INTERVJU ZA GLOBUS

PRVO IME INTELEKTUALNE LJEVICE I ŽESTOKI MILANOVIĆEV KRITIČAR O STANJU U SDP-u 'Bernardić prema Milanoviću nije ni slika slike, ni sjena sjene'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

“Prema Zoranu Milanoviću doista sam imao vrlo kritičan stav. Napravio je masu stvari čije posljedice i danas vidimo, od kadrovskih nadalje, ali Davor Bernardić prema Milanoviću nije ni slika slike, niti sjena sjene. Možemo o Milanoviću razgovarati koliko god hoćete, ali s Bernardićevim dolaskom na čelo SDP-a nijedna nova riječ ili ideja nije stavljena u pogon. Dok je Bernardića i njegovih ljudi, SDP će biti u velikim problemima”, kaže u velikom intervjuu Globusu Vjeran Zuppa, dramaturg, teoretičar književnosti, kritičar, jedan od najuglednijih intelektualaca na hrvatskoj ljevici.

Iako Zuppa odavna nije član SDP-a, vodstvo stranke sa zanimanjem prati njegova politička razmatranja, kao što i on pomno prati što se zbiva u stranci za koju je, unatoč brojnim razilaženjima, vezan od njezina osnutka i nije nimalo ravnodušan prema njezinoj sudbini.

Zagreb, 281113.
Tratinska ulica.
Vjeran Zuppa, hrvatski dramaturg, teoreticar knjizevnosti, pjesnik, kazalisni teoreticar i kriticar.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
CROPIX

“Kad sam ovih dana pročitao obavijest da SDP priprema svoj novi politički program i da će ga pisati do ljeta iduće godine, ako ne i duže, od srca sam se nasmijao. Najavljen je kao projekt kojim se ‘SDP vraća Račanu’, da ‘na idejama prvog šefa’, tj. njegovu prastarom politprogramu iz 1996., ‘gradi stranku s jasnom politikom prema radništvu, socijali, zdravstvu, pravosuđu’. Ja cijeli Račanov program vidim tek kao ispriku za SDP-ovu bespomoćnost. Odnosno, novi program SDP-a bit će to što jedino i znaju 'programski' formulirati: bit će jedan od alata za aktivaciju stranke do njezina zadnjeg člana! Bernardić stalno nešto govori o radničkoj klasi, radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji, ali nije stvar u tome, jer radnička klasa nije više snaga koja može pokrenuti velike društvene promjene”, kaže Zuppa.

Glavni problemi SDP-a, uz one kadrovske, smatra Zuppa, jesu sadržajne, idejne naravi, a oni, kaže, muče cijelu socijaldemokraciju:

“Treba imati na umu da je ljevica, pogotovo socijaldemokratska, i to ne samo u Hrvatskoj, u teškoj situaciji. Naime, i europska je ljevica 'ostala bez teksta'. Identitet ljevice danas je u demokratskoj Europi jedan od najtežih njezinih problema. I praktičkih i teorijskih. Nabacit ću nekoliko pitanja, problema i postavki koje su u stalnome optjecaju na europskom kulturnom prostoru: Udaljuje li se narod od ljevice? Ili se ljevica udaljuje od naroda? Što se to događa s ljevicom da je logika tržišta postala model ukupnosti društvenih aktivnosti?”

Što bi, po Zuppinu mišljenju, trebalo biti u središtu zanimanja moderne ljevice?

“Centralno mjesto u konstituciji jedne lijeve stranke treba biti pitanje kulture, znanosti i obrazovanja. Gledajući na imperativ promjena koje treba izvršiti, u prvom je planu kurikularna reforma. Danas svijet možete mijenjati kroz kurikularnu reformu zato što je upravo u njoj ta sposobnost za dubinsku promjenu.”

Vidi li na obzoru nekoga u SDP-u tko bi kao potencijalni lider mogao povesti stranku tim modernim smjerom?

“U SDP-u i danas ima zanimljivih ljudi, izdvojio bih Grbina, Bauka, Mrsića, Sabinu Glasovac…, ali ostavimo moj ukus. U toj se stranci danas – iz raznih razloga – ne da vidjeti lidera koji bi s te pozicije želio stati iza svojih riječi, a koji govori tako da to ima neko značenje”, kaže ugledni ljevičar.

Vjeran Zuppa u intervjuu govori i o tome zašto su mnogi lijevi intelektualci dignuli ruke od SDP-a; zašto se s sve češće među teoretičarima čuje tvrdnja da je ljevica politička forma u opadanju; čime je HDZ pod Plenkovićevim vodstvom postigao toliku popularnost da je ostavio SDP daleko iza sebe…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju novog Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:10