DONOSI NOVI GLOBUS

PROKURISTICA KRAŠA S POSEBNIM OVLASTIMA Marica Vidaković: moćna žena koja je spasila Agrokor

 Dragan Matić / CROPIX

Kada je prije nekoliko godina, dva dana uoči Božića, reporterka Jutarnjeg lista zapitala Kraševu prokuristicu Maricu Vidaković zašto je Krašu trebao Nadan Vidošević, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore, reakcija je bila eksplozivna. Intervju je prekinut, reporterka izbačena iz Kraša, a Marica Vidaković u pratnji predsjednika Uprave Damira Bulića uputila se u hitnu, nenajavljenu intervenciju glavnom uredniku. Razgovor je tekao otprilike ovako:

– Vjerojatno znate zbog čega dolazim.

– Zapravo i ne. U čemu je problem?

– U neumjesnim pitanjima.

– Kako to mislite?

– Vaša novinarka svašta si dopušta. Dovedite je, neka vam kaže.

– Ne bih je dovodio.

– Ne može ona mene svašta pitati.

– Oprostite, to je njen posao. Možete li mi reći tko je gospodin s vama u društvu?

– Damir Bulić, predsjednik uprave Kraša.

– Zašto onda gospodin Bulić ne govori?

– Govorit će bude li trebalo. Njegov je posao da upravlja kompanijom.

– Kažu da vi upravljate kompanijom...

– Govore svašta. Gospodin Bulić je predsjednik Uprave. Ja samo štitim prava kompanije.

Razgovor je završio obostranim neuspjehom. Intervju nije nastavljen, ”neposlušna” reporterka je preživjela bez sankcija. Dan kasnije, na adresu Jutarnjeg stigao je paket Kraševih proizvoda. Bez čestitke.

Marica Vidaković Kraševa je prokuristica, u sudskom registru piše da ”zastupa društvo pojedinačno i samostalno”, što je čini jedinom članicom Kraševe Uprave kojoj su dopuštene samostalne poslovne odluke. Predsjednik Uprave Damir Bulić, kao i dva ostala člana Dinko Klepo i Alen Varenina zastupaju društvo ”zajedno s jednim članom uprave ili s jednim prokuristom”. Marica Vidaković uz to je predsjednica sindikata Kraševih radnika, ali i potpredsjednica Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV). Upravo u tom svojstvu predstavljala je nedavno i Agrokorove dobavljače u pregovorima s Vladom i Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom.

Pitate li njene pobornike, a u Krašu ih je još uvijek dosta, oni će reći kako je upravo Marica Vidaković najzaslužnija što Kraš i dalje postoji kao samostalna tvrtka, da nije potonuo u poratnoj privatizaciji, da ga nije progutao neki od globalnih prehrambenih lanaca (a navodno je bilo pokušaja) i da je, što je gotovo presedan, tvrtka danas u većinskom vlasništvu zaposlenih. Velikim dijelom vjerojatno su u pravu. Marica Vidaković doista je potpuno posvećena Krašu u kojemu je profesionalno odrasla.

Pitate li njene protivnike, a ima ih i u Krašu i izvan kompanije, morat ćete odslušati priču o korporativnoj diktatorici, moćnoj ženi koja čeličnim stiskom iz pozadine vlada kompanijom kojoj nije ni vlasnik ni direktor, općenito o osobi kojoj se nije pametno zamjeriti.

Sve je, zapravo, izgledalo dobro do prošlog tjedna, kada je Marica Vidaković kao izaslanica Agrokorovih dobavljača pozvala zaposlene u ugroženim kompanijama da svoje šoping potrebe pokušaju namiriti u Konzumu, kako bi svi zajedno pomogli oporavku lanca, a tako i povratu zaostalih dugova…

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:50