JASMINKO UMIĆEVIĆ

NAJUTJECAJNIJI HRVATSKI ENERGETSKI EKSPERT ZA GLOBUS 'Plenković ima pravo: otkup Ine jedino je rješenje. No, ključno je jedno sasvim drugo pitanje'

 HANZA MEDIA

“Na našoj političkoj sceni napokon je sazrelo shvaćanje koje struka zastupa već dugo, a to je da je strateško partnerstvo Hrvatske i MOL-a u Ini promašeno, nefunkcionalno i štetno, barem što se tiče interesa Hrvatske. A s tom sviješću, da trenutno stanje u Ini nije dobro i da Hrvatska u njemu gubi, Vlada nije imala puno opcija na stolu, posebno nakon gubitka arbitraže. Stoga ne vidim drugi način nego da krene u otkup MOL-ova udjela u Ini”, kaže u velikom intervjuu Globusu Jasminko Umićević, bivši zamjenik generalnog direktora Ine i jedan od vodećih domaćih stručnjaka za naftu i energetski biznis.

Odluka premijera Plenkovića, objavljena na Badnjak, da Vlada namjerava vratiti kompaniju u hrvatsko vlasništvo, te da će novac za tu operaciju pribaviti prodajom dionica HEP-a, Umićevića nije iznenadila.

“S obzirom na to da je s gubitkom arbitraže propao pokušaj da se problem u Ini riješi pravnim alatima, odluka Vlade je logična. Hoće li se to rješenje na kraju pokazati uspješnim ili ne, sada je nemoguće prognozirati, ali ja, na temelju dugogodišnjeg iskustva, vjerujem da je to moguće i realno.”

No, sam otkup dionica, upozorava Umićević, relativno je jednostavan dio cijelog plana. “Mnogo je kompleksniji dio priče što će se s Inom dogoditi nakon toga, što s HEP-om i što s domaćom energetikom općenito. Odgovor na ta pitanja mora se dati u okviru nove, sveobuhvatne i koherentne nacionalne energetske strategije.”

Tvrdnje niza ekonomskih analitičara, koje su se mogle čuti osobito ovih dana, da Ina više nema veliku stratešku važnost Umićević odlučno pobija:

“Problem sa sintagmom 'strateški interes' jest u tome što su je političari zagadili prečestim i neselektivnim korištenjem, no čini mi se iluzornim objašnjavati stratešku važnost tvrtke koja i danas zauzima oko 50 posto hrvatske energetske bilance te praktički potpuno obuhvaća domaću proizvodnju nafte i plina – dva najvažnija energenta današnjice.”

U intervjuu Jasminko Umićević, između ostaloga, objašnjava kako se djelomičnom privatizacijom HEP-a može osigurati novac za otkup Ine a da se javni dug ne poveća; analizira što “operacija Ina” znači za energetsku sigurnost države; proziva bivše političke dužnosnike za degradaciju naftne kompanije…

Cijeli intervju s Jasminkom Umićevićem možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:08