ANVAR AZIMOV

RUSKI AMBASADOR U HRVATSKOJ ZA GLOBUS 'Nije nam drago što Hrvatska šalje svoje vojnike na granicu s Rusijom'

'Mi ne ugrožavamo Europu i zato nam nije drago što Hrvatska šalje svoje vojnike na granicu s Rusijom'
 Biljana Gaurina / HANZA MEDIA

“U Donaldu Trumpu, novome predsjedniku Sjedinjenih Država, vidimo čovjeka s kojim možemo surađivati i poboljšati naše odnose na obostrano zadovoljstvo i na zadovoljstvo cijelog svijeta. Smatram da će on na Rusiju gledati kao na strateškog partnera, a ne strateškog protivnika, kako bi bilo da je pobijedila Hillary Clinton. Trump shvaća da smo na rubu hladnog rata, ali da još nismo došli do točke s koje nema povratka. I on želi spriječiti takav scenarij”, kaže Anvar Sarvarovič Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj, u velikom intervjuu Globusu.

Azimov u razgovoru s novinarom Vladom Vurušićem otvoreno iznosi stajališta Moskve u svjetlu najnovijih promjena na globalnoj političkoj sceni koju će od siječnja, kad Bijelu kuću napusti Barack Obama, uvelike određivati američki milijarder.

Što Rusija očekuje od Donalda Trumpa?

“Iako nas ishod izbora zadovoljava, nemamo suvišna očekivanja. Pristupamo s umjerenim optimizmom. Nadamo se da će njegova obećanja iz kampanje što se tiče Rusije dobiti potvrdu. Vladimir Putin i Trump čuli se se već telefonom i oba predsjednika su izrazila želju za jačanjem kontakata i razgovora o obnovi naših odnosa. Sumnjam da će do susreta doći prije inauguracije, ali poslije svakako”, kaže Azimov.

Na pitanje kako tumači negativnu reakciju većine europskih zemalja na pobjedu Donalda Trumpa i opću zabrinutost da će njegova politika destabilizirati Stari kontinent, ponajprije Europsku uniju, veleposlanik daje smirujući odgovor:

“Mislim da se odnosi između SAD-a i EU neće drastično mijenjati. Postoji transatlantska solidarnost i povezanost. Ne znam što bi se moralo dogoditi da se tu nešto značajno promijeni. Možda će vas iznenaditi, ali Rusija ne zagovara destabilizaciju u odnosima EU-a i SAD-a. To ne odgovara nikome, pa ni nama. Znamo kako su završavale destabilizacije Europe. Upravo zato smo iznenađeni ovakvom negativnom reakcijom na Trumpa u Europi.”

Kako gleda na predizborne poruke Donalda Trumpa da bi Sjedinjene Države mogle promijeniti stav prema NATO-u te da će, čim uđe u Bijelu kuću, razmotriti američki angažaman u tom vojnom savezu?

“Mi svakako želimo da se zaustavi dolazak NATO-a na ruske granice. Isto tako, želimo da nas više ne smatraju ‘neprijateljem broj jedan’. Nadamo se da će opet proraditi Vijeće za suradnju Rusije i NATO-a. Saveznici, naravno, nikada nećemo biti, ali partneri moramo biti. To od nas zahtijeva međunarodna situacija”, kaže Azimov i napominje: “Najvažnije je da se dogovorimo o djelovanju u Siriji. To je prioritet svih prioriteta. Jasno je da samo zajedničkom akcijom i suradnjom možemo poraziti Islamsku državu i uspostaviti mir u toj napaćenoj zemlji.”

Najava hrvatske Vlade da će jedna satnija HV-a, u sklopu NATO-ovih snaga, biti poslana u Litvu, na granicu s Rusijom, veleposlanika Azimova nije iznenadila. Jasno daje na znanje da se Moskvi ta najava ne sviđa, premda se zbog nje ne zabrinjava.

“To nam, naravno, nije drago. Žao mi je što ste tamo i vi. Rusija ne ugrožava ni vas ni Europu. No, vi ste discipliniran i lojalan član NATO-a. Razumijem vašu blokovsku solidarnost, iako se to može protumačiti kao potez koji nama ne ide u korist”, kaže ruski veleposlanik.

U intervju Anvar Azimov komentira i posjet premijera Andreja Plenkovića Ukrajini; govori o ruskoj politici na Balkanu i učvršćivanju odnosa sa Srbijom; o zaprekama ruskim ulaganjima u Hrvatsku...

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:08