni na galgama neće priznati. Pitanje je kako će na takvu mogućnost reagirati javnost. Ideja velikog lijevo-desnog bloka godinama se u Hrvatskoj osporavala kao sumrak demokracije, ubojstvo višestranačja i ukidanje opozicije. Ali okolnosti su se promijenile...

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:07