PREDSJEDNIČIN APEL

PREDSJEDNICA PROKOMENTIRALA REVIZIJU PRESUDE ZA GENOCID U BiH 'Umjesto na prošlost, usredotočite se na vlastiti europski put'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović apelirala je na političare u BiH da se umjesto na prošlost usredotoče na europski put svoje zemlje i važne odluke donose u institucijama, nakon što su Bošnjaci zatražili reviziju međunarodne presude za genocid u BiH.

Pravni zastupnici bošnjačke strane podnijeli su u četvrtak Međunarodnom sudu pravde (ICJ) Den Haagu zahtjev za revizijom presude iz 2007. kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995.

Predsjedništvo BiH u četvrtak je trebalo odlučivati o zakonitosti tog zahtjeva, no sjednica je prekinuta bez odluke, da bi potom uslijedile oštre međusobne optužbe bošnjačkog člana Bakira Izetbegovića i predsjedavajućeg srpskog člana Mladena Ivanića za rušenje institucija. Hrvatski član Dragan Čović napustio je sjednicu i u petak ocijenio da je odluka Bošnjaka "politički pogrešna".

"Poštujući prava svake države, pa tako i BiH, da koristi sve međunarodne pravne instrumente, ipak apeliram na stabilnost BiH kao države i da se tako ključne odluke donose unutar državnih institucija", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima u Slavonskom Brodu.

"Apeliram na sve u BiH da se sjedne, razgovara, usredotoči na europski put BiH, a ne na prijepore iz prošlosti", istaknula je predsjednica dodajući da će Hrvatska poduprijeti takvo usmjerenje.

Sličan poziv političarima u BiH uputilo je ranije u petak i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Zabrinuta zbog moguće destabilizacije, Hrvatska potiče bosanskohercegovačke dužnosnike da se usredotoče na europski i euroatlantski put BiH", stoji u priopćenju i dodaje se da će BiH biti jedna od tema na predstojećim sjednicama Vijeća za vanjske poslove EU-a i Europskog vijeća.

Zahtjev za reviziju odnosi se na postupak započet još u jeku rata u BiH koja je 1993. podnijela tužbu protiv tadašnje SR Jugoslavije zbog agresije i genocida.

ICJ je u veljači 2007. donio presudu po kojoj je počinjen genocid u Srebrenici za koji su odgovorne vojska i policija bosanskih Srba.

No, optužbe o odgovornosti bivše SRJ, odnosno današnje Srbije kao njene sljednice, odbačeni su, a vlasti u Beogradu označene su odgovornima samo za propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju počinitelja koji su se skrivali u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:16