GLOBUS OTKRIVA SDP-ov PLAN

Kako se Milanović namjerava vratiti na vlast:'Plenković je naša šansa, nema potporu baze HDZ-a'

 Goran Mehkek / CROPIX

Četiri su – za sada još uvijek neformalne – točke na kojima u Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske planraju temeljiti predizbornu kampanju, inofrmacija je koju su mi proteklih dana potvrdila nekoliko pripadnika SDP-ovog vodstva, koji su uključeni u izborne pripreme.

Definitivan plan trebao bi se znati do kraja tekućeg tjedna jer za četvrtak je Zoran Milanović zakazao sjednicu Predsjedništva SDP-a, a u subotu se u centrali na Iblerovom trgu sastaju članovi Glavnog odbora, koji bi trebali dati placet na strategiju kojom vrh stranke namjerava pobijediti HDZ i Most. Ovo je draft verzija četiri točke koje su suština plana kojim SDP i partnerske stranke žele vratiti vlast:

Četiri ključne točke SDP-ova plana:

Prvo, Hrvatska treba stabilnost i sigurnost, a sve to je izgubljeno u manje od osam mjeseci vladavine HDZ-a i Mosta. Birače treba podsjetiti na rezultate Milanovićeve vlade u posljednjoj godini mandata, kada su svi parametri pokazivali rast gospodarstva, proizvodnje i izvoza, kakav se nije dogodio od 2008. godine. Nasuprot toga su mjere koje je donosila vlada HDZ-Most, od rasprodaje tvrtki u državnom portfelju, pokušaja privatizacije zdravstva, ukidanja poticaja za zapošljavanje mladih i nezaposlenih do toga da Hrvatska više nije u stanju prodati svoje obveznice, što se nikada nije dogodilo.

Drugo, to je predstavljanje mjera za novi ekonomski uzlet, ali i brigu o socijalno ugroženim skupinama i raznim manjinskim zajednicama. Na ovaj način koalicija lijevog centra želi pokazati da ima kudikamo bolja rješenja nego HDZ, ali i homogenizirati pripadnike nacionalnih, seksualnih i nekih drugih manjina, koji su se proteklih mjeseci našli na (verbalnom) udaru dosadašnje vladajuće desne većine. Dio ovih glasača bio je politički indiferentan ili su čak glasali za Most, i u SDP-u ih žele vratiti.

Treće, unutar SDP-a sve su bliže konsenzusu oko toga da se budući savez lijevog centra službeno nazove Narodna koalicija, kako bi pokazali da okupljaju široki skup različitih stranaka, što treba eliminirati bilo kakvu ideološku isključivost. Zbog toga im je jako važno pridobiti HSS, čije biračko tijelo nije lijevo-liberalno, kao što su to pobornici socijademokrata, Laburista ili HNS-a. Osim toga, HSS je prilično snažan u 2. i 3. izbornoj jedinici u kojima bi u tom slučaju, Narodna koalicija mogla računati na izrazitu prednost pred HDZ-om. Kako bi privoljeli Krešu Beljaka, Milanovićevi suradnici se pozvaju i na prošlost: “Kada su bili naši partneri, HSS je imao devet župana i 15 saborskih zastupnika, a nakon koaliranja s HDZ-om, spali su na jedno mjesto u Saboru”.

Četvrto, Andreja Plenkovića kao vjerojatnog nasljednika Tomislava Karamarka neće napadati direktno nego preko HDZ-a. Figurativno, Plenkovića se želi natjerati da ponese HDZ-ov križ. Da kao novi šef desne koalicije, podnese odgovornost za pad rejtinga, lošu vladavinu HDZ-Most, ukidanje socijalnih i zdravstvenih prava, udar desnice na medije i manjine, Zlatka Hasanbegovića, Ivana Tepeša i ustaške nostalgičare…

“Ovo su parlamentarni izbori, a ne izbori za miss. Nećemo dozvoliti da se izbori svedu na to je li Plenković simpatičniji od Milanovića, jer jedino je važno tko je što uradio i za koje vrijednosti se zalaže. Andrej Plenković ne nosi ništa novo jer i ako bude izabran, iza njega će stajati isti sadašnji rigidno desni HDZ sa Hasanbegovićem, Vasom Brkićem i svom poznatom ekipom koja je Hrvatsku pretvorila u državu slučaj poput Mađarske, a i Poljske”, pojasnio je u razgovoru, koji smo vodili u ponedjeljak, član Predsjedništva SDP-a.

Također, ne treba biti iznenađen ako iz SDP-a u idućim tjednima, kao što je Milanović izjavio kako je Plenković u stvari liberal, HDZ-ove birače podsjete da je njihov novi stranački šef dok je u Hrvatskoj bio rat, otišao na specijalizaciju u Bruxelles i London. “Nije baš osjećao zov braniti domovinu u koju se kunu u HDZ-u”, jetko će primjetiti sugovornik Globusa.

Za to vrijeme na Iblerovom trgu provode istraživanja, okuplja se izborni tim i razrađuje koncept kampanje, ali, prema insiderskim informacijama, još jako puno toga visi u zraku. poput hoće li se i u kojoj mjeri vratiti Alex Braun, izborni guru koji je prošle godine dignuo SDP iz ponora i spasio Milanovićevu političku karijeru. Ali, Braunov angažman je neizvjestan: “Dosta ga ljudi želi zbog discipline i autoriteta, a Zoki (Milanović) misli da SDP ima vlastite kapacitete za odraditi kampanju i želi SDP malo osvježiti s nekim novim i mlađim licima koji imaju rezultate, poput recimo Hajdukovića iz Osijeka koji je 2015. obranio tamo 5 mandata iako se očekivalo da će imati 3, a na unutarstranačkim izborima je Zokiju donio čak 75%, što je daleko najviše. Isto tako, Siniša Hajdaš Dončić bi trebao igrati važnu ulogu. Mislim kako ne trebamo programsku kampanju već vrijednosnu i pobrojati sve što su ovi uništili u 6 mjeseci, a to je identitet socijaldemokracije. Vidjet ćemo hoće li usvojiti ovakav koncept kampanje i hoće li Alex Braun doći i posložiti to ipak drukčije”, tvrdi Globusov sugovornik.

I ovaj SDP-ovac misli kako će se Plenković u nadolazećem razdoblju suočiti s nizom problema i poprilično ispuhati:
“Kasno će ući u kampanju, nema podršku baze i ne stigne preobratiti HDZ u mjesec i pol dana i to još po ljeti. A tek Predsjedništvo HDZ-a koje mu nije naklonjeno, sve u svemu, Plenkoviću će biti teško i to je naša šansa”.

Plan Narodne koalicije

Kada je riječ o planu Narodne koalicije, bazirat će se na prošlogodišnjem programu koalicije Hrvatska raste. Uz već spomenute teze prema kojima isključivo SDP-ova koalicija jamči stabilnost i sigurnost. Izborni program Hrvatska raste imao je 130 kartica, a uvod se odnosio na gospodarstvo, u kojem se navodilo da je cilj koalicije u iduće četiri godine dovesti Hrvatsku među prvih 40 zemalja na svijetu po lakoći poslovanja prema Doing Business rangiranju. U iduće četiri godine cilj je povećanje vrijednosti izvoza roba i usluga za najmanje 30 posto u odnosu na 2015., a u idućih sedam godina očekuju 15 do 20 tisuća novih radnih mjesta godišnje zahvaljujući sredstvima ESI fondova.

U iduće četiri godine nastojat će osigurati i najmanje 30 milijardi kuna ulaganja u industriju te 38 milijardi kuna u turizam, od čega u Narodnoj koaliciji očekuju najmanje 50 posto ulaganja od stranih ulagača. Predviđa se financiranje nekoliko velikih infrastrukturnih projekata. Na primjer, Hajdaš Dončić je predvidio da se za ulaganja u željezničku infrastrukturu u idućem mandatu osigura 8 milijardi kuna iz EU fondova; gradnja 51 km nove pruge, obnova i modernizacija 265 km postojećih pruga. Onda, ljevica obećaje značajna EU i nacionalna sredstva uložiti u projekte navodnjavanja. U planu koalicije je osigurati navodnjavanje 65 000 ha poljoprivrednih površina te dostići prosjek EU u pogledu udjela navodnjavanih površina na približno 6 posto.

Završetak gradnje novih bolničkih i polikliničkih kapaciteta u Rijeci, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Bjelovaru, Koprivnici, Sisku, Popovači, Novom Marofu, Splitu i Zagrebu sredstvima EU fondova i putem javno-privatnih partnerstva te preseljenje Klinike za dječje bolesti Zagreb na novu lokaciju. U sljedećem mandatu koalicija je najavila zakonske preduvjete za povećanje mirovina ukidanjem doprinosa za zdravstvo u iznosu od tri posto te uvođenje profesionalne mirovine uz mogućnost rada.

U izbornoj strategiji koju pripremaju u SDP-u važnu ulogu ima i socijalna komponenta. Stoga se najavljuje ulaganja više od 3 milijarde kuna iz EU fondova u stvaranje novih i boljih radnih mjesta, kroz izravne poticaje poslodavcima za zapošljavanje i očuvanje radnih mjesta, obrazovanje nezaposlenih, dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje te druge mjere. Pritom će posebnu pozornost usmjeravati prema zapošljavanju mladih, žena i starije populacije.

U sustavu obrazovanja programom se planira daljnja provedba započete cjelovite kurikularne reforme za rani i predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje, što je opisano kao “jedna od najvažnijih nacionalnih reformi u posljednjih 25 godina”.

“Uglavnom, to je to. Birači neka odluče žele li sigurnost i gospodarski rast ili još jednu koaliciju HDZ-Most koja će uništiti i osramotiti ovu zemlju”, dilema je s kojom SDP-ovci planiraju nastupiti u izbornoj kampanji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:52