NOVI ŠEF DIPLOMACIJE ZA GLOBUS

PRVI VELIKI INTERVJU S DAVOROM IVOM STIEROM OD ULASKA U VLADU 'U HDZ-u ima prostora za Hasanbegovića, prošla su vremena izbacivanja'

 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

“Mi u HDZ-u želimo okupljati, pa unutar stranke apsolutno ima prostora za Zlatka Hasanbegovića i za sve naše članove. Tu zbog različitih tonova neće doći do izbacivanja iz HDZ-a, kao što je nekad bilo”, kaže za Globus Davor Ivo Stier, najbliži suradnik novoga hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, sada jedan od najmoćnijih političara u državi.

U prvom velikom intervjuu koji daje kao potpredsjednik Vlade i šef diplomacije Stier govori o prioritetima hrvatske vanjske politike, ali kao politički tajnik HDZ-a analizira i duboke promjene u stranci koje su počele s Plenkovićevim dolaskom na njezino čelo.

Na vruće pitanje što se događa s HDZ-ovom desnicom, koju, navodno, predvodi Hasanbegović, i koliki je njezin stvarni utjecaj u stranci Stier diplomatski smireno odgovara:

“Danas su ljudi u HDZ-u dali potporu Andreju Plenkoviću i njegovu programu koji je od početka bio vrlo jasan, a to je stvaranje moderne stranke desnog centra. Na tome ne samo da je dobio stranačke nego i parlamentarne izbore. Tako očekujem da će stranka i dalje podupirati taj smjer, a unutar toga jasno je da može biti različitih mišljenja i tonova. To je dio bogatog unutarstranačkog života.”

Kako tumači odluku bivšega predsjednika HSP-a AS Ivana Tepeša da odustane od odlaska u Bruxelles, gdje je trebao sjesti u klupe Europskog parlamenta pošto su odande otišli Plenković i Stier? Je li tu bilo kakve trgovine, dogovora s njim?

“Dok sam još bio zastupnik u Europskom parlamentu, namjerno nisam htio kontaktirati s gospodinom Tepešom da ne bih ostavio bilo kakav prostor špekulaciji da postoji neka trgovina. Tek je prvi kontakt bio u Središnjici HDZ-a nakon što smo Andrej i ja dali ostavke na mjesto u Europarlamentu. Dakle, gospodin Tepeš je mogao apsolutno slobodno, bez ikakvog uvjetovanja, odlučiti hoće li ili ne ići u Bruxelles. Odlučio je da želi ostati u Hrvatskoj i ovdje raditi”, objašnjava Stier.

Novi šef diplomacije odmah nakon preuzimanja dužnosti izjavio je da će stanje u BiH i položaj Hrvata u toj državi biti u središtu njegova interesa.

”Moje prvo vanjskopolitičko putovanje na novoj dužnosti bit će baš u Bosnu i Hercegovinu. Stabilnost na jugoistoku Europe traži da BiH krene europskim putem. Hrvatska će joj u tome biti najsnažniji saveznik. No, važno je poštovati ravnopravnost triju konstituitivnih naroda i svih građana BiH.”

Na pitanje hoće li se, nakon dugotrajne krize, odnosi sa Srbijom napokon vratiti normalizaciji i hoće li nova hrvatska Vlada aktivnije pomagati susjednoj državi na putu u članstvo Europske unije ministar vanjskih poslova daje kompleksan odgovor:

“Kroz našu povijest bili smo više puta čuvari neke granice, tako je i nastala Vojna krajina. Iskreno, to nije bila najsretnija okolnost za razvoj Hrvatske, stoga je naš interes ne biti čuvari vanjske granice EU, nego tu granicu mira i stabilnosti pomaknuti dalje. Kada to kažem, misleći konkretno na Srbiju, jasno je da očekujemo od svake države koja je kandidat da ispuni sve potrebne kriterije, kao što smo ih i mi morali ispuniti.”

U intervjuu Globusu potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier govori i o drugim aktualnim pitanjima: o suradnji između HDZ-a i Mosta u svjetlu lokalnih izbora 2017., o svojim odnosima s bivšim šefom diplomacije Mirom Kovačem, o kadrovskim promjenama u diplomatskim predstavništvima, o pripremama za mogući novi migrantski val…

NOVI BROJ GLOBUSA PRONAĐITE NA KIOSCIMA OD SRIJEDE, 26. LISTOPADA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:47