GLOBUSOV POLITIČKI REPORT

SAVEZNICI ILI SUPARNICI: DRAMATIČNA PORUKA ANKE MRAK-TARITAŠ BERNARDIĆU Sa SDP-om nemam što dijeliti. Znam što mi je činiti ako ne postignemo dogovor

 HANZA MEDIA

Nepuna tri mjeseca prije lokalnih izbora HDZ i SDP i dalje ne otkrivaju svoje kandidate za zagrebačkog gradonačelnika. U HDZ-u vlada “zavjet šutnje”, a ni SDP se ne izjašnjava hoće li podržati Anku Mrak-Taritaš. Navodno su se na posljednjem sastanku čule i teške riječi, pa je bilo čak i govora da je Mrak-Taritaš demonstrativno otišla iz sobe kada se poveo razgovor oko podjele budućih fotelja. “To je apsolutno spin, nije bilo ništa od toga. Dva puta smo do sada sjeli za stol da se dogovorimo, a čekam da SDP istakne svoj tim za nastavak pregovora. Moj navodni demonstrativni odlazak dramatično je preuveličan, jer toga nije bilo”, kaže za Globus Anka Mrak-Taritaš, ali i dodaje da dogovora sa SDP-om i dalje nema. “Ako ne dođe do dogovora, ići ću dalje i probat ću dobiti široku platformu i nikada neću obećavati ono što ne mogu napraviti. A kad je riječ o SDP-u, naši se timovi trebaju prvo dogovoriti što ćemo, ako osvojimo vlast, raditi sljedeće četiri godine. Tek kada se to dogovorimo, možemo ići dalje i kategorički odbijam svaki razgovor o foteljama.”

Bez jakih ljudi

Anka Mrak-Taritaš tvrdi da je druga stvar ono što se može pročitati u novinama. “Sama sam predložila vrhu SDP-a da imamo takav odnos da ne čitamo po novinama što tko želi i čemu se nada. Ja o tome u zadnje vrijeme ipak čitam baš u novinama i to nije dobro.”

Sve u svemu, ostaje činjenica da dvije najveće hrvatske političke stranke nemaju jake ljude i prave adute za Zagreb. U HDZ-u su se izredale sve moguće varijante, spominjala su se razna imena među kojima su i neki sportaši, ali se moglo čuti i da su mnogi odbili Andreja Plenkovića. Naime, malo tko želi kandidaturu u posljednji trenutak kada se pošteno ne može odraditi kampanja, a doslovno nitko ne želi biti gubitnik. Nema na vidiku ni nekog kandidata koji bi samo proletio kampanju i uvjerljivo pobijedio, kao što je to bilo s Plenkovićem na prošlim parlamentarnim izborima. “Ona varijanta koju je on imao nakon što je pala Oreškovićeva Vlada neće se ponoviti u Zagrebu. Nema tog kandidata koji bi mogao ‘blitzkriegom’ osvojiti vlast u gradu po recepturi Plenkovića kada je ekspresno došao na čelo stranke i Vlade”, kaže nam jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Oni dobro obaviješteni tvrde da u središnjici vlada “zatišje pred buru” i da se i dalje nitko ni o čemu ne izjašnjava. Andrej Plenković je u stalnoj komunikaciji i dobrim odnosima s Andrijom Mikulićem, ali je zanimljivo da ni prvi čovjek stranke u gradu ne zna sve što se u središnjici planira sa Zagrebom. “Ma bit će to riješeno brzo”, uvjerava nas jedan od bliskih Plenkovićevih suradnika, uz to da baš nije bio raspoložen išta više reći od tih nekoliko riječi. A još je manje bio raspoložen komentirati sva moguća imena koja su se neslužbeno pojavila u kuloarima.

Gotovo je slična situacija i u SDP-u, gdje se naveliko kalkulira da li zaista podržati Anku Mrak-Taritaš ili u posljednji trenutak pronaći džokera, ako takav uopće postoji. To Anku Mrak-Taritaš, očito, previše ne uzbuđuje, pogotovo ne pritisci da treba s podrškom istovremeno dogovoriti i podjelu funkcija u gradu. “Ma kakve fotelje, pa zec je daleko u šumi. To je tema o kojoj ja ne želim ni razgovarati niti me zanima. Sa SDP-om nemam što dijeliti i jedino se možemo dogovoriti o konkretnim projektima. Tek poslije toga se može vidjeti koji su to najbolji i najkompetentniji ljudi s iskustvom koji bi mogli voditi Zagreb.”

Taj njezin stav dobro je poznat i u SDP-u, a jedan od onih koji dobro poznaju prilike u SDP-u kaže da su to uobičajene riječi svakog političara na van, a da se iza kulisa uvijek govori i o kadroviranju i foteljama. “Nemojmo biti naivni da je sada drukčije, pa i Anka Mrak-Taritaš dugo je čekala da dobije odgovor hoće li Bernardić u trku za gradonačelnika. Sada kad je jasno da neće, posve je legitimno da se govori i o podjeli funkcija ako izbori budu uspješni. Tako se to kod nas uvijek radilo i radit će se.”

Neki nas SDP-ovci opet uvjeravaju da stranka mora pokazati snagu, a ne odmah pristati na sve uvjete Anke Mrak-Taritaš. “To bi nam dugoročno štetilo, ovako je dojam da važemo, što je u konačnici i istina. Da to traje i to je istina, ali je gospođa Mrak-Taritaš već dugo u kampanji i, ako se za nju odlučimo, nećemo joj naštetiti time što odmah nismo rekli ‘da’. A svima u velikim strankama, pa tako i u SDP-u, jasno je da se mora govoriti i o budućim ulogama.”

“Daleko je do toga, vjerujte”, komentira takve stavove Anka Mrak-Taritaš i poručuje Iblerovu trgu – “ako hoće da idemo zajedno” – da prvo treba riješiti popis projekata. “Ne želim razgovarati o foteljama i neću ni dalje o tome pričati. To je moj čvrst stav.” Kaže da Davora Bernardića dobro poznaje od prije, ali da do sada nisu ništa dogovorili. “Razgovori su bili samo na temu hoćemo li ili nećemo ići zajedno. Ali da smo nešto konkretizirali, nismo. Anka Mrak-Taritaš tvrdi da je njezin tim otvoren za dogovor sa SDP-om ‘već sutra’. Moraju se među sobom dogovoriti, a kada budu spremni, mi smo tu.” SDP-u će dati vremena koliko im treba jer je svjesna da su nedavno prošli izborni proces i nedoumice hoće li Bernardić biti kandidat za Zagreb. “Jasno je da on treba ići prema drugom mjestu.”

Strah od Hasanbegovića

Za dr. Žarka Puhovskog nije ništa čudno što dvije najveće stranke već sada nemaju svog favorita za Zagreb. “Slični su razlozi. SDP je čovjeka kojeg je želio kandidirati izabrao za predsjednika stranke pa su ostali bez kandidata. A ni taj nije imao šanse. HDZ ima kandidata koji ima šansu, a to je Zlatko Hasanbegović, ali se boje da ne postane prejak ako slučajno pobijedi. Dakle, s jedne strane Milan Bandić ostaje i dalje favorit i nitko se od uglednih članova velikih stranaka ne želi žrtvovati u izgubljenoj bitki, a s druge je strane demotivira i ta vertikalna struktura stranaka u kojoj vrh odlučuje hoće li nekome prepustiti da se osramoti ili osnaži na izborima. Zato su lokalne organizacije izgubile čak i volju da u tome sudjeluju.”

Tri kampanje

Ova neobična situacija dok još uvijek jaki favorit Milan Bandić najčešće šuti, a Sandra Švaljek se nije pozicionirala, zanimljiva je i za Anku Mrak-Taritaš koja je posljednju godinu i pol bila u tri kampanje, dvije za parlamentarne izbore i sada u ovoj za Zagreb. “To što HDZ još ne izlazi s kandidatom govori o onome što je već dugo vidljivo, a to je da postoji ogromna razlika između parlamentarnih i lokalnih izbora. Izbori za Zagreb su naprosto puno veći od značaja i snage bilo koje stranke. HDZ radi kampanje kao velika stranka i to može raditi na parlamentarnim izborima, ali u Zagrebu to ne ide. Očito se muče.”

Anka Mrak-Taritaš smatra da je HDZ već u debelom zakašnjenju, jer će sljedeća dva mjeseca proći jako brzo, a onda slijedi veliki finale. “Ili će podržati nekog od kandidata ili će istaknuti vrlo brzo svog kandidata. Vidjela sam poruke Brune Esih da i ona razmišlja o kandidaturi, a iz HDZ-a čujemo da ćemo se ‘jako iznenaditi’ kada istaknu kandidata. Ovaj je vikend glavni tajnik HDZ-a bio na jugu jer očito tamo neke iskre frcaju. Kasne, to je jasno. Na prošlim su izborima svog kandidata istakli polovicom veljače, a sada je veljača prošla i ništa.” Istovremeno, za Anku Mrak-Taritaš nema dileme kada je riječ o HNS-u. “Stoje čvrsto iza mene i tu nema nikakvih problema. Prvo lice grada treba imati prije svega osobnost, a tu utjecaj stranaka nije presudan. Ali, s podrškom koju dobivam od svoje stranke sam zadovoljna.” Za Milana Bandića za sada najozbiljnija protukandidatkinja kaže da sve ankete pokazuje da uživa potporu oko 30 posto građana, ali istovremeno 70 posto traži promjene. “Očekujem da će Bandić ostati na tom postotku do kraja, ali bit će premali postotak za novu pobjedu i novi mandat.”

Za profesora Puhovskog činjenica što velike stranke još nemaju svog kandidata za Zagreb i nije neko iznenađenje. “U većini europskih velikih gradova imate dugogodišnje gradonačelnike koji na kraju postanu brendovi i nisu vezani za stranke. Kod nas je veći problem što HDZ i SDP nemaju prave kandidate ni u malim mjestima i što vertikalna organizacija stranaka onemogućuje funkcioniranje lokalnih organizacija. A kada se i nađe kandidat, onda o svemu ipak odluči vrh stranke.”

Kad smo dr. Puhovskog pitali ide li ova sadašnja situacija u Zagrebu u korist Milanu Bandiću, ugledni nam je analitičar odgovorio: “Svi rade za Bandića, samo je pitanje radi li Bandić za sebe.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:46