INTERVJU

SANDRA ŠVALJEK ZA NOVI GLOBUS 'Dosta je bilo Bandića! Punih 17 godina gledali smo njegovu samopromociju i gradnju kulta ličnosti'

 Darko Tomaš / CROPIX

“Napetost i samopromociju gledali smo u Zagrebu punih 17 godina. Vrijeme je da sada gledamo nešto drugo. Nisam sklona izgradnji vlastitog kulta ličnosti, pompi i paradi, nego radu – smirenom, sustavnom radu u interesu građana”, kaže u velikom predizbornom intervjuu Globusu Sandra Švaljek, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba koja ima potporu HSLS-a i Zelene stranke.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi, uđe li u drugi krug s Milanom Bandićem, glatko skinula s trona dugogodišnjeg prvog čovjeka grada Zagreba. Dvije godine bila je Bandićeva zamjenica, no upravo je aktualni gradonačelnik danas jedini od kandidata s kojim, u slučaju pobjede, nikada ne bi surađivala.

“Jedan od glavnih motiva mog ulaska u ove izbore jest promjena načina upravljanja u Zagrebu. To samo po sebi podrazumijeva da ne mogu koalirati s listom Milana Bandića”, kaže Sandra Švaljek.

A bi li surađivala s Ankom Mrak-Taritaš?

“Nikada nismo razgovarale o suradnji. I ona i ja u kampanju smo krenule rano i neovisno jedna o drugoj.”

Na pitanje bi li, ako uđe u drugi izborni krug, radije za protivnika imala nju ili Bandića nezavisna kandidatkinja mirno odgovara:

“Nema razlike, svejedno mi je. U drugom krugu moja je prednost u odnosu na oba kandidata značajna, u odnosu na Milana Bandića gotovo 20, a u odnosu na Anku Mrak-Taritaš 13 postotnih bodova.”

Kako tumači toliku svoju prednost koju pokazuju predizborna istraživanja?

“Građani prepoznaju prednosti mene kao nezavisnog kandidata. Već sada se pokazuje da imam podršku ljudi koji na parlamentarnim izborima glasuju za SDP ili HDZ, ali na ovim izborima ocjenjuju da glas za mene znači glas za promjene.”

Sandra Švaljek smatra da joj njezin mirni temperament, koji neki vide kao slabost ili čak manu u političkoj borbi, nimalo neće škoditi u izbornoj utrci, naprotiv.

“Odlučna sam i uporna. Kada definiram svoj cilj, onda idem prema njemu bez obzira na sve zapreke. Ja sam usredotočena, imam vrlo jasan plan kako upravljati Zagrebom. Imala sam u onih pet-šest mjeseci kad sam obnašala dužnost gradonačelnice prilike to i pokazati. Možda je razlika između mene i ostalih kandidata u tome što ja grad u određenoj mjeri doživljavam kao kompaniju. To nije slučajno. Danas se smatra da modernim gradovima trebaju upravljati gradski menadžeri.”

Strahuje li da bi kampanja u završnici mogla postati prljava?

“Sve je moguće. Zagreb se često doživljava kao privlačan politički plijen, i mnogi su spremni na sve kako bi ga se dočepali. Zato se ne bih čudila da kampanja postane žestoka, ali prihvaćam i taj izazov.”

U intervjuu Sandra Švaljek govori i o tome koji bi joj bili prvi gradonačelnički potezi, koga bi izabrala za najbliže suradnike, kako bi odgovorila na zahtjeve da se promijeni ime Trga maršala Tita, što bi učinila s prirezom...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23